Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Marea 1.8 - za wysoka temperatura silnika

solidboy 25 Dec 2012 00:58 3561 20
Testo
    solidboy
    Level 9  
    Problem jest dziwny ponieważ gdy wskazówka dochodzi do czerwonego pola, wyłączam silnik i po 2 sekundach włączam zapłon ponownie- wtedy temp. jest prawidłowa (90C) a tak być chyba nie powinno ponieważ nie ma obiegu wody i powinna zostać na polu czerwonym przez jakiś czas.

Temp. spada również po mocnym przygazowaniu do ok.5000 rpm.

Jakieś pomysły :?:
  • Testo
    bruns
    Level 30  
    solidboy wrote:
    Jakieś pomysły :?:
    Najlepszym jest taki abyś napisał co sprawdziłeś we własnym zakresie bo inaczej to będzie zabawa w zgadywanki .
  • Testo
    gacek161
    Level 17  
    Niedrożna chłodnica lub słaba wydajność pompy wody.
    bruns
    Level 30  
    gacek161 wrote:
    Niedrożna chłodnica lub słaba wydajność pompy wo
    Taa ! Zgadywanek ciąg dalszy . Założyciel tematu nawet nie raczy napisać czy sprawdził poziom płynu w zbiorniczku .
    Więc forumowicze zgadujcie i doradzajcie na "chybił-trafił" .
    zdzichoczerepak
    Level 10  
    czujnik temperatury może, w 2 sekundy temperatura nie obniży się raczej tak mocno.. Może termostat za pózno się otwiera.
    solidboy
    Level 9  
    Zastanawiam się od czego zacząć.Gdyby temperatura tak gwałtownie nie spadała do prawidłowego poziomu to byłbym już jakoś naprowadzony ale w tej sytuacji to czarna magia.
    zdzichoczerepak
    Level 10  
    najłatwiejsze na początek, odpowietrzyc układ, póżniej sprawdzić czy gdy na blacie jest czerwone pole silnik jest faktycznie taki goracy i czy wentylator sie wlacza, pozniej termostat do gara i go sprawdzic.
    solidboy
    Level 9  
    Zapomniałem właśnie dopisać, ze wentylator się nie włącza...
    zdzichoczerepak
    Level 10  
    jeśli wentylator sprawny to czujnik temp.
    solidboy
    Level 9  
    Konsekwencją (?) mojego problemu jest to,iż wypaliło tuleje cylindra, stopiło cewkę (do zera) i świecę której resztki wpadły do cylindra.

Po remoncie silnika (upg, planowanie itd.)problem się nie rozwiązał.

Wentylator się włącza, czujnik wymieniony 2x razy, termostat puszcza obieg, układ odpowietrzony, zestaw wskażników podmieniony na inny.

Brak błędów.

Temperatura rośnie do czerwonego pola i po włączeniu wentylatora po 3 sekundach spada do 90C.

Zastanawiam się czy nie jest podawana zbyt bogata mieszanka...
    zdzichoczerepak
    Level 10  
    Wtedy chyba byłyby również inne objawy tego, moja 1.8 jest stale niedogrzana no i pali dużo ale mieszanka nie ma na to takiego wpływu . Pompa wody sprawna ? Termostat podmienić .
    solidboy
    Level 9  
    Pompa działa, termostat puszcza obieg.
    zdzichoczerepak
    Level 10  
    odpowietrzony na chłodnicy ? Może układ nie jest drożny ? Chłodnice warto sprawdzić.
    solidboy
    Level 9  
    Wszystko sprawdzone. To jednak tylko Fiat...
    mig21
    Level 12  
    Witam
    Moze w silniku cos sie przyciera i stad ta temp.
    Tez mam 1.8 i tez mam nie dogrzaną ,taki urok tych aut

Ps. ponoć tam sa dwa czujniki temperatury jeden do ecu, drugi do deski
    zdzichoczerepak
    Level 10  
    kolego ile pali Ci niedogrzana 1.8 pb ? lepiej niedogrzac niz przegrzac, kiedys mialem tak po wymianie rozrzadu gdy odebralem auto z nieodpowietrzonym ukladem. Chłodnica drożna ? Skoro termostat, pompa i czujniki sprawne napewno, uklad odpowietrzony to zostaje chłodnica.
    mig21
    Level 12  
    witam
    Marysią jezdzi małżonka sporadycznie do sklepu i z powrotem czasem gdzies dalej ,według niej pali ona 10-11/100 (brak LPG) ,czasami wskaznik szedł do góry na 80-90 i po chwili na dół do 0 , czasami tylko lezał na 0 . Ostatnio zaczeła jej migac kontrolka (marchewka). ;)
    zdzichoczerepak
    Level 10  
    u mnie odpukać silnik się trzyma kupy i ma extra moc, tez bez lpg i pali zimą jakieś minimum 12 . Problem ze sprzęgłem albo skrzynią, biegi ciężej wchodzą mają czasem opory , chyba sprzegło się kończy :( u mnie maksymalnie rozgrzewa sie do 1,5 kreski .
    mapigerman
    Level 16  
    Witam,

Czy udało się rozwiązać problem zalożycielowi wątku? Pytam bo mam podobny problem, a wszystko co znalazłem na forach w tym wymiana chłodnicy, nagrzewnicy, termostatu, pompy wody nie dają skutku. Silnik po wymianie UPG, planowaniu głowicy, wentylator się zalacza zawsze na 2 biegu, na pierwszym nie zawsze( samochód z klimą). Czujnik temperatury (podwójny) sprawny. Do tego podwyższone obroty, po odpięciu krokowca obroty w porządku, ale nie zapala się kontrolka wtrysku, chociaż jest sprawna. Czyzby sterownik silnika leżał??

Pozdrawiam.
    mapigerman
    Level 16  
    Problem z podwyższonymi obrotami i ciężkim "schodzeniem" z obrotów rozwiązany - problemem był syf który się zgromadził na przepustnicy i ją blokował, przez co zostawała delikatnie uchylona.

Przetestowałem sterownik silnika poprzez ALFA OBD i wentylator załącza się na 1 jak i na 2 biegu.
    Po odpięciu wtyczki od kompresora klimatyzacji, samochód grzeje się zdecydowanie mniej, chociaż nie wiem dlaczego tak jest - kompresor sprawdzony i nie daje oporu większego niż powinien.
    Zastanawia mnie dlaczego kiedy włącza się wentylator nie podnoszą się obroty silnika - tak powinno być aby wymusić szybszy obieg i schłodzenie silnika.

Ma ktoś jakiś pomysł?
    mapigerman
    Level 16  
    Witam ponownie, lecz tym razem z rozwiązaniem kolejnego problemu w postaci wskaźnika temperatury skaczącego na czerwone pole, a po wyłączeniu silnika i jego natychmiastowym włączeniu temperatura już jest w porządku. W międzyczasie pojawił się problem z ładowaniem i tu znalazłem rozwiązanie nie włączania się wentylatorów tak jak powinny i wspomnianego skakania temperatury na wskaźniku. Winnym okazał się kabel minusowy, biegnący od silnika do nadwozia i dalej do akumulatora... Napięcie na "plusie" akumulatora i bezpośrednio mierzone do "masy silnika" było 13.8V, a mierzone między "plusem" a "minusem" akumulatora już tylko 12.0V... Spadek napięcia na instalacji w postaci 1.8V i komputer "głupiał", gdyż sygnały które mierzył na czujniku temperatury są podawane z wewnętrznego źródła napięcia 5V, a wskaźnik na desce zasilany jest (był) z zaniżonego napięcia 12.0V a nie z 13.8V.
    Włoch nie przemyślał konstrukcji tego kabla i w połowie między klemą minusową a uchem do przykręcenia do silnika wstawił dodatkowe ucho jako odczep "minusa" na nadwozie. Niestety, sól, woda, I umiejscowienie tego ucha powodują, że dochodzi o wdawania się korozji w to złącze. Jest pewna prawidłowość w tej usterce, a mianowicie najpierw pada uszczelka pod głowicą, bo... przestaje się włączać wentylator na 1 biegu...Potem następuje wymiana uszczelki pod głowicą, termostatu (choć często nie ma potrzeby, bo sprawdziłem 2 które wymieniłem po 2 razach z uszczelką i były w 100% sprawne), czasem ktoś zmieni czujnik (też niepotrzebnie zresztą - to naprawdę rzadkość, że one padają same z siebie), wymieniamy pompę wody, płuczemy chłodnicę, wymieniamy ją i co...? I dalej to samo, a mechanik rozkłada ręce i mówi, że to zatkane kanały w bloku i... trzeba zmienić silnik...
    Dziwne, ale ja wcześniej zmieniłem silnik przez inną przypadłość, a mianowicie "opuszczenie silnika przez korbowód wyjściem bocznym, które sobie wspomniany korbowód sam stworzył na tę okazję. :( Silnik, który zakładałem miał niecałe 99tyś. km, sam go wyjmowałem z dawcy, gdzie chodził "jak złoto", zmieniłem rozrząd, pompę wody, wszystko sprawdzone żeby nie babrać się po 100 razy. Od momentu wymiany silnika do momentu pierwszego wypalenia uszczelki zrobił 22.8tyś. km, następna uszczelka była zmieniana po 1800km... I zaczęły się poszukiwania sprawcy tych wydarzeń "tokiem rozumowania mechanika" jaki przytoczyłem powyżej... Na szczęście zaczęły się problemy z ładowaniem akumulatora... Wymieniony akumulator (dobry -3 letni świeżo po gwarancji na nowy), regeneracja alternatora w warsztacie, następnie wymiana na nowy i... mechanik rozłożył ręce stwierdzając "fiat... ten typ tak ma." A ja stwierdziłem, że kogoś kto ma pojęcie o tym co robi to ciężko znaleźć, a 20 lat doświadczenia na rynku to żaden wyznacznik renomy...
    Trochę pomiarów I zidentyfikowane winnego...
    Kabel "minusowy" zrobiłem z dwóch kawałków tj. jeden od akumulatora do nadwozia i drugi od nadwozia do silnika, co jest o wiele skuteczniejszy rozwiązaniem niż fabryczny patent ptaków. "tanio". Problem ładowania przestał istnieć, wszystkie wskaźniki zaczęły działać prawidłowo, a co więcej odkryłem dodatkowe pokłady mocy drzemiące w tym silniku... :D
    Od tego czasu przejechałem 31tyś.km bez problemu z chłodzeniem. Niestety 2 krotnie przegrzanie nie pozostało jednak obojętne dla sworzni tłokowych i znów zaczęło się stukanie jak wtedy, gdy korbowód wyszedł bokiem...
    Ale to już historia nie na ten temat.
    Na podstawie tych faktów twierdzę, że kabel "minusowy" to kolejna wada fabryczna tego samochodu jak tylna belka czy pękające stalowe przewody hamulcowe...
    Pozdrawiam Wszystkich walczących z ta usterką.

P.S.Mimo wszystko chyba polubiłem ten model za jego przewidywalność i... oszczędność silnika 1.9JTD 105KM, bo 1.8 benzynka poszła w odstawkę...