Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mio moov m400 - Odblokowanie oraz wgranie nowych map

AreQ90 25 Gru 2012 15:36 39564 4
  • #1 25 Gru 2012 15:36
    AreQ90
    Poziom 6  

    Witam posiadam nawigacje Mio moov m400 :
    http://www.ceneo.pl/2617322#tab=spec

    Samą Navi posiadam 2 lata dziś chciałem kupiś od producenta Mio mapy i zonk dowiaduje się , że są aktualne... niestety nikt nie powiedział autostradzie i obwodnicy przy Wrocku , że nie istnieją :D
    Jak sami widzicie Navi posiada ogrooomne braki... chciałbym wgrać automapę final eu 6.11

    http://www.ceneo.pl/7431880

    Jednak moja Navi posiada tylko 1gb pamięci , zaś mapy ważą ~3 gb , czy da się usunąć mapy najmniej dla mnie potrzebnych krajów ( typu Węgry Bułgaria i cała reszta , do których na pewno nie zawitam) i nie zakłóci to działania map np. w Polsce ?
    Zdecydowałbym się na samą automape Polski ale szykuje mi sie parę wyjazdów za granice i przyda mi się pomoc.
    Chyba , że znacie jakąś lepszą opcje wśród map to prosiłbym o podanie.


    Ps. uzywałem szukajki pod hasłem "mio moov m400" i cóż znalazłem i przejrzałem całą masę tematów , dowiedziałem się , że aby odblokowac Navi trzeba kupić jakis "panel" , ktoś oświeci mnie ile takie coś może kosztować i co jest bardziej opłacalne bawienie się samemu w odblokowywanie i wgrywanie czy może oddanie do jakiegoś serwisu żeby zrobili to za mnie (i oczywiście jeśli sie orientujecie ile może kosztować to w serwisie)

    Z góry dziękuje i Wesołych Świąt.

    0 4
  • Pomocny post
    #2 26 Gru 2012 14:23
    Pontikos
    Poziom 38  

    1. Nie trzeba kupowac - Rozwiazanie zamiescilem na Elektrodzie bezplatnie - znajdziesz :)
    2. mozna usunac mapy bez szkody dla pracy urzadzenia - zrobisz to managerem map z plyty lub po prostu kasujac pliki map :)
    3. Jesli umiesz czytac instrukcje ze zrozumieniem, bez problemu urzadzenie odblokujesz samodzielnie - moje rozwiazanie umozliwia wybor, czy ma sie uruchomic MioMap, czy Automapa. :)

    3
  • #3 27 Gru 2012 11:39
    AreQ90
    Poziom 6  

    Ok znalazłem pliczki o nazwie "HOW-TO-MIO-m400-menu.zip" (co prawda nie na elektrodzie ale wujek google pomógł) pobrałem je instrukcje przeczytałem i rozumiem jedno tylko nie jestem pewien chodzi o tę linijkę :
    "Ikony na Pulpicie prowadza do programow na urzadzeniu (tam musza zostac zainstalowane):
    TomTom \My Flash Disk\Program Files\Navigator\TT7 Navigator.exe
    Automapa \My Flash Disk\Program Files\AutoMapa EU\wceAm.exe
    (...) "
    Tę automapę , którą posiadam jak napisano w nawiasie mam zainstalować w ścieżce , która została podana powyżej i bedzie juz ona istniała czy sam będę musiał ją utworzyć.
    Jeszcze pytanie odnośnie instalacji , mam robić wszystko tak jak w instrukcji czy w przypadku samodzielnego wgrywania mam jakieś kroki pominąć czy może zrobić coś więcej ?

    edit. taka jeszcze ciekawostka mimo , że w każdym opisie i specyfikacji jest wyraźnie napisane , że m400 posiada zaledwie 1gb pamięci natomiast moja ma 1.8 gb .

    I dzięki Pontikos za zainteresowanie :)

    2
  • Pomocny post
    #4 27 Gru 2012 12:52
    koala106
    Poziom 39  

    AreQ90 napisał:


    edit. taka jeszcze ciekawostka mimo , że w każdym opisie i specyfikacji jest wyraźnie napisane , że m400 posiada zaledwie 1gb pamięci natomiast moja ma 1.8 gb .

    I dzięki Pontikos za zainteresowanie :)


    M400 są wersje z 512 MB pamięci, 1GB pamięci i 2GB pamięci - w zależności od regionu map jakie były wgrane.

    1
  • #5 27 Gru 2012 13:56
    AreQ90
    Poziom 6  

    A no to dzięki tego nie wiedziałem.

    Teraz tak zainstalowałem HOW-TO-MIO-m400-menu.zip, zrobiłem reset pokazał się pulpit z ikonami AM i całej reszty, następnie wziąłem się za instalację AM tak jak było w instrukcji wybrałem bodajże 5-6 krajów i zainstalowało (podczas instalacji pytało o to czy chce instalować jakieś dodatki wyświetliła się ich całą lista, ale że nie było nic o Mio nie wybierałem nic, były tylko jakiejś firmy typu Nokia etc.) po zakończonej instalacji sprawdziłem ścieżkę instalacji i była ona następująca:
    G:\AutoMapa EU

    Więc przekopiowałem ten folder do Program Files i ścieżka wygląda następująco:
    G:\Program Files\AutoMapa EU

    Swoją drogą dziwne, że nie można było w trakcie instalacji wybrać ścieżki zapisu.

    Po odłączeniu urządzenia od komputera, na ekranie pojawia się tylko ikona informująca, aby podłączyć Navi ponownie do komputera, próbowałem suwaka reset ->Off-> on wtedy pojawia się na ekranie napis w lewym górnym rogu ciąg liter i cyfr, intro firmy Mio i znów ikona z USB wiecie co zrobiłem źle i jak to rozwiązać?

    edit. problem rozwiązany mapy i navi działą

    1
  Szukaj w 5mln produktów