Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Brak internetu w domku z dala od miasta

einhander 26 Gru 2012 20:59 1608 21
  • #1 26 Gru 2012 20:59
    einhander
    Poziom 9  

    Witam!

    Mam taki problem. Ojciec mieszka w domku z dala od miasta i nie ma możliwości kablowego podłączenia internetu. Posiada obecnie internet z TP ale nie jest z niego zadowolony. Problem wynika z tego że jego dom jest w zagłębieniu pomiędzy pagórkami i daleko od miasta. Słabo tam nawet z zasięgiem telefonów komórkowych, trzeba chodzić i łapać sygnał.

    Coś mi mówił o antenie wzmacniającej sygnał (wzmacniacz gsm), ale obdzwonił instalatorów telewizji satelitarnej i nikt nie ma z nich urządzenia do wykonania pomiaru sygnału. Co na to poradzić?

  • #2 26 Gru 2012 21:02
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    einhander napisał:
    u. Posiada obecnie internet z TP ale nie jest z niego zadowolony

    To znaczy z prędkości nie jest zadowolony czy ze stabilności?

    einhander napisał:

    Coś mi mówił o antenie wzmacniającej sygnał (wzmacniacz gsm),

    Tylko pamiętaj że taki który obsługuje 3G.

  • #3 26 Gru 2012 21:11
    CHACA
    Poziom 43  

    A co ze stabilnością sygnału z TPsa?

  • #4 26 Gru 2012 21:28
    einhander
    Poziom 9  

    TPSA sygnał idzie kablem telefonicznym i nie jest zadowolony z prędkości ale pewności nie mam. Ogólnie rzecz biorąc chce coś innego.

  • #5 26 Gru 2012 21:39
    santaclous
    Poziom 13  

    Kablem telefonicznym czyli co Neostrada czy modem 56k. Internet Mobilny ma limity. Jak go stać to może sobie wsiąść internet satelitarny abonament ponad 100 zł ale 2Mbs gwarantowane tylko pingi wysokie nawet 500ms

  • #6 26 Gru 2012 21:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    einhander napisał:
    TPSA sygnał idzie kablem telefonicznym i nie jest zadowolony z prędkości ale pewności nie mam. Ogólnie rzecz biorąc chce coś innego.

    Lepiej z nim dobrze porozmawiaj i dopytaj się. Bo kabel to zawsze kabel.

  • #7 26 Gru 2012 21:56
    einhander
    Poziom 9  

    santaclous napisał:
    Kablem telefonicznym czyli co Neostrada czy modem 56k. Internet Mobilny ma limity. Jak go stać to może sobie wsiąść internet satelitarny abonament ponad 100 zł ale 2Mbs gwarantowane tylko pingi wysokie nawet 500ms


    neostrada, ale nie jest z niej zadowolony a innej alternatywy nie ma.

  • #8 26 Gru 2012 21:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak jak napisałem z czego konkretnie? Z prędkości czy jest nie stabilna? Jaki ma router lub modem? Jakie parametry linii? To jest ważne.

  • #9 26 Gru 2012 22:01
    einhander
    Poziom 9  

    jimasek napisał:
    Tak jak napisałem z czego konkretnie? Z prędkości czy jest nie stabilna? Jaki ma router lub modem? Jakie parametry linii? To jest ważne.


    Ok będę u niego to zobaczę i wypytam. Ale tak czy siak TPSA odpada i dlatego szuka alternatywnego rozwiązania.

  • #10 26 Gru 2012 22:03
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    einhander napisał:
    Ale tak czy siak TPSA odpada i dlatego szuka alternatywnego rozwiązania.

    Jakoś te słowa mi nie odpowiadają, od razu odpada bez podania konkretnych powodów czy przyczyn. Tym bardziej że jest problem z innym dostępem.

  • #11 26 Gru 2012 22:05
    CHACA
    Poziom 43  

    Więc pozostają operatorzy GSM z nich też jest nie zadowolony?

  • #12 26 Gru 2012 22:06
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    einhander napisał:
    Problem wynika z tego że jego dom jest w zagłębieniu pomiędzy pagórkami i daleko od miasta. Słabo tam nawet z zasięgiem telefonów komórkowych, trzeba chodzić i łapać sygnał

  • #13 26 Gru 2012 22:06
    kizek
    Poziom 35  

    Czy tylko TPSA kablowo jest w tej okolicy, może jest inny operator?

  • #14 26 Gru 2012 22:10
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    einhander napisał:
    neostrada, ale nie jest z niej zadowolony a innej alternatywy nie ma.


    Czytać proszę.

  • #15 26 Gru 2012 22:11
    einhander
    Poziom 9  

    kizek napisał:
    Czy tylko TPSA kablowo jest w tej okolicy, może jest inny operator?


    Tylko TPSA którą ma od lat i się nie sprawdza. Obecnie rozważa operatorów gsm, tylko że z sygnałem gsm jest też problem (ogólnie brak tam zasięgu po za niektórymi miejscami), dlatego myśli o wzmacniaczu gsm, ale nie chce go kupować jeśli ma się nie sprawdzić.

  • #16 26 Gru 2012 22:15
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    einhander napisał:
    Obecnie rozważa operatorów gsm, tylko że z sygnałem gsm jest też problem (ogólnie brak tam zasięgu po za niektórymi miejscami), dlatego myśli o wzmacniaczu gsm, ale nie chce go kupować jeśli ma się nie sprawdzić.

    Dla telefonów tak dla internetu nie.

    einhander napisał:
    Tylko TPSA którą ma od lat i się nie sprawdza.

    Przyczyn może być wiele. Nawet błąd w konfiguracji modem-router-komputer, uszkodzona linia więc poprosimy o pomiary, jakiego sprzętu używa, jaką ma prędkość na umowie.

  • #17 26 Gru 2012 22:18
    Cowboy zagrabie
    Poziom 25  

    U znajomego też jest problem z łączem kablowym i to w środku miasta. Wziął pakiet telewizja, internet telefon. Niby wszystko ładnie pięknie, a w szczytach przesyłu informacji , telewizja się "wiesza". Wymieniany modem, sprawdzane łącze, zganianie na wilgoć w mieszkaniu. Jak się okazało, jest to jedna z pierwszych lini powstałych na osiedlu, z przysłowiowego drutu strzałowego. Cudów nie będzie, a z podpisanej umowy, operator nie chce ustąpić.

  • #18 26 Gru 2012 22:21
    einhander
    Poziom 9  

    Cytat:

    Przyczyn może być wiele. Nawet błąd w konfiguracji modem-router-komputer, uszkodzona linia więc poprosimy o pomiary, jakiego sprzętu używa, jaką ma prędkość na umowie.


    Prędkość na umowie ma 2 mb, ale gdy sprawdzał było coś ponad 1 mb i złożył reklamację. Przyjechali i nic z tym nie zrobili.

    Ok nie ma co gdybać gdy nie mamy pełnych danych. Przy najbliższej okazji sprawdzę jakiego sprzętu używa. Pomiarów niestety nie zrobię bonie mam do tego urządzeń, chyba że masz na myśli jakiś speed test?

  • #19 26 Gru 2012 22:23
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    einhander napisał:
    Ok nie ma co gdybać gdy nie mamy pełnych danych. Przy najbliższej okazji sprawdzę jakiego sprzętu używa. Pomiarów niestety nie zrobię bonie mam do tego urządzeń, chyba że masz na myśli jakiś speed test?

    Tak to też, możesz zrobić screen-y, no i jeszcze parametry linii powinny być w statusie routera lub modemu.

  • #20 26 Gru 2012 22:27
    einhander
    Poziom 9  

    Ok, mam nadzieję że sobie z tym poradzę. A jakiego testu użyć? By nie okazało się że użyłem jakiegoś mało wiarygodnego, ponieważ nie bywam u nich zbyt często.

  • #21 26 Gru 2012 22:29
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jest na stronie orange.pl poza tym masz jeszcze - Link, no i opisz co to za sprzęt. Warto spytać dostawcę o możliwości podniesienia prędkości na tej linii.

  • #22 26 Gru 2012 22:33
    einhander
    Poziom 9  

    jimasek napisał:
    Warto spytać dostawcę o możliwości podniesienia prędkości na tej linii.


    To raczej już max możliwości, bo przepuszczam że już dawno by skorzystał z takiej opcji.

    W każdym bądź razie dziękuje bardzo za pomoc i odświeżę temat jak będę miał już te wszystkie dane.

    Moderowany przez DriverMSG:

    Zgłoś wtedy post do moderatora, celem odblokowania tematu.

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson