Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

D-Link DES 1005D - Sterowniki Do Routera / Kopia Płyty Konfiguracyjnej

kuba123250 26 Gru 2012 23:12 4899 76
  • #31 26 Gru 2012 23:12
    kuba123250
    Poziom 10  

    Jeżeli nie mam filtracji to zrobienie tego jest skomplikowane ?

  • #32 26 Gru 2012 23:16
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Dla mnie nie, dla ciebie raczej tak.
    Kabel od dostawcy idzie do switcha ze switcha do access pointa i do komputera, sam pisałeś że masz już problem ze switchem nie mówiąc o access point-ie.

  • #33 26 Gru 2012 23:19
    kuba123250
    Poziom 10  

    W Acces Poincie jest tylko jedno wejście jak na obrazku wyżej więc z switcha do access pointa podłącze a potem z access pointa do komputera już chyba nie da rady bo nie ma kolejnego wejścia chyba że to idzie jakoś inaczej zrobić

  • #34 26 Gru 2012 23:21
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pisałem, wszystkie porty w switch-u są równorzędne, kabel od dostawcy w switchu (gniazdo1) do access pointa (gniazdo2) do komputera (gniazdo3).
    Radzę zaprosić fachowca bo access pointa też trzeba skonfigurować.

  • #35 26 Gru 2012 23:22
    kuba123250
    Poziom 10  

    Przepraszam źle zrozumiałem, a czy z tym wiąże się jakaś konfiguracja w komputerze ?

  • #36 26 Gru 2012 23:23
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Access pointa trzeba skonfigurować.

  • #37 26 Gru 2012 23:24
    kuba123250
    Poziom 10  

    Do tego potrzebuję płytkę konfiguracyjną ? [której nie mam]

  • #38 26 Gru 2012 23:24
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie, wszystko robi się przez przeglądarkę internetową.

  • #39 26 Gru 2012 23:28
    kuba123250
    Poziom 10  

    I to konfigurowanie przez przeglądarkę jest trudne czy tam jest opisane wszystko po kolei ?

  • #40 26 Gru 2012 23:30
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    kuba123250 napisał:
    I to konfigurowanie przez przeglądarkę jest trudne czy tam jest opisane wszystko po kolei ?

    Trudne pytania zadajesz ;)
    Trzeba mieć jakieś podstawy - niestety.

  • #41 26 Gru 2012 23:32
    kuba123250
    Poziom 10  

    Chodzi o to czy sobię poradzę sam z tym z bardzo niewielką wiedzą o tym.

  • #42 26 Gru 2012 23:33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Skąd mam to wiedzieć jaki jest stan twojej wiedzy? Sądząc po twoich wypowiedziach raczej nie.

  • #43 26 Gru 2012 23:35
    kuba123250
    Poziom 10  

    Dobra jutro spróbuje sam to jakoś ogarnąć. Bardzo dziękuje za Pomoc.

  • #44 26 Gru 2012 23:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Pierwsza sprawa to pobierz sobie instrukcję do Access point-a, a jak będziesz miał konkretne pytania to dawaj na forum. Powodzenia.

  • #45 27 Gru 2012 13:53
    kuba123250
    Poziom 10  

    Pojawił się kolejny problem internet w komputerze działa po podłączeniu wszystkiego ale nie mogę włączyć kreatora konfiguracyjnego, na internecie pisało że mam wpisać to 192.168.0.50
    i się włączy panel a u mnie tak nie ma dlaczego ?

  • #46 27 Gru 2012 14:24
    elektryku5
    Poziom 37  

    Z dołu obudowy powinno pisać na jakim IP znajduje się strona konfiguracyjna, wiadomo trzeba wpisać to w przeglądarkę, jeśli nie działa, to całkiem możliwe że ktoś zmienił IP i trzeba resetować AP.


    A na komputerze do którego podpięty jest AP jakie jest ustawione IP?

  • #47 27 Gru 2012 15:06
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Na komputerze masz adres IP z innej puli niż ten który jest na AP-ku.

  • #48 27 Gru 2012 15:14
    kuba123250
    Poziom 10  

    Czyli mam wpisać adres IP z komputera ?

  • #49 27 Gru 2012 15:21
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie, wpisać na komputerze adres z puli access point-a np. 192.168.0.100, skonfigurować urządzenie i z powrotem przywrócić poprzednia adresację lub uzyskiwanie adresu automatycznie.

  • #50 27 Gru 2012 15:26
    kuba123250
    Poziom 10  

    a skąd mam wziąć ten adres ?

  • #51 27 Gru 2012 15:41
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wszystko jest w instrukcji obsługi - Link.
    Adres domyślny DWL-700AP to 192.168.0.50 ty ustawiasz na komputerze 192.168.0.100 tylko na czas konfiguracji.

  • #52 27 Gru 2012 15:57
    kuba123250
    Poziom 10  

    Zrobiłem tak i wszystko śmiga w telefonie łapie zasięg ale nie mogę się połączyć dlaczego ?

  • #53 27 Gru 2012 15:59
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Przyczyn może być klika, filtracja mac u dostawcy, źle skonfigurowane zabezpieczenia na twoim d-linku, włączone DHCP na d-linku itd.

  • #54 27 Gru 2012 16:05
    kuba123250
    Poziom 10  

    DHCP mam wyłączone napewno a z tymi zabezpieczeniami co dokładniej ?

  • #55 27 Gru 2012 16:09
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Instrukcja strona numer 5.

  • #56 27 Gru 2012 16:12
    kuba123250
    Poziom 10  

    Nie miałem na początku w ogóle hasła i też cały czas pisze "Pozyskiwanie Adresu", z hasłem WPA2 PSK tak samo.

  • #57 27 Gru 2012 16:14
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    To już by trzeba sprawdzić jak wygląda sprawa na routerze do którego raczej nie masz dostępu.

  • #58 27 Gru 2012 16:19
    kuba123250
    Poziom 10  

    Jak dostępu ? Chodzi o Panel Sterownia czy o coś innego ?

    EDIT.

    Czy może muszę pozmieniać ustawienia WiFi w telefonie ?

  • #59 27 Gru 2012 16:21
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Nie, chodzi o główmy router w twojej sieci, ten który nadaj adresację.

  • #60 27 Gru 2012 16:22
    kuba123250
    Poziom 10  

    Do tego nie mam dostępu. Więc nic nie zdziałam ?