Witam, kupiłem niedawno mazde 2 1.4diesel z francji i niestety przestał działać centralny zamek, jak się okazało padł pilot. Dorobienie nowego w serwisie to ok 700zł podróbka ok 300zł, więc zakupiłem na alledrogo centralkę noxon t5 z dwoma pilotami (niecałe 100zł) znalazłem starą centralkę ale jest problem kostki nie pasują w noxon jest jedna a tam dwie. Opis montażu niby jest tylko problem że nie mam do starej centralki i nie wiem który kabelek za co odpowiada. Jak to sprawdzić ? A może ktoś montował już taką centralkę i ma jakiś schemat?
Za schowkiem na module jest wszystko co trzeba, próbnik i do dzieła
Gdyby tak było to bym tu nie pisał. Po pierwsze za schowkiem nie ma modułu ani żadnej nalepki na której by coś było.
Oryginalny moduł znajduje się pod kierownicą, a wygląda jak na zdjęciu: Czy jest ktoś kto się na tym zna?
Nie podałeś roku produkcji samochodu, a to jest ważne.
Zakładam, że jest to model 2004-2008. Sprawdź (o ile wiesz, jak sprawdzić) pomarańczowy i zielony w tym szerszym złączu. Sterowanie masą.
jest to mazda DY diesel z 2004r. te 2 to tak jak mówisz powinny być sterowanie masą tak mi jeden gość powiedział ale nie chciał tego podłączać bo jak stwierdził nie ma czasu na sprawdzanie wszystkich kabli który z których drzwi jest, kierunków itd. bo musiałby za dużo kasy wziąść za montaż... i stwierdził ze gdyby się pomylił to mógłby spalić centralkę i się tego nie podejmie. Więc te 2 kabelki na 99,9% to od sterowania.
Przewody czerwony i czerwono/czarny w mniejszym złączu 6-pinowym.
Trzeba odpowiednio "połączyć" przekaźniki w sterowniku oraz "przeciąć" przewody i podać +12V z przekaźników nowego sterownika.
Widzę że to jednak nie będzie takie proste jak się wydawało, dorzucę jeszcze opis od tej nowej centralki noxona może na coś się przyda.
Schematy tych i podobnych sterowników są już na forum i są dość dobrze opisane.
Moderated By norbert.s.:
Post został raportowany, jako zaniżający poziom i ja również myślę, że problem przerasta możliwości kolegi. Schematy tych i podobnych sterowników, oraz ich konfiguracje są już od dawna dobrze opisane na forum.
W przypadku dalszych tego typu wypowiedzi temat zostanie zamknięty - regulamin pkt 3.1.17.
Witam, ponownie.
Wczoraj zabrałem się za montaż centralki noxona, korzystając z Waszych porad. Udało się ją zamontować ale pojawił się pewien problem.
Otóż przy podpięciu takim jak zaproponował: CameR paliło bezpiecznik przy centralce noxona (na zasilaniu), więc z tej kostki "kwadratowej" wziąłem tylko zasilanie (+ i -) i poszedłem dalej korzystając z rady norbert.s. Efekt końcowy jest taki że zasilanie jest z tej mniejszej kostki natomiast sterowanie z tej długiej wąskiej, a kierunki wpięte z wiązki (od tylnych lamp). Wszystko było by dobrze gdyby nie to że przy CZ w drzwiach kierowcy (master) musiałem odciąć czarny kabelek (-) bo w przeciwnym razie na kabelku pozostawała cały czas (-) i centralka nie działała. Podsumowując centralny z pilota działa natomiast nie da się zamknąć centralnym z kluczyka (odcięty kabelek), ale gdy podepnę ten kabelek to nie działa centralka. Czy coś jest nie do końca dobrze połączone czy po prostu inaczej się nie da?
PS czy jest możliwość łatwego skrócenia zasięgu tej centralki? Piloty łapią z odległości ok, 100m więc jest to sporo za dużo dla mnie wystarczy 10-15m, samo skrócenie antenki o około połowę nic nie dało.
Witam miałem taki sam problem z pilotem z upływem czasu padł
można bardzo szybko podłączyć centralkę wpinając się do oryginalnej
pod przekaźnik ( STEROWANIE MINUSEM )
niema problemu z zamykaniem z kluczyka czy od środka wszystko działa
a kierunkowskazy podpinamy pod przekaźnik kierunkowskazów znajduje się
obok centralki zamka jest biały
biały kabel otwórz biały z czarnym zamknij (centralkę ustawiamy na sterowanie minusem)