Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mazda 2 - Jak podpiąć centralny zamek

zubrstw 27 Dec 2012 13:02 17226 10
    zubrstw
    Level 19  
    Witam, kupiłem niedawno mazde 2 1.4diesel z francji i niestety przestał działać centralny zamek, jak się okazało padł pilot. Dorobienie nowego w serwisie to ok 700zł podróbka ok 300zł, więc zakupiłem na alledrogo centralkę noxon t5 z dwoma pilotami (niecałe 100zł) znalazłem starą centralkę ale jest problem kostki nie pasują w noxon jest jedna a tam dwie. Opis montażu niby jest tylko problem że nie mam do starej centralki i nie wiem który kabelek za co odpowiada. Jak to sprawdzić ? A może ktoś montował już taką centralkę i ma jakiś schemat?
    SKRZYNIA
    Level 23  
    Za schowkiem na module jest wszystko co trzeba, próbnik i do dzieła
    zubrstw
    Level 19  
    SKRZYNIA wrote:
    Za schowkiem na module jest wszystko co trzeba, próbnik i do dzieła

Gdyby tak było to bym tu nie pisał. Po pierwsze za schowkiem nie ma modułu ani żadnej nalepki na której by coś było.
    Oryginalny moduł znajduje się pod kierownicą, a wygląda jak na zdjęciu: Mazda 2 - Jak podpiąć centralny zamek
    Czy jest ktoś kto się na tym zna?
    Anonymous
    Anonymous  
    zubrstw
    Level 19  
    jest to mazda DY diesel z 2004r. te 2 to tak jak mówisz powinny być sterowanie masą tak mi jeden gość powiedział ale nie chciał tego podłączać bo jak stwierdził nie ma czasu na sprawdzanie wszystkich kabli który z których drzwi jest, kierunków itd. bo musiałby za dużo kasy wziąść za montaż... i stwierdził ze gdyby się pomylił to mógłby spalić centralkę i się tego nie podejmie. Więc te 2 kabelki na 99,9% to od sterowania.
    Anonymous
    Anonymous  
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Przewody czerwony i czerwono/czarny w mniejszym złączu 6-pinowym.
    Trzeba odpowiednio "połączyć" przekaźniki w sterowniku oraz "przeciąć" przewody i podać +12V z przekaźników nowego sterownika.

Mazda 2 - Jak podpiąć centralny zamek
    zubrstw
    Level 19  
    Mazda 2 - Jak podpiąć centralny zamek Mazda 2 - Jak podpiąć centralny zamek Mazda 2 - Jak podpiąć centralny zamek
    Widzę że to jednak nie będzie takie proste jak się wydawało, dorzucę jeszcze opis od tej nowej centralki noxona może na coś się przyda.
    Schematy tych i podobnych sterowników są już na forum i są dość dobrze opisane.
    Moderated By norbert.s.:

Post został raportowany, jako zaniżający poziom i ja również myślę, że problem przerasta możliwości kolegi. Schematy tych i podobnych sterowników, oraz ich konfiguracje są już od dawna dobrze opisane na forum.
    W przypadku dalszych tego typu wypowiedzi temat zostanie zamknięty - regulamin pkt 3.1.17.

zubrstw
    Level 19  
    Witam, ponownie.
    Wczoraj zabrałem się za montaż centralki noxona, korzystając z Waszych porad. Udało się ją zamontować ale pojawił się pewien problem.
    Otóż przy podpięciu takim jak zaproponował: CameR paliło bezpiecznik przy centralce noxona (na zasilaniu), więc z tej kostki "kwadratowej" wziąłem tylko zasilanie (+ i -) i poszedłem dalej korzystając z rady norbert.s. Efekt końcowy jest taki że zasilanie jest z tej mniejszej kostki natomiast sterowanie z tej długiej wąskiej, a kierunki wpięte z wiązki (od tylnych lamp). Wszystko było by dobrze gdyby nie to że przy CZ w drzwiach kierowcy (master) musiałem odciąć czarny kabelek (-) bo w przeciwnym razie na kabelku pozostawała cały czas (-) i centralka nie działała. Podsumowując centralny z pilota działa natomiast nie da się zamknąć centralnym z kluczyka (odcięty kabelek), ale gdy podepnę ten kabelek to nie działa centralka. Czy coś jest nie do końca dobrze połączone czy po prostu inaczej się nie da?
    Mazda 2 - Jak podpiąć centralny zamek

PS czy jest możliwość łatwego skrócenia zasięgu tej centralki? Piloty łapią z odległości ok, 100m więc jest to sporo za dużo dla mnie wystarczy 10-15m, samo skrócenie antenki o około połowę nic nie dało.
    marecki.zamosc
    Level 1  
    Witam miałem taki sam problem z pilotem z upływem czasu padł
    można bardzo szybko podłączyć centralkę wpinając się do oryginalnej
    pod przekaźnik ( STEROWANIE MINUSEM )
    niema problemu z zamykaniem z kluczyka czy od środka wszystko działa
    a kierunkowskazy podpinamy pod przekaźnik kierunkowskazów znajduje się
    obok centralki zamka jest biały

Mazda 2 - Jak podpiąć centralny zamekMazda 2 - Jak podpiąć centralny zamekMazda 2 - Jak podpiąć centralny zamek

biały kabel otwórz biały z czarnym zamknij (centralkę ustawiamy na sterowanie minusem)
    zubrstw
    Level 19  
    Kolega wyżej napisał jak sobie poradzić z montażem centralki tak aby wszystko działało jak należy.