Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 28ML 8976 chassis fl 1.1 -nie pracuje

DarekRz4 08 Feb 2005 12:45 2148 13
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam !!!!

mam TV jak w temacie . Po włączeniu głównym wyłącznikiem zapala się czerwona dioda Led . Po włączeniu pilotem telewizor startuje zapala się zielona dioda led słychac jak wchodzi W/N i po około 3 sek. W/N zanika i zapala się czerwona dioda led oraz znak przekreślonego głośnika (mute) i znak stereo (wszystko to na przednim panelu) .Wszystkie te diody (razem trzy) migają i nic .Stan ten trwa w nieskończoność . Po wyłączeniu z sieci i włączeniu sytuacja się powtarza . Zinme luty wykluczam (sprawdzilem lupą) ,sprawdziłem też czy nie ma zwarcia na diodach w poszczególnych gałęziach .
    Czy ktos z kolegów ma jakąś koncepcję ?? Sprawdziłem tez czy coś się zmieni po wylutowaniu pamięci ,ale jest bez zmian .

pozdr D.RZ
    ps. Dla przypomnienia dodam że jest to model z dwoma płytami głównymi ,łączonymi taśmami i wtykanym modułem przetwornicy .
    J.Wiśniewicz
    Level 14  
    Witam...a jak wygląda TDA3654Q???
    gienke
    Level 11  
    Cześć. Odłącz tranzystor w odchylaniu, podłącz żarówkę isprawdż przetwornicę.Możesz sprawdzić bezpieczniki w okolicach trafa w.n.
    ado
    Level 23  
    Wyglada na dzialanie jednej z protekcji,aby sie przekonac co dokladnie musisz ja odlaczyc.
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam !!!!
    Dzieki za zainteresowanie - jutro rano sprawdze wasze sugestie i odpiszę co znalazłem .

pozdr D.RZ
    Emilus20
    Level 18  
    Te mrugajace diody sygnalizuja ktory z elementow jest wadliwy w tej chwili nie pamietam co one oznaczaja jutro w pracy sprawdze w serisowce. Mam na stole takze philipsa z taka plytka. U mnie objaw jest taki ze po wlaczeniu przyciskiem odrazu zapala sie zielona dioda oznaczajaca stan pracy tv wlacza sie tez na okolo 3 sek po czym przetwornica przestaje pracowac. Procesor nie zglasza bledu i nie wchodzi protekcja. Udalo mi sie zaoberwowac jedynie dwa tropy: pierwszy to to ze zamiast 141V jest 144V a drugi to to ze na jednym z pinow plytki strerujacej przetwornica zamiast 0V (prawidlowa praca) jest 18v co kieruje w strone kontroli napieca B+. W tej chwili nie mam servisowki przed soba ale jutro napisze dokladnie o jakie napiecie chodzi.
    ado
    Level 23  
    Nie zglasza bledu?Pewnie masz na mysli miganie wyswietlacza.
    Troche tych chassis flxx przerobilem i zawsze trzymam sie ustalonego trybu pracy:
    Sprawdzam zasilacz kilak pomiarow aby wyeliminowac czyste zwarcie,nastepnie izoluje protekcjie i musze mniec 141v na zarowce.
    Jesli to jest mozna przystapic do dalszej naprawy.
    Czesto uszkodzenie bywa uciazliwe i z odizolowana protekcja tv dziala poprawnie co troche utrudnia lokalizacjie uszkodzenia.Wtedy trzeba sprawdzic izolujac odejscia protekcji gdzie dokladnie go boli.
    flashh
    Level 25  
    Chyba zgosze się z kolega co by wymienił TDA 3654 , ja uważam że piony są najsłabszym elementem w telewizorach .
    Scalaki te sa przyczyna wielu problemów , ostatnio miałem tak że założyłem w Philipsie a telewizor dalej startuje i zaraz idzie w standby a tu okazało się że mi jakąś lipe sprzedał w sklepie.
    One niewiele kosztuja , a wymiana oszczedza sporo czasu.
    Pozdrawiam
    Emilus20
    Level 18  
    ado wyswietlacz mi nie mruga. Swieci sie tylko zielony znaczek oznaczajacy stan pracy. Co do protekcji uwazam ze w moim przypadku nie jest ona zaglaszana ale oczywiscie idac za sugestia odizoluje.(rozumiem ze chodzi o odlaczenie). Juz wczesniej odlaczalem protekt idacy od trafa od odchylania poziomego z bloku audio i z korekcji E/w, nie odlaczalem jeszcze wszystkiego na raz zrobie to dzis o efektach napisze.

Ps postepujac zgodnie z algorytmem z servisowki doszedlem do miejsca "SOPS FOUL"
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam !!!!

Najpierw sprawdziłem przetwornicę na żarówce - wszystko OK
    Potem wylutowałem TDA 3654 Q i bez scalaka odbiornik normalnie wystartował - Na ekranie cienka pozioma linia . Po wstawieniu nowego TDA telewizor pracuje normalnie . Jest tylko jeden problem - wstawiłem TDA 3654 bez żadnej literki (taki miałem na warsztacie) i układ bardzo mocno się grzeje . Wydaje mi się że padnie po kilku godzinach pracy . Wymieniłem wszystkie elektrolity w jego aplikacji i nic . Napięcie zasilania układu wynosi 28V . Czy to grzanie może byc spowodowane tym że TDA wstawiłem bez literki Q ????

pozdrawiam i dziekuję za pomoc
    D.RZ
    ado
    Level 23  
    Ta literka Q swiadczy tylko o inaczej wyprofilowanych pinach,sprawd opory i potestuj go z godzine wiekszosc ukladow odchylania mozno sie grzeje.
    skorbi
    Level 27  
    Witam.Najprawdopodobnie występuje brak +5V na syntezerze w głowicy spowodowany uszkodzeniem rezystora bezpiecznikowego na tym napięciu.Rezystor ten [ 2,2 ohm ] stoi na prawo od głowicy patrząc na płytę od tyłu.Nie pamiętam jego oznaczenia , bo piszę bez schematu.Pozdrawiam.SKORBI.
    DarekRz4
    Level 24  
    Witam !!!

telewizor wygrzałem około 2 godzin i chodzi normalnie ,ale wydaje mi się jednak że TDA 3654 ciut, ciut za mocno się nagrzewa -ale może to normalka w tym TV .
    W każdym razie dziękuję wszystkim za pomoc - TV naprawiony .

pozdr.D.RZ
    Jack1973
    Level 14  
    Witam."Najprawdopodobnie występuje brak +5V na syntezerze w głowicy spowodowany uszkodzeniem rezystora bezpiecznikowego na tym napięciu.Rezystor ten [ 2,2 ohm ] " wymieniłem ten rezystorek i TDA z pionu po właczeniu startuje obraz bardzi jasny linie powrotu brak mozliwosci regulacji S2 po 15 sek rezystor 3166 R-2r2 ulega przepaleniu prosił bym o sugestie?

Dodano po 1 [minuty]:

Witam."Najprawdopodobnie występuje brak +5V na syntezerze w głowicy spowodowany uszkodzeniem rezystora bezpiecznikowego na tym napięciu.Rezystor ten [ 2,2 ohm ] " wymieniłem ten rezystorek i TDA z pionu po właczeniu startuje obraz bardzo jasny linie powrotu brak mozliwosci regulacji S2 po 15 sek rezystor 3166 R-2r2 ulega przepaleniu prosiłbym o sugestie?