Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta główna ASUS A8NE-FM - Komputer nie włącza się.

ukasheek172 28 Gru 2012 14:32 2406 7
  • #1 28 Gru 2012 14:32
    ukasheek172
    Poziom 7  

    Witam. Od pewnego czasu posiadam komputer, złożony co prawda z podzepsołów dwóch komputerów. Wszystko było w porządku. Jednak kilka dni temu pojawił się problem, podejrzewam dotyczy on płyty głównej. Otóż kilka minut po uruchomieniu komputera zawieszała się mysz i klawiatura, jednak po przycisnięciu przycisku power na komputerze, normalnie się wyłączał, nie było zadnego znaku zawieszenia się systemu. Próba ponownej instalacji systemu nie przyniosła skutku. Mysz i klawiatura działała tylko na poziomie bios. Od dwoch dni komputer uruchamia się lecz ekran pozostaje czarny i słychać tylko piszczenie głosnika systemowego wbudowanego w płytę głowną. Słychać "Beep" co 2-3 sekundy. Wszystkie wentylatory pracują, startują dyski, lecz nic poza tym. Swieci się kontrolka Power i H.D.D , caly czas na czerwono. Próbowałem podmian podzepołów tj RAM, zasilacza, karty graficznej.. lecz nie przyniosło to skutku. Kondesatory na płycie głownej wyglądają na zdrowe. Proszę o jakąkolwiek podpowiedź co moze byc przyczyną takiego problemu.
    A to specyfikacja komputera:
    Pł.główna : Asus A8NE-FM
    Procesor: AMD Athlon 64 3000+
    RAM: 2x G.Skill 1GBDDR
    Grafika : MSI nVidia GeForce 8500 GT
    Dysk: WD 120GB ATA
    Zasilacz: MAXCUVER 650W - może szału nie ma, jednak napięcia mierzone miernikiem, mieściły się w normie.

    0 7
  • #3 28 Gru 2012 14:40
    ukasheek172
    Poziom 7  

    szymon7x7x7 napisał:
    Robiłeś clear CMOS ?


    jak najbardziej clear CMOS robiony kilkukrotnie. Bez skutku.

    0
  • #5 28 Gru 2012 14:46
    szymon7x7x7
    Poziom 18  

    Jaki jest dokładnie sygnał bios ?
    Z tego co wiem to masz Phoneix Award Bios a to kody błędów twojego biosu :

    1 krótki - wszystko w porządku.
    1 długi - błąd pamięci
    1 długi, 2 krótkie - błąd parzystości RAM
    1 długi 2 krótkie - błąd karty graficznej
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak
    Powtarzający - błąd pamięci RAM
    Zmienny niski i wysoki - błąd procesora
    Podczas pracy komputera – przegrzanie procesora

    (Informacje zaczerpnięte z tego tematu- https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1235473.html)

    0
  • #6 28 Gru 2012 14:50
    entermen
    Poziom 31  

    Masz podpięte oba zasilania (dwie wtyczki o zasilacza do płyty)?

    Na tej płycie strasznie nagrzewał się radiator (pod gniazdami ram) na płycie.
    Oczywiście układ pod radiatorem miał sporo bardziej wyższa temperaturę.

    Zrób jeszcze raz clear cmos poprzez zworkę i baterię. Włóż nową baterię (CR2032).
    Odepnij wszystko od płyty poza zasilaczem.
    Odłącz też kable od frontu obudowy.
    Zewrzyj piny Power/Power Button (coś podobnego będzie w nazwie.)
    Sprawdź efekt.

    Umieść parę dokładnych fotek wnętrza i płyty.

    0
  • #7 28 Gru 2012 18:31
    ukasheek172
    Poziom 7  

    szymon7x7x7 napisał:
    Z tego co wiem to masz Phoneix Award Bios a to kody błędów twojego biosu :

    dokładnie tak ten bios to Phoenix , a sygnał to krótki "beep" powtarzający się. Z informacji wynika ze to błąd pamięci RAM. Jednak jak wcześniej wspomniałem pamięć była podmieniana. Przepinałem ją do każdego ze slotów. I za każdym razem próba uruchomienia komputera wyglądała tak samo..

    Dodano po 3 [minuty]:

    entermen napisał:
    Masz podpięte oba zasilania (dwie wtyczki o zasilacza do płyty)?

    Na tej płycie strasznie nagrzewał się radiator (pod gniazdami ram) na płycie.
    Oczywiście układ pod radiatorem miał sporo bardziej wyższa temperaturę.

    Zrób jeszcze raz clear cmos poprzez zworkę i baterię. Włóż nową baterię (CR2032).
    Odepnij wszystko od płyty poza zasilaczem.
    Odłącz też kable od frontu obudowy.
    Zewrzyj piny Power/Power Button (coś podobnego będzie w nazwie.)
    Sprawdź efekt.

    Umieść parę dokładnych fotek wnętrza i płyty.


    tak popięte są obie wtyczki do gniazda ATX. Zabieram się do pracy, z góry dzięki za podpowiedzi.. Wyniki oraz zdjęcia dodam niebawem.

    Dodano po 3 [godziny] 36 [minuty]:

    zrobiłem tak jak zaproponował kolega
    ukasheek172 napisał:
    Zrób jeszcze raz clear cmos poprzez zworkę i baterię. Włóż nową baterię (CR2032).
    Odepnij wszystko od płyty poza zasilaczem.
    Odłącz też kable od frontu obudowy.
    Zewrzyj piny Power/Power Button (coś podobnego będzie w nazwie.)
    Sprawdź efekt.


    clear CMOS. włożyłem nową baterię, odpiąłem wszystko włącznie z procesorem odpaliłem komputer poprzez zworkę ... ku memu zdziwieniu nie piszczało nic... postanowiłem podpiąć wszystkie podzespoly... i niestety nadal to samo.. ten sam dzwięk zero reakcji monitora.. zwróciłem uwagę na brak dzwięku gdy odpiąłem złącze zasilania karty graficzej PCI .. czy ktoś nie ma pomysłu co moze byc jeszcze powodem?

    0
  • #8 28 Gru 2012 18:35
    entermen
    Poziom 31  

    Chodziło mi o odpięcie dysków, napędów, fdd oraz przedni panel itd.
    Płyta z procesorem, ram, grafika to miało zostać.

    Daj kilka dokładnych fotek wnętrza komputera.

    0