Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Creative SB Live 5.1 Digital - Brak dźwięku na tylnych satelitach

28 Gru 2012 16:54 4824 13
  • Poziom 11  
    Na wstępie zaznaczam że przetrzepałem sieć wzdłuż i wszerz i nie rozwiązałem mojego problemu.

    Specyfikacja:
    Sound Blaster live 5.1 Digital (SB0220)
    Gigabyte GA-MA74GM-S2H (ver. 1.00)
    Głośniki Creative Inspire 5.1 A500
    Windows 7 x86 Professional

    Problem:
    Otóż za żadne skarby nie mogę uruchomić 5.1 na tym zestawie.
    Oryginalnych sterów nie ma pod win 7,
    kx'y: 3541 - buczenie, pierdzenie, zero normalnego dźwięku.
    kx'y: 3550 - przód i subwoofer działają bez zarzutu, za cholerę jednak nie mogę uruchomić tylnych satelit.
    Sterowniki od Davida: 2.0 - mam 3gb ramu i po instalacji sypie bluescreenami.

    Na wszystkich wymienionych sterownikach kombinowałem w windowsie z urządzeniami do odtwarzania - raz jest dźwięk na przednich a raz nie ma w ogóle.

    Na kx'ach w konfiguracji głośników włączone 5.1.

    Da się to ustrojstwo jakoś skonfigurować?
  • Poziom 43  
    Ja spytam z innej strony - czemu nie korzystasz ze zintegrowanego kodeka? Uszkodzony?
  • Poziom 24  
    Pod tą wersję creativa mogą być ogromne problemy. Na swoim sprzęcie instaluje sterowniki daniel_k Audigy Series Support Pack 3.8
    Spisują się rewelacyjnie, ale obawiam się że Twojego SB0220 mogą nie obsłużyć.
    Sprawdzić nie zaszkodzi, a póki co sprawdź jeszcze PAX-y - masz niżej w linkach.
    Na serii Audigy, wszystko działa rewelacyjnie.

    http://nomoregoatsoup.wordpress.com/2010/04/21/daniel_k-audigy-series-support-pack-3-8/
    http://www.hardwareheaven.com/pax-download-au...10696-pax-live-audigy-se-vista-7-v1-50-a.html
  • Poziom 11  
    Niestety, w obu przypadkach wywala błąd że nie odnaleziono kompatybilnego sprzętu...
  • Poziom 24  
    Odinstaluj te co masz, wyczyść driver cleanerem albo innym czyścicielem sterowników i działaj.

    http://hotfile.com/dl/178796982/8635504/SBLive_SupportPack_2_5.exe

    Sprawdź te sterowniki, ale obawiam się że będziesz musiał wyciągnąć kość RAM na czas instalacji.
    Jeśli po wsadzeniu kości, będzie sypało bluscreenami to zainstaluj kxy 3550 na ten supportpack. (bez odinstalowywania)
    Część sterownika sobie nadpisze i myślę 3 Gb ram powinno śmigać.
    A dla uzyskania pełnego efektu 5.1 będziesz musiał wejść w panel sterowania>dźwięk i ustawić SPDIF/AC3 Output jako domyślny.
    W którejś serii creativa po instalacji kx-ów, głośniki podpinało się pod czarne gniazdo.
    Sprawdź również ten myk, bo może akurat to w tej serii live się podmieniały gniazda.
    Jeśli nie pomoże, nie mam pomysłów i musisz walczyć z tym sam.
    Pozdrawiam
  • Poziom 11  
    Wyciągnąłem kość Ramu, zainstalowałem support który podałeś i teraz... nie działa mi nadal tył...
    Głośniki podłączone kolorami do karty, w systemie ustawione na 5.1 i wyjście "Głośniki" - innego nie ma.
    Gdy w systemie klikam na testowanie głośników to nawet podczas sprawdzania tylnych, przednie się odzywają. Wygląda to tak jakby dźwięk był podawany tylko na przód niezależnie co mam ustawione...
  • Poziom 24  
    Creative SB Live 5.1 Digital - Brak dźwięku na tylnych satelitach

    Na ten supportpack instalowałeś KX-y? A jak podpinasz tylne satelity w inne wyjście?
    Bo suba prawidłowo podpinasz w czarne wyjście, a próbowałeś pod zielone?
    Być może na tej karcie na win7 nie da się odpalić 5.1, ale z tego co wyczytałem ludzie piszą że działa, zaś niektórzy piszą że tylko 4.1.
    Weź wrzuć screena z panelu sterowania>dźwięk oraz z miksera po zainstalowaniu wszystkich sterowników.
  • Poziom 11  
    Tak jak pisałeś wyjąłem ram, zainstalowałem supporty potem na to kxy.
    Podpinam kolorami. Gdy zamienię czarny z zielonym to działa tył. Tak więc nie wychodzi w ogóle dźwięk z czarnego wyjścia.
    Ciekawa sprawa, gdy podłączyłem czarny wtyk do pomarańczowego gniazda tylne głośniki działają!
    W takim razie wygląda na to że pomarańczowe gniazdo nie podaje dźwięku. Czyli znowu nie działa sub?
    Bo jeśli się nie mylę to czarny wtyk odpowiada za tylne głośniki, zielony za przednie a pomarańczowy za suba?
  • Poziom 24  
    Jest zwykle tak jak piszesz z tymi kolorami wyjść audio.
    Mam takie pytanie na Windowsie XP wszystko działa dobrze?
    Ponawiam prośbę zamieść screeny dźwięku z panelu sterowania i miksera.
    A jak wygląda sprawa, z samym zainstalowanym supportpackiem 2.5?
  • Poziom 11  
    Na XP nie sprawdzałem.
    Zdjęcia:
    Creative SB Live 5.1 Digital - Brak dźwięku na tylnych satelitach
    Creative SB Live 5.1 Digital - Brak dźwięku na tylnych satelitach

    Po zainstalowaniu samego SP nie było w ogóle dźwięku w dodatku po wstawieniu drugiej kości ramu nie można było uruchomić systemu (explorer łapał crasha a po chwili też menadżer zadań).

    Teraz jak działa przód i tył podczas odtwarzania dźwięku co chwila w głośnikach słychać takie "pykanie" jak by były jakieś przepięcia etc. Jakaś rada na to?
    Po zmianie z Master Mixer na SPDIF/AC3 Output trzaski zniknęły jednak bass jest znacznie słabszy.
  • Poziom 24  
    Czyli teraz po ustawieniu SPDIF/AC3 Output jako domyślne działa przód i tył, tylko że bas jest bardzo słaby?
    Jeśli tak zrób roszadę kablami, subwoofer wepnij w zielone wyjście, a tylne satelity w miejsce suba.
    Ew. roszada z czarnym wyjściem audio.
  • Poziom 11  
    Po zamianie kabli jest jeszcze gorzej, albo działa przód, tył albo działa przód i bass. Jednak w którejś kombinacji bass był jeszcze słabszy więc to chyba jest max jaki się da uzyskać.
    Działają przednie i tylne a bass jednak jakiś jest lecz nie taki jaki powinien.
    Uznajmy że na tej karcie da się stworzyć maksymalnie 5.0,5 ;-)
  • Pomocny post
    Poziom 24  
    Czyli jak to się mówi z ***** bata nie ukręci :)
    Pobaw się jeszcze w mikserze, być może akurat trzeba coś zmienić (ściszyć, zwiększyć głośność etc.).
    Popatrz jeszcze we właściwościach SPDIF/AC3 Output (poziomy, zaawansowane).
    Na Windowsie XP zapewne wszystko by działało jak trzeba, na oryginalnych sterownikach od Creativa.
    I tak należy się cieszyć, ze powstały sterowniki obsługujące 7, a że coś nie chodzi jak trzeba to cóż.
    Trzeba zmienić kartę dźwiękową na nowszą.
    Jak tak bardzo zależy Ci na pięknym basie wykorzystaj moc procesora, instalując SRS Audio SandBox.
    Zmiana jest bardzo zauważalna w jakości odtwarzanego dźwięku, a obciążenie procesora jest niezauważalne.