Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kabel VGA - budowa raz jeszcze -

nemko 28 Dec 2012 16:54 6237 10
    nemko
    Level 15  
    Witam,
    Znajomy sprezentował mi uszkodzony 5 m kabel VGA:
    AWM 2919 80st C 30V VW-1 LOW VOLTAGE Computer Cable.
    Kabelek podpinany u niego w domu poprzez przejściówkę sygnału cyfrowego na analogowy (brak gniazda VGA) do telewizora Samsung z gniazdem VGA dawał przyzwoity obraz nawet przy ustawieniu najwyższych częstotliwość, ale czasami zrywał obraz z powodu usterki. Któraś żyła musi być zerwana.

Po podpięciu do mojego Samsunga (dużo nowszy od modelu znajomego) obraz tragiczny (straszne mydło), jeszcze gorszy niż podany po niskiej częstotliwość.
    Nie wiem czy jest to wina słabej karty graficznej nVIDIA GeForce2 Ti i płyty komputera Abit NF7 czy samego kabla.

Ruszając kablem namierzyłem zerwaną żyłę w kablu VGA w odległość ok 15 cm od wtyczki.
    Naciąłem nożem zewnętrzną koszulkę na długości ok 5 cm i poległem.
    Okazało się kabel składa się z 7 różnokolorowych żył.
    Myślałem że powinno być 15.
    -Czerwony gruby
    -Zielony gruby
    -Niebieski gruby
    -biały
    -czarny
    -żółty
    -brązowy
    - ekran z folii i oplotu
    Chciałbym ten kabel naprawić.
    Poprosiłbym o przypisanie kolorów kabli do pinów.
    Sprawdziłem przejścia miernikiem na poszczególnych pinach, i wyszło mi, że przy ruszaniu kablem pojawia się i znika przejście na 13 pinie i brakuje przejścia na 15 pinie.

Chciałbym ten kabel naprawić póki co bez wymiany wtyczki (obudowa wtyczki lana).
    Poprosiłbym o przypisanie kolorów kabli do pinów abym mógł min namierzyć zerwany kabelek na 13 pinie.
    Przy okazji dowiedziałbym się które piny są ze sobą zwarte.
    Troszkę poczytałem na temat kabli VGA i się zagubiłem ze względu na różne opisy i różne ilości żył.
    kpodstawa
    Level 33  
    Odradzam Ci taką naprawę jaką opisałeś. Linie pozornie nieuszkodzone mogą być naderwane. Sztukowanie żył skraca je, inne zostaną na "fabrycznych" długościach - kabel skręci się podczas nakładania zewnętrznej osłony na wszystkie żyły. Kabel sygnałowy naprawiany w środku może mieć złe parametry elektryczne i na pewno będzie miał złe parametry mechaniczne, np. podatność na urwanie.

Poświęć tę wtyczkę bliższą uszkodzenia, utnij porządnie wszystko i porządnie zlutuj z nową wtyczką oraz zamocuj dobrze cały kabel do obudowy. Oczywiście koszty materiałów i robocizny mogą być porównywalne z kosztem fabrycznego kabla, tym bardziej, że ten uszkodzony jest "oszczędnościowy" - np. prawdopodobnie nie ma oddzielnych linii mas dla poszczególnych kolorów. Ponadto ów kabel już przeszedł jakieś stresy, więc może nie warto w niego inwestować. Ale oczywiście Twój wybór.

O kolorach się nie wypowiadam, ponieważ nie muszą dotrzymywać standardów, np. Czarny - masa (a tych mas może być kilka), Biały&Żółty&Brązowy - DDC lub SYNC itd., chociaż zwykle sygnały RGB są w kolorach RGB.

Krzysztof Podstawa
    macha
    Level 19  
    Witam.
    W grubych kablach są w oplocie cienkie kable, a zamiast zielonego bywa czasem szary w zależności od producenta. Pozostałe kabelki też miewają inne kolory.
    nemko
    Level 15  
    Dzięki za cenne wypowiedzi, wezmę je pod uwagę.
    Podejrzewam że grube kable są od RGB, i ich piny są dla mnie znane.
    Sprawdziłem jeszcze raz przejścia, i zakładam że nie mam zwarć awaryjnych. Jakby co proszę wyprowadzić mnie z błędu.
    Piny 4, 5, 10, 11, są ze sobą zwarte. Czy tak powinno, lub może być?
    Mam 7 przewodów + ekran. Jeżeli dobrze rozumuję, to 3 grube przewody od RGB mają w sobie po gorącej żyle w ekranie każda.
    Daje mi to 13 połączeń + ekran. Nadal brakuje mi połączenia pinów nr 15. Do czego ono służy i czy jest potrzebne?
    nemko
    Level 15  
    jankolo wrote:
    http://pinouts.ru/Video/VGA15_pinout.shtml

Znam rozpiskę z pinami, ale nie znam się na tyle aby wiedzieć czy powyższe piny mogą być zwarte ze sobą, i czy może brakować połączenia pinów nr15.
    I tu bym poprosił o konkretną odpowiedź.
    kokosoft
    Level 15  
    Pin 15 nie musi być połączony. Będą tobie potrzebne połączone piny 1,2,3,13,14, 5-8 Masa - prawdopodobnie będą zwarte w urządzeniach, 6,7,8 raczej nie będą zwarte w kablu tylko połączone z ekranami tych grubszych przewodów. Jeszcze pin 10 i to wszystko :)
    nemko
    Level 15  
    kokosoft wrote:
    Pin 15 nie musi być połączony. Będą tobie potrzebne połączone piny 1,2,3,13,14, 5-8 Masa - prawdopodobnie będą zwarte w urządzeniach, 6,7,8 raczej nie będą zwarte w kablu tylko połączone z ekranami tych grubszych przewodów. Jeszcze pin 10 i to wszystko :)

Dzięki kolego. Znalazłem taki link:
    http://support.dell.com/support/edocs/video/P87284/po/connect.htm
    Co prawda moja karta jest tylko pod PCI, ale chyba wyprowadzenia będą identyczne.
    Rozumiem że piny 4, 5, 10, 11 mogą być ze sobą zwarte, bo nie chce mi się obcinać drugiej wtyczki.
    kokosoft
    Level 15  
    Jeśli tak jest fabrycznie to widać mogą. Ja bym osobiście piny 4 i 11 zostawił jak są, a robiąc własny kabel od podstaw nie zwierał bym ich.
    nemko
    Level 15  
    Ok, dzięki. Jutro spróbuję namierzyć zerwany kabelek i na początek zlutować. Dam znać czy obraz się poprawił.
    nemko
    Level 15  
    Kabelek naprawiłem, ale nadal obraz kiepskiej jakości, mało ostry. Sprawdziłem na innej karcie Ge Force 2 MX400 i obraz podobny.
    Jak myślicie, to wina kiepskiej karty, czy coś nie tak z telewizorem?
    Niestety w najbliższym czasie nie będę miał możliwości podłączenia jakiego nowszego komputera.