Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaka antene kupić do odbioru DVBT

gacu06 28 Gru 2012 22:17 4731 29
  • #1 28 Gru 2012 22:17
    gacu06
    Poziom 14  

    Witam mieszkam na południowy wschód od kielc (jakies 30 km) i mam problem z odbiorem telewizji cyfrowej . Obraz raz był a raz go nie było a teraz zrobiło sie tak ze go w ogole nie ma . Jakos i sila sygnalu na czestotliwosci 36 jest prawa max a na tych innych typu 62 juz prawie zadna . Mam antene siatkowa . Przymierzam sie do zakupu nowej anteny ... pewnie ma to byc kierunkowa tak? jesli ktos jest na tym temacie obeznany prosze o pomoc jaka byla by najlepsza

    Dodano po 5 [minuty]:

    poprawka chodziło 62 a 36 miała małą jakość i siłe

    Dodano po 3 [minuty]:

    Do świetego krzyża skad odbieram sygnał mam 62 km


    Regulamin pkt 3.1.13. [SP5ANJ]

  • #5 28 Gru 2012 22:24
    irekr
    Moderator

    Regulamin nakazuje zapoznać się z tematami by nie powielać postów.

    Gdybyś zadał sobie chociaż trochę trudu to bez problemy byś zauważył, że większość zakładanych tu tematów jest typu: "mam antenę siatkową ze wzmacniaczem i problem z odbiorem".
    Każda dobra antena pasywna BEZ wzmacniacza, nawet najprostsza, będzie dobrze funkcjonować , szczególnie w odległości 45 km od Świętego Krzyża. Może dokładniej podasz swoja "miejscówkę"...
    Zakładanie jakichkolwiek wzmacniaczy to strzał w stopę, wskazane jest w takich warunkach zakładanie tłumików.
    To tak, jakbyś w kotłowni dogrzewał się farelką....

  • #7 28 Gru 2012 22:34
    kizek
    Poziom 35  

    Jak wygląda sprawa przewodu antenowego?

  • #8 28 Gru 2012 22:35
    Sław1980
    Poziom 17  

    Hej. Ostatnio zakładałem antenę kierunkową DVB-T firmy Cabletech.

    Jaka antene kupić do odbioru DVBT

    Mogę ją polecić, ale oczywiście jest mnóstwo czynników, które mogą wpłynąć na to że u Ciebie akurat nie będzie działać dobrze, przez internet nikt nie jest w stanie tego stwierdzić :) Zawsze można umówić się ze sprzedawcą na zwrot w przypadku jeśli by nie działała. Nie koniecznie musi to być oczywiście cabeltech zakładałem też inne kierunkowe tańsze i też działały ok.
    Nie wiem czy wszystkie dekodery, ale np. cabeltech'y mają w ustawieniach opcję wewnętrznego "podciągnięcia" zasilania 5V do anteny, nie trzeba wtedy dołączać osobnego zasilacza, które w sumie i tak nie wiele dają....

    Pozdrawiam

  • #9 28 Gru 2012 22:43
    irekr
    Moderator

    To bardzo dobra antena, jest stanowczo za dobra dla Twoich potrzeb. Takie strzelanie do wróbla z armaty. No i kosztuje kupę kasy. Poszukaj czegoś w cenie do 35 zł....

    I najważniejsze: BEZ WZMACNIACZA...

    To gdzie mieszkasz..?
    W Ostrowcu Świętokrzyskim Święty Krzyż odbiera się na przysłowiowym "gwoździu"...

  • #10 28 Gru 2012 22:49
    gacu06
    Poziom 14  

    Sobków, powiat jędrzejowski

    Dodano po 1 [minuty]:

    Zakładane były 2 rózne przewody antenowe i było to samo

  • #11 28 Gru 2012 22:51
    irekr
    Moderator

    A dokładniej, to spory dołek. Kierunek na Święty Krzyż masz totalnie zasłonięty....

  • Pomocny post
    #12 28 Gru 2012 22:52
    394039
    Usunięty  
  • #14 28 Gru 2012 23:08
    irekr
    Moderator

    Święte słowa....
    Na bazarkach i w GS-ach spotyka się chińskie podróby za około 1 zł które nie nadają się nawet na opał.

    Dodano po 9 [minuty]:

    Powiem szczerze: robie w tym fachu ponad 30 lat i bez testów nawet w przybliżeniu nie określę co się "nada". Możesz założyć antenę za 80 zł co podał kolega powyżej, ale i tak nie masz gwarancji że będzie dobrze.

    Zasada podstawowa; antena jak najwyżej, żadnych płotów, balkonów, patyków na kominie itd itp...
    Pytając o szczegółowe miejsce miałem na myśli pozycję geograficzna, każdy metr może mieć znaczenie. Dolina Nidy to bardzo wredny propagacyjnie teren.
    Jak robię testy, to najpierw podłączam małą kierunkowa Yagę a potem długa antenę LP i oceniam co i jak i z jakiego kierunku leci.... I POMIAR tego co przychodzi z kabla, żadnych domysłów czy "na oko"...
    Często w taki "dołach" trzeba stosować odbiór z odbicia, a to już wyższa szkoła jazdy...
    W zależności od wyników dobiera się antenę. W takim terenie jak Twój nigdy nie udało mi się "wstrzelić" za pierwszym razem, by uzyskać wyniki akceptowalne dla zamawiającego.

  • #15 28 Gru 2012 23:43
    _cheetah_
    Poziom 37  

    Zasięg Święty Krzyż: mux-1
    Zasięg Święty Krzyż: mux-2
    Zasięg Kielce Targowa: mux-3
    Te mapy zasięgu są ostrzejsze niż rzeczywistość, więc jakąś szansa na odbiór zapewne jest, może poza mux-3.

    U ciebie będzie się liczył każdy decybel, więc ntena o jak największym zysku i kierunkowości, do tego prawdopodobnie potrzebny będzie dobry wzmacniacz (oraz dobry zasilacz antenowy) i dobry kabel antenowy o wysokim współczynniku ekranowania (powiedzmy >95dB).

    Z anten ATX-91 / ATX=107 (jeszcze lepiej BLU 22 PLUS Fracarro, ale tu jest cena trochę zaporowa), ewentualnie UHF-200 Maximuma lub ewentualnie podobna. Kabel antenowy w klimacie Triset-113PE.

    Wzmacniacz, to już zależy od sytuacji po próbach na wersji pasywnej. Bardzo dobre wzmacniacze to AB-011 Terry z możliwością zasilania z dekodera (+5V) lub z zasilacza antenowego (+1`2V). Zasilacz antenowy AL-105 Alcad, ewentualnie separator AZS-03 AMS-a i zasilacz "buła" z wtykiem jack.

  • #16 29 Gru 2012 00:12
    irekr
    Moderator

    Sobków jest "czarnej dziurze"...

    Jest jeszcze jedna możliwość:

    Jak już postawisz antenę na możliwie jak najwyższym maszcie, to przekręć antenę na azymut około 150 - 160 stopni - południowy wschód, bliżej południa - czyli 90 stopni w prawo od Świetego Krzyża i dokłądnie RĘCZNIE przeskanuj kanały 23, 45 i 61. To kanały z nadajników w Tarnowie i na Prehybie k. Nowego Sącza.
    W Busku te kanały są odbierane bezproblemowo. Nie mam danych z punktu pomiarowego gdzieś blisko Ciebie, ale parę ładnych lat temu instalowałem antenę w Korytnicy i pamiętam moje zdziwienie, jak uzyskałem bezproblemowy odbiór sygnałów z Prehyby, czyli kanały 39, 56 i 58. To kawał drogi ale taki teren.... A ze Świętym Krzyżem były problemy....

    Trochę to szatański pomysł, ale warto pokombinować....

  • #17 30 Gru 2012 23:06
    gacu06
    Poziom 14  

    To ja juz sie pogłubiłem antene trzeba zamowic z wzmacniaczem czy bez?
    Mam zamowic : Maximum UHF200
    czy:Di-way 3 Beam


    A ja przypominam - poprawić wpisy zgodnie z Regulaminem pkt 3.1.13. [SP5ANJ]

  • #18 31 Gru 2012 04:08
    Sl4V4
    Poziom 17  

    gacu06 napisał:
    To ja juz sie pogłubiłem antene trzeba zamowic z wzmacniaczem czy bez?


    Powiem Ci tak, dopóki działają analogi i DVB-T nie ma pełnej mocy to dobór anteny w ciemno jest jak wróżenie z fusów. Może wyjdzie a może nie.

  • #19 01 Sty 2013 21:46
    wow
    Poziom 27  

    gacu06 napisał:
    To ja juz sie pogłubiłem antene trzeba zamowic z wzmacniaczem czy bez?
    Mam zamowic : Maximum UHF200
    czy:Di-way 3 Beam




    Są to anteny bardzo podobne :)
    Do listy dorzucić można:
    Opticum AX100 (na forum było kilka złych opinii o nich osobiście testowałem i chyba trafiłem na dobre egzemplarze)
    Blue Line AT45
    Synaps AHD343



    Z wyższej półki jakościowej coś z Televes'a :)




    Najlepiej zacząć bez wzmacniacza, bez dokładnych pomiarów lub prób ciężko to stwierdzić.

  • #21 08 Sty 2013 08:49
    gacu06
    Poziom 14  

    Witam ponownie . Dzisiaj zabieram sie za podlaczenie nateny maximux i mam jeszcze jedno pytanie ... Jak ja wpiac w telewizor ? Za pomoca tej przejsciowki co jest dodawana do kazdego wzmacniacza tylko wzmacniacza nie wpinac do gniazdka tak ?

  • #22 08 Sty 2013 10:27
    kizek
    Poziom 35  

    Wersja bez wzmacniacza dla jednego TV:
    1.Antena.
    2.Symetryzator w puszce antenowej.
    3.Przewód.
    4.Wtyk antenowy.

    Wersja ze wzmacniaczem jeżeli zachodzi taka potrzeba, dla jednego TV:
    1.Antena.
    2.Wzmacniacz w puszce antenowej.
    3.Przewód.
    4.Zasilacz + separator z wtykiem antenowym.

  • #23 08 Sty 2013 12:28
    gacu06
    Poziom 14  

    I zainstalowalem wszystko tak jak powinno byc ustwawilem antene idealnie na Kielce pomagajac sobie odpowiednim programem na telefonie i nic ... zlapało tylko na 62 siedem programow jednak jakos i sila sygnalu maja od 5-10 i sie tnie albo w ogole nie chodzi . Było probowane na 2 roznych kablach i nadal to samo. Juz sam nie wiem co dalej robic


    Moderowany przez SP5ANJ:

    Jako typowy "recydywa" regulaminowy i z braku jakiejkolwiek reakcji na przypomnienia Moderatora - otrzymasz następne Ostrzeżenie z Regulaminu pkt 3.1.13 - jeżeli NIE poprawisz wszystkich wpisów.
    Przypominam, że masz już #3 .

  • #24 08 Sty 2013 14:07
    irekr
    Moderator

    Gacu: tak jak pisałem; przękreć antenę na południowy wschód - kierunek Tarnów - Prehyba i przeskanuj RĘCZNIE kanały wg wykazu./ daj znać co uzyskałeś...
    Jest wzmacniacz czy go nie ma...?

    Dyć mówiłem że Dolina Nidy to wredny propagacyjnie teren. W Polsce gorzej jest tylko w Bieszczadach.

  • #26 08 Sty 2013 19:29
    irekr
    Moderator

    Nie podałeś gdzie dokładnie mieszkasz - pozycja geograficzna ale wyznacz z earth.google.com azymut na Prehybę.
    Wg tego co mam w swoich mapach to azymut 177 stopni, czyli niemal dokładnie na południe, Prehyba jest w odległości 137 km, ale jest w widoczności optycznej. Profil trasy jest bardzo korzystny.
    Natomiast profil na Święty Krzyż jest skrajnie niekorzystny, w odległości około 1 km masz przewyższenie około 100 metrów ponad podstawę dzwonnicy, nie widzę szans na stabilny odbiór Świętego Krzyża.
    To co odbierasz na k. 62 może to być rozproszony sygnał z Góry Czarownic ale równie dobrze może to być sygnał ze Skrzycznego.
    Jako punkt odniesienia przyjąłem dzwonnicę przy kościele w Sobkowie.

    Daj znać co ustalisz. Ja jeszcze przeliczę trasy na Wręczycę i Chorągwicę.

  • #27 09 Sty 2013 20:29
    gacu06
    Poziom 14  

    50.697013,20.454518
    Sporo nizej niz dzwonnica :/

    Dodano po 4 [minuty]:

    Jutro wejde na dach i ustawie na tarnów i sprawdzimy co bedzie

    Dodano po 5 [minuty]:

    Podam troszke bardziej dokładnie :
    Szerokość geogr: 50°41'49.29"N
    Długość: 20°27'16.36"E

  • #28 10 Sty 2013 10:12
    gacu06
    Poziom 14  

    Jestem po kolejnej probie i niestety dalej nic . Ustawilem perfekcyjnie na gore sw marcina lapie sygnal prawie pelny na 36 i znajduje 8 programow ale obok numerku jaki to program nie pisze jego nazwy . Zlapalo tez na 62 programy . Wyswietlaja sie nazwy ale pisze brak sygnnalu chodz sila i jakosc maja po dwadziescia pare

  • #30 10 Sty 2013 15:05
    gacu06
    Poziom 14  

    Ale wiecie co jest w tym wsztskim najlepsze ? Ze u sąsiadki ktora mieszka 4 m od nas na tej samej wysokości zakładaliśmy z tata antene siatkową i u niej wszystko smiga bez problemu


    Moderowany przez SP5ANJ:

    Za brak reakcji w poprawieniu wpisów oraz recydywa w Regulaminie pkt 3.1.13 - otrzymujesz Ostrzeżenie #4.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME