Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Blaupunkt G5 - Radio nie włącza się i nie wyłącza guzikiem on/off

mati78913 29 Dec 2012 09:01 4641 17
  • #1
    mati78913
    Level 9  
    Witam wszystkich. Na początku chciałbym poinformować że jestem nowy na forum. Potrzebuje waszej pomocy. Otóż posiadam fiata seicento. Mam w nim radio Blaupunkt G5 seryjne z renault laguny 1995r. wcześniej w aucie było też radio Blaupunkt i w obu przypadkach mam ten sam problem. Otóż radio nie włącza się ani nie wyłącza z guzika on/off. Włącza się wtedy gdy włożę wtyczkę zasilającą iso do radia. Wyłącza się radio gdy ja wyciągnę. Guzik on/off w obu przypadkach nie reaguje wcale. Bywa także iż radio działa po czym samo wyłącza się. Gdy wyjmę wtyczkę zasilającą i włożę ją powtórnie radio znów działa. Zdarzyło się też że spaliło mi bezpiecznik w samochodzie. Ja podejrzewam że wina leży w okablowaniu. Prosił bym o pomoc w tej sprawie.
  • #3
    mati78913
    Level 9  
    Chciałbym właśnie samemu to zrobić. Tylko nie wiem jak powinny być powtykane kable w kostkę zasilającą iso. Chcę też upewnić się czy aby na pewno moje podejrzenie o okablowaniu jest trafne ponieważ nie znam się na elektryce.
  • #4
    damiancz
    Moderator of Car Radios
    Chyba opis kostki ISO jest ogólnie dostępny , linka w poprzednim poście też podałem.

    Tak trudno zauważyć wyróżnione ogłoszenia. Jest u samej góry.

    Quote:
    Ogłoszenie: Zanim zapytasz jak podłączyć radio lub opis styków radia...
  • #5
    mati78913
    Level 9  
    Tylko że podana strona studio24.prv.pl/ nie działa...
  • #7
    damiancz
    Moderator of Car Radios
    Strona działa , a nawet gdyby to i w Google wpisać "wtyczka ISO" chyba nie tak trudno.

    Quote:
    3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.
  • #8
    mati78913
    Level 9  
    Ok to powiedźcie mi jeszcze jedną rzecz czy jak mam podłączone w kostce napięcia iso tylko napięcie 12v i masę czy radio będzie działać normalnie tzn czy będzie się włączało i wyłączało guzikiem on/off?
  • #9
    damiancz
    Moderator of Car Radios
    Tak będzie działać , prawidłowo zasilanie należy podłączyć do 2 styków w kostce ISO , tzw. stały + i po stacyjce [najczęściej w opisach te styki są oznaczone numerami 7 i 4 , kolory przewodów czerwony i zółty].

    Zgodnie z zasadami naszego forum post przenoszę tymczasowo do Piaskownicy.
  • #10
    mati78913
    Level 9  
    U mnie podłączone są 4 kable do kostki napięcia jeden jest czerwony, drugi brązowy, trzeci i czwarty niebiesko-biały. W czerwonym jest zasilanie a w brązowym domyślam się że masa, natomiast dwa pozostałe są ze sobą połączone. Rozłączyłem je i zostawiłem jedynie napięcie 12v i masę. Rezultat był ten sam radio działało ale nie mogłem go wyłączyć guzikiem. A zapomniał bym jest w kostce jeszcze jeden wolny kabel. Załącza zdjęcia tej kostki.

    https://obrazki.elektroda.pl/1607853800_1356877967.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/9482633200_1356877968.jpg


    Blaupunkt G5 - Radio nie włącza się i nie wyłącza guzikiem on/off Blaupunkt G5 - Radio nie włącza się i nie wyłącza guzikiem on/off


    <a title="2012-12-30 15.18.18.jpg" href="https://obrazki.elektroda.pl/1607853800_1356877967.jpg"><img src="https://obrazki.elektroda.pl/1607853800_1356877967_thumb.jpg" alt="2012-12-30 15.18.18.jpg" /></a><a title="2012-12-30 15.19.21.jpg" href="https://obrazki.elektroda.pl/9482633200_1356877968.jpg"><img src="https://obrazki.elektroda.pl/9482633200_1356877968_thumb.jpg" alt="2012-12-30 15.19.21.jpg" /></a>
  • #11
    dzimi
    Moderator
    Podłącz dodatkowy "+" do brązowo-czerwonego, co wisi luźno niepodpięty. Wtedy powinno być OK.
  • #12
    mati78913
    Level 9  
    Zrobiłem tak jak powiedziałeś i reakcje były takie że radio wyłączało się i nie chciało włączyć a czasem było że radio działało i nie chciało się wyłączyć guzikiem on/off
  • #13
    dzimi
    Moderator
    To masz nie tylko problem z podłączeniem a także z radiem. Możliwe że uszkodzony przycisk.
  • #14
    mati78913
    Level 9  
    Wątpię że z radiem jest coś nie tak bo gdy podłączam inne jest tak samo.

    Dodano po 5 [minuty]:

    A i mam jeszcze pytanie po co połączone są ze sobą dwa niebiesko-białe kable? Czytałem też o jakiś kablach które umożliwiają działanie radia gdy nie ma kluczyka w stacyjce. U mnie jest tak że radio działa jak jest kluczyk w stacyjce(na zapłonie) ale także jak go nie ma.
  • #15
    dzimi
    Moderator
    Znajdź rozpiskę złacza ISO Twego radyjka - odpowiedź znajdziesz szybko.
  • #17
    mati78913
    Level 9  
    Ok jutro pokombinuje.
  • #18
    mati78913
    Level 9  
    Robiłem według wskazówek i dalej to samo. Nie mam już do tego siły. Dziękuję wszystkim za pomoc. Wątek zamykam.