Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
OptexOptex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowoczesny piekarnik - jaki wybrać?

29 Gru 2012 13:09 10197 10
  • Poziom 2  
    Witam.

    Stary piekarnik, który mamy od dobrych kilkunastu lat (!) powoli zaczyna odmawiać posłuszeństwa, dlatego zdecydowaliśmy się na zakup jakiegoś nowego sprzętu. Pieniądze nie są problemem, ale nie chcielibyśmy też wyrzucać ich w błoto. Żona często korzysta z piekarnika, ale prawdę mówiąc nie wiem, ile bajerów to rzeczy istotne, a które raczej są tylko miłym dodatkiem.

    Na pewno dobrze by było, gdyby piekarnik posiadał termosondę, był z termoobiegiem i prowadnicami teleskopowymi. Chodzi też o jakiś nowoczesny sprzęt, najlepiej do zabudowy. Wszelkie sugestie mile widziane.
  • OptexOptex
  • Poziom 1  
  • OptexOptex
  • Poziom 1  
    Nie znam się na modelach piekarników więc nie będę Ci proponowała jakichś konkretnych, ale mogę się podzielić kilkoma spostrzeżeniami jako "główny użytkownik piekarnika" ;) Czyli na co zwrócić uwagę z punktu widzenia kucharza :)
    Sama od 6 lat mam Gorenje B9010E...no ale to już prawie muzealny okaz ;)

    Szerokość i głębokość rusztu - sama musiałam wymienić blachy do pieczenia na mniejsze...a co za tym idzie zmodyfikować wszystkie przepisy. Obsługując imprezę u znajomych przeżyłam szok gdy okazało się, że jedna z głównych potraw-kurczak na butelce - jest niewykonalna...bo ich piekarnik był zbyt niski.
    Grzałka grilla - grill w piekarniku to super sprawa...do momentu czyszczenia grzałek...gdy są bez osłony to po godzinie siedzenia z głową w piekarniku odechciewa się grillowania.
    Drzwiczki - bajerancko wyglądające drzwiczki są dużą ozdobą wnętrza ale...ja mam częściowo szklane, a częściowo stal inox...cała bajka zaczyna się w momencie gdy w domu są dzieci...odciski palców są wszędzie...i tutaj zonk...czym innym czyści się szkło, a czym innym elementy stalowe...i jak tu doprowadzić je do porządnego wyglądu?...machać szmatką kilkanaście razy dziennie, wykonując najróżniejsze kombinacje żeby płyn do stali nie ubrudził szkła i vice versa.
    Dotykowy ekran - każdorazowo po dotknięciu wymaga "przetarcia" ale to i tak "mniejsze zło" niż pokrętła przy których po pewnym czasie odkłada się kurz i brud.
    Świetną sprawą są "zimne drzwiczki" (ale dziś to chyba już standard).

    Z funkcji termoobieg, grill, niezależna górna i dolna grzałka, niskie temperatury (rozmrażanie mrożonek, wyrastanie ciasta)...dla mnie niezbędne. Termosondę użyłam raz...no ale to już kwestia doświadczenia, dla początkujących "pań domu" bardzo wskazana podobnie jak programy automatyczne (mąż sobie chwali, ja nie używam).
    Co do parametrów technicznych to już nie moja bajka ;)
  • Poziom 18  
    Belly napisał:


    Z funkcji termoobieg, grill, niezależna górna i dolna grzałka, niskie temperatury (rozmrażanie mrożonek, wyrastanie ciasta)...dla mnie niezbędne. Termosondę użyłam raz...no ale to już kwestia doświadczenia, dla początkujących "pań domu" bardzo wskazana podobnie jak programy automatyczne (mąż sobie chwali, ja nie używam).
    Co do parametrów technicznych to już nie moja bajka ;)


    z tych ważniejszych funkcji termoobieg i tak jak wyżej wspomniane grzanie grzałka dolna+górna, dolna +teermoobieg, grill +wentylator, osobno grzałka dolna i górna akurat w moim modelu (Amica fusion) nie ma, używamy głównie termoobiegu, grzałki grilla i ewentualnie do ciast grzałka dolna +górna i termoobieg +grzałka dolna. Zakres temp. od 50 stopni, ciasta drożdżowe spokojnie wyrastają. Moc znamionowa - 3,3 kW i tu słaby punkt tego sprzętu, bo moim zdaniem dużo, widziałem sprzęty (m.in. Beko) z mocą 2,5 kW (ustawienie termoobieg +grzałka dolna). Przydaje się czasem różen, choć w piekarniku moich rodziców w ciągu 5-6 lat używany był max 3 razy.

    Co do czyszczenia to nie ma co przesadzać, zwykła szmatka zwilżona ciepła wodą (z dodatkiem płynu do naczyń), do tego microfibra na sucho i nie ma żadnych śladów i odcisków zarówno na szkle, jak i na inoxie.
    Znajoma używa środka do czyszczenia płyty gazowej inox i za każdym razem szmatkę ma srebrną od płyty (inox się ściera od polerowania). Nie wiem, czy to bezpieczne, środek jest firmowy i rekomendowany przez producenta tej płyty, ale póki co gospodyni domu nie czuje potrzeby korzystania z takich specyfików, a sprzęt wygląda jak nowy, najważniejsza jest systematyczność w czyszczeniu ;-)
  • Poziom 2  
    Ja wybrałbym Amica lub samsunga na dzień dzisiejszy uważam iż jedne z nalepszych piekarników i tak np model :
    Amica
    Samsung
  • Poziom 9  
    Moim zdaniem najlepszym piekarnikiem byłby Siemens. Te piekarniki są mało awaryjne i w zasadzie nie takie drogie. Sprawdź model Siemens HB56BD561J na ceneo.pl lub na agd-market.pl w takich internetowych sklepach taniej kupisz.
  • Poziom 2  
    A ta termosonda na jakiej zasadzie działa dokładnie? Wiem, że niektórzy ją sobie chwalą, ale czy rzeczywiście jest co chwalić?
  • Poziom 10  
    Belrioz napisał:
    A ta termosonda na jakiej zasadzie działa dokładnie? Wiem, że niektórzy ją sobie chwalą, ale czy rzeczywiście jest co chwalić?


    Pokazuję różnicę temperatur ... Jeśli się nauczysz gotować na czymś takim to przydatna rzecz.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Od ponad dekady polecam modele eleuxa od: eob998 - eob9800 a teraz eeb8585.

    Sam używam od wielu lat 998 i moim zdaniem miażdży konkurencję.
  • Poziom 1  
    neszad napisał:
    Amica integra smart ma takie przewagi, że jest fajnie sterowany i szybko piecze, fajnie trzyma temperaturę i na pewno spośród piekarników wyróżnia się designem.


    A czy przynajmniej nie jest jakoś awaryjna? Bo bajery swoją drogą...