Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

BEKO WM5140W - po wymianie triaków ZO103 nadal nie działa

robarco 29 Gru 2012 19:22 5808 22
  • #1 29 Gru 2012 19:22
    robarco
    Poziom 9  

    Pralka stała w garażu rok, po podłączeniu wystrzeliły 2 triaki jak na foto. Wymiana zakończyła się tym że teraz .:
    Włączając się zaczyna wypompowywać wodę, i tyle cały czas pompuje, a rezystor koło triaka zaczyna się bardzo nagrzewać. Wyczytałem, że w 90% jest już po PCB bo zazwyczaj mikrokontroler dostał przez wystrzelenie triaków.

    Triaki wymieniłem 1 i 2, ale nie są opisane , pralka na każdym programie tylko wy/pompowywuje wode i nic więcej. Poza tym ten rezystor przy triacu jest dobrze gorący i zaczyna wypalać płytke, więc nie kombinuje dalej. Nagrzewał się również jak odłączyłem motor całkiem.

    Pralka sie resetuje normalnie ale nie chce nic innego jak tylko pompuje wode po włączeniu i zaczyna się dymić z płytki przy R19

    Może jednak ktoś ma jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić, oprócz wymiany PCB oczywiście.
    Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.
    Proszę o jakąś wskazówkę.
    Dziękuję

    Aktualne foto.:
    BEKO WM5140W - po wymianie triaków ZO103 nadal nie działaBEKO WM5140W - po wymianie triaków ZO103 nadal nie działaBEKO WM5140W - po wymianie triaków ZO103 nadal nie działa

    0 22
  • #2 29 Gru 2012 20:03
    sumrako
    Poziom 16  

    Najpierw wymień uszkodzone elementy i sprawdz czym one sterowały, bo prawdopodobnie przez to powstało zwarcie. Jak stała długo w garażu to moła zawilgotnieć. Mogło powstać także między nimi zwarcie na module od wilgoci właśnie.

    0
  • #3 30 Gru 2012 15:14
    robarco
    Poziom 9  

    sumrako napisał:
    Najpierw wymień uszkodzone elementy i sprawdź czym one sterowały, bo prawdopodobnie przez to powstało zwarcie. Jak stała długo w garażu to mogła zawilgotnieć. Mogło powstać także między nimi zwarcie na module od wilgoci właśnie.


    Post odświeżzam bo dalej walczę z tematem.
    Moje ustalenia:
    PCB zachowuje się normalnie po odłączeniu silnika.
    Podejrzewam uszkodzenie silnika który był wilgotny i spowodował wystrzelenie triaków.
    Czy ktoś wie jaka powinna być rezystancja na uzwojeniach stojana. Będę wdzięczny za info. U mnie jest 1ohm to stanowczo za mało jak sądzę.

    0
  • #4 31 Gru 2012 08:59
    robarco
    Poziom 9  

    Czy ktoś mi powie czemu 4 uzwojenia na stojanie silnika maja po 120 zwojów i 1,4ohm ??

    BEKO WM5140W - po wymianie triaków ZO103 nadal nie działa

    0
  • #5 02 Sty 2013 08:17
    euro2L
    Poziom 41  

    Podłącz silnik na STOLE + przewód ochronny + amperomierz i wszystko się wyjaśni

    0
  • #6 02 Sty 2013 16:35
    robarco
    Poziom 9  

    silnik na stojanie posiada 2 uzwojenia z każdej strony rezystancja jednego to 1,4ohm (120 zw/ drut o śr 1.0mm) jak podłączyłem na stole wybija bezbieczniki. Więc pytam czy to normalne że silnik od pralki ma rezystancje uzwojenia 3 ohm i pomocnicze równiez 3ohm ??
    na silniku pisze 230-240v 600W
    Nie wiem co dalej bo wydaje mi się że powinien mieć rezystancję trochę większą niż 5,7 - 6,2 - ohm pomiędzy biegunami zasilania 240v ???

    0
  • #7 02 Sty 2013 19:15
    euro2L
    Poziom 41  

    // rezystancje uzwojenia 3 ohm i pomocnicze równiez 3ohm ?//
    Kolego o czym ty piszesz??
    Napisz jak go podłączasz?

    0
  • #8 02 Sty 2013 20:23
    robarco
    Poziom 9  

    euro2L napisał:
    // rezystancje uzwojenia 3 ohm i pomocnicze równiez 3ohm ?//
    Kolego o czym ty piszesz??
    Napisz jak go podłączasz?


    Pisze o oporze uzwojeń.
    A podłączałem :
    BEKO WM5140W - po wymianie triaków ZO103 nadal nie działa

    0
  • #9 02 Sty 2013 21:48
    slawek 27
    Poziom 10  

    stojany maja gdzies około 1,2 ohma

    0
  • Pomocny post
    #10 02 Sty 2013 21:59
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    robarco napisał:
    Moje ustalenia:
    PCB zachowuje się normalnie po odłączeniu silnika.
    Podejrzewam uszkodzenie silnika który był wilgotny i spowodował wystrzelenie triaków.

    Po pierwsze co to znaczy,że PCB zachowuje sie normalnie po odłączeniu silnika?
    Po drugie uszkodzone triaki nic nie maja wspólnego z silnikiem.

    robarco napisał:
    podłączałem :
    BEKO WM5140W - po wymianie triaków ZO103 nadal nie działa

    Nic gorszego nie mogłeś zrobić.
    Te silniki łączy się tak aby uzwojenie wzbudzenia było połączone w szereg z wirnikiem.Czyli napięcie przyłączasz na jeden koniec szczotki i jeden koniec uzwojenia wzbudzenia (środek pozostaw niepodłączony).

    0
  • #11 03 Sty 2013 13:10
    robarco
    Poziom 9  

    Może to pytanie laika ale ;
    kolejna fotka i prośba o pomoc gdzie podłączyć zatem 240v z sieci.
    Oczywiście uziemienie to podłączone.

    2- 240v
    3-4 połączone
    5- 240V

    ???

    BEKO WM5140W - po wymianie triaków ZO103 nadal nie działa

    0
  • Pomocny post
    #12 03 Sty 2013 15:27
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Rozumujesz prawidłowo.Można i tak podłączyć ale obroty będą duże.
    Podłącz tak
    1- 240v
    3-4 połączone
    5- 240V
    obroty będą mniejsze a do sprawdzenia silnika bezpieczniej.

    0
  • #13 03 Sty 2013 17:17
    robarco
    Poziom 9  

    Problem silnika rozwiązany. Jest OK po podłączeniu pracuje.

    Teraz pozostaje tylko czemu po podłączeniu pąpki i silnika rezystor R19 strasznie się grzeje ?? z mojich ustaleń wynika że jest to sterowanie poprzez triak pąpką.

    tego problemu nie udało mi się rozwiązać jak dotąd..
    Nawet wymiana nie pomogła.Zastanawiam się czy wymienić 3ci triak również i rezystory ??
    Bo już tracę nadzieję. Najpierw zwarcie spaliło 2 triaki od sterowania silnika, teraz znowu sie dymi ze sterowania pompką. Jakiś koszmar.
    Jak waszym zdaniem - Jest jakiś sens brnąć w to dalej.

    Może ktoś posiada schemat servisowy pralki BEKO WM5140W ????

    0
  • #14 03 Sty 2013 19:27
    euro2L
    Poziom 41  

    Witam
    Myślę że wezwanie kumatego fachowca od AGD wyjdzie taniej
    Bo po jeszcze paru próbach twoich napraw modułu będzie do wymiany na NOWY
    To cud że po takich zwarciach on jeszcze żyje / moduł/
    A najwięcej uszkodzeń silnika to upływność uzwojenia stojana do masy
    Na stole chodzi a w pralce nie ,dlatego przy sprawdzaniu sinika potrzebny przewód ochronny ,amperomierz i mile widziane zabezpieczenie różnicowe

    0
  • #15 04 Sty 2013 02:57
    robarco
    Poziom 9  

    euro2L napisał:
    Witam
    Myślę że wezwanie kumatego fachowca od AGD wyjdzie taniej
    Bo po jeszcze paru próbach twoich napraw modułu będzie do wymiany na NOWY
    To cud że po takich zwarciach on jeszcze żyje / moduł/
    A najwięcej uszkodzeń silnika to upływność uzwojenia stojana do masy
    Na stole chodzi a w pralce nie ,dlatego przy sprawdzaniu sinika potrzebny przewód ochronny ,amperomierz i mile widziane zabezpieczenie różnicowe


    Nie do końca taką pomoc miałem na myśli.
    Wezwanie fachowca to koszt około 80GBP za sam przyjazd + oczywiście części które wymieni (głównie nikt nie bawi się w naprawy tylko wymienia cały moduł Ł50,silnik ł78 itd...)
    czyli biorąc pod uwagę koszt nowej pralki Beko WM5140W 165GBP to raczej nie do końca się zgodzę że jest to mądre posunięcie.

    Forum jest po to żeby zasięgać rady u urzytkowników którzy mają doświadczenie w naprawach sprzętów AGD ,
    i być może spotkali sie z takimi problemami, więc rada wezwania fachowca jest raczej nie na miejscu jeśli chodzi o forum.
    Podchodzę do tej naprawy doświadczalnie a nie z konieczności. Ewentualne złomowanie tez rozważyłem.
    Ale było by dobrze gdyby udało się ją uruchomić.
    Co do róznicówek, przewodów ochronnych itd to akurat w tym temacie nie ma obaw, dla niektórych jest to standardem.
    Mimo wszystko dziękuję za radę.
    A reasumując : zwarcie nastąpiło tylko raz jak dotąd a niepokojące jest dla mnie tylko zwiększona temperatura rezystora R19 w układzie sterowania pompką.
    Co do "upływność uzwojenia stojana do masy" jestem koledze w stanie zmierzyc tą wartość ponieważ posiadam miernik KEWTECH KT64
    do omiaru rezystancji izolacji.
    A zdziwił mnie fakt że uzwojenia mają po 0,97 ohm i tyle.
    Dlatego równiez szukam jakiegoś schematu elektroniki do pralki Beko.

    Wszystkim dziękuję za pomoc jest to pouczające.

    0
  • #16 04 Sty 2013 07:30
    euro2L
    Poziom 41  

    Witam
    A czy pralka już cosik robi po tych uzdrowieniach ??
    Czy tylko chodzi o ten R19 a pierze normalnie?

    //A zdziwił mnie fakt że uzwojenia mają po 0,97 ohm i tyle. // i tak ma być

    0
  • #17 04 Sty 2013 17:01
    robarco
    Poziom 9  

    Pralka działa to znaczy rozpoczyna program normalnie, ale ten rezystor w układzie sterowania pompką strasznie sie grzeje i zaczyna się palić płytka jak na załączonym foto kiedy zaczyna pracować pompka (pompka 100% sprawna). Więc podejrzewam że długo nie podziała i wyłanczam.
    Postaram się wymienić wszystkie oporniki i triaka w tym układzie, ale czekam na triaki wtedy zobacze czy to ją uzdrowi do końca.

    0
  • Pomocny post
    #18 04 Sty 2013 17:33
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    robarco napisał:
    Pralka działa to znaczy rozpoczyna program normalnie, ale ten rezystor w układzie sterowania pompką strasznie sie grzeje i zaczyna się palić płytka

    Jeżeli znasz działanie triaka to sprawdź w jakim obwodzie jest ten rezystor i przeanalizuj powód jego grzania.
    Jeżeli nie to najpierw poczytaj tu:
    http://elektro.w.interia.pl/energoel/triak/index.html
    http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/jasiu/stud/ECS/wykl-12-varia-spec.pdf

    robarco napisał:
    Postaram się wymienić wszystkie oporniki i triaka w tym układzie, ale czekam na triaki wtedy zobacze czy to ją uzdrowi do końca.

    I po co.Trzeba znaleźć przyczynę a nie wymieniać elementy bez zastanowienia.

    0
  • #19 04 Sty 2013 18:01
    robarco
    Poziom 9  

    Dziękuje za wskazanie słusznej drogi. Po wymianie elementów układu , dam odpowiedz jak się zakończyło.

    0
  • #20 28 Mar 2013 19:50
    johny892
    Poziom 10  

    No i jak kolego? Udało Ci się coś z tym zrobić, bo ja mam ten sam problem co Ty...

    0
  • #21 29 Mar 2013 07:33
    robarco
    Poziom 9  

    Po wymianie triaków pralka zawiesza sie na każdym programie zaraz po uruchomieniu zaworu od wody.
    Włącza wode na 10sek później pąpka działa i bęben pokręci się 2-3 razy i stoi i myśli.
    Myślę a nawet jestem pewien że problem jest w PCB , pamięć mikrokontolera została uszkodzona , ponowne programowanie itp jest nieopłacalne.
    cały moduł PCB kosztuje Ł50 ,
    Jeśli chodzi o finał to zakupiłem nową tym razem HOOVER

    Pozdrawiam.

    0
  • #22 02 Kwi 2013 23:22
    johny892
    Poziom 10  

    Dzięki, podobnie w moim wypadku, też nic nie wskórałem, odniosłem do miejscowego machera od elektroniki, ale ten powiedział, że nie da się wskrzesić mojego programatorka, tak więc pozostał zakup nowej pralki...

    Pozdrawiam

    0
  • #23 03 Kwi 2013 08:34
    robarco
    Poziom 9  

    Tak się kończy jak napakują gremlinów do zwykłych żeczy.
    Stara frania tez prała i było OK jak coś sie uszkodziło to sie wymieniało teraz wszędzie procesory i tak się kończy.
    A to przepięcia czy inne skasują program uszkodzą czy cos i trzeba maszerować do sklepu po nową.

    Pozdrawiam.

    0