Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kolumny Unitra Tonsil ZG30- C/115 problem

szmalko 29 Gru 2012 21:39 4449 21
  • #1 29 Gru 2012 21:39
    szmalko
    Poziom 6  

    Witam wszystkich !
    Na wstępie chciałbym zaznaczyć, iż jestem w tych tematach zupełnym "żółtodziobem". Posiadam kolumny Unitra Tonsil ZG10- C (2x30W, 8Ω). Mam problem, otóż postawiłem je używać ponownie, kiedyś używali ich rodzice, później stały nie używane sporo czasu w mieszkaniu. Przywiozłem je do siebie, okazało się, że kable zgubiły się przez te lata. Dokupiłem kable dwużyłowe. Okazało się, że na głośnikach niskotonowych nie wiem jak to nazwać- taka otoczka spróchniała i się posypała. Podłączyłem je do mini wieży Philips'a, ale podczas grania strasznie charczały. Poprosiłem o pomoc Wujka, który trochę się zna na tym, stwierdził, że to charczenie to wina głośnika niskotonowego. Odnalazłem to forum z nadzieją, że są tu fachowcy, którzy znają się na tego typu sprzęcie i pomogą mi. Załączam zdjęcia, na których widać stan tych kolumn. I tutaj moje pytania:
    1. To co stwierdził mój Wujek to prawda? Jeżeli tak, to można jakoś zregenerować te głośniki, czy muszą zostać one wymienione o ile można tak? Jak tak to prosiłbym o konkretne informacje, jakie głośniki kupić za w miarę przystępną cenę oraz dobrą jakość itd.
    2. Do jakiego sprzętu można by je było podłączyć, aby dobrze się sprawowały (zależałoby mi również na podłączeniu do komputera).

    Kolumny Unitra Tonsil ZG30- C/115 problem Kolumny Unitra Tonsil ZG30- C/115 problem Kolumny Unitra Tonsil ZG30- C/115 problem Kolumny Unitra Tonsil ZG30- C/115 problem Kolumny Unitra Tonsil ZG30- C/115 problem Kolumny Unitra Tonsil ZG30- C/115 problem Kolumny Unitra Tonsil ZG30- C/115 problem Kolumny Unitra Tonsil ZG30- C/115 problem

    Jeżeli coś jest niejasne, to proszę pisać, postaram się wyjaśnij to jak najdokładniej potrafię. Bardzo proszę o pomoc, ponieważ zależy mi na tym. Dziękuje bardzo za każdą pomoc i pozdrawiam :)

    0 21
  • #2 30 Gru 2012 00:06
    2konrafal1993
    Poziom 20  

    1. Twój wujek ma rację, można zregenerować, nie montować zamienników.
    2. Najlepiej to chyba do wzmacniacza diora ws354 (dobry dźwięk jak na tak stary wzmacniacz i moc do 30w) ale tą kwestię można rozważać na kilka sposobów.

    0
  • #4 30 Gru 2012 00:25
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    szmalko napisał:
    Posiadam kolumny Unitra Tonsil ZG10- C
    To jest Zg30C115. Przypatrz się naklejce.
    1. Tak można je zregenerować. Wymiana zawieszenie jest dość prosta. Nie kupuj tam, gdzie podaje Kolega wyżej. Potrafią wysłać chińską podróbę i wmawiać że to nie ma znaczenia. Kup zawieszenia górne bezpośrednio w Umifonie. www.umifon.pl
    Instrukcja regeneracji: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1797404.html
    2. Ano do wzmacniacza. Z tą Diorą, to bym nie przesadzał. Powiedz ile możesz wydać. To są całkiem niezłe zestawy, które z dobrym wzmacniaczem zagrają całkiem nieźle.

    0
  • #5 30 Gru 2012 10:52
    szmalko
    Poziom 6  

    Oj tak zgadza się, przykleili naklejkę zg10-c, a długopisem poprawili haha :)
    Na wzmacniacz mógłbym wydać ok. 150-200 zł w ostateczności 250 zł.
    Czyli na stronie www.umifon.pl "Zawieszenie membran" - Z 20?
    Dziękuje bardzo za pomoc!

    0
  • Pomocny post
    #6 30 Gru 2012 11:28
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    szmalko napisał:
    Oj tak zgadza się, przykleili naklejkę zg10-c, a długopisem poprawili haha :)
    Normalka. Tonsil miał nadmiar tych naklejek, więc je naklejali i poprawiali długopisem.
    szmalko napisał:
    Czyli na stronie www.umifon.pl "Zawieszenie membran" - Z 20?
    Nie. Model zawieszenia dla GDN 20/30 to "Z 20 P".
    Za 2 setki będziesz miał Pioneera a-223. Będzie idealny.

    0
  • #7 30 Gru 2012 11:56
    szmalko
    Poziom 6  

    Przepraszam, że jeszcze zawracam głowę, ale są tam 2 pozycje:
    Z 20 P1 i Z 20 P2, czy to jest to samo?
    Tego Pioneer'a a-223 bez problemu podłączę do komputera? Jak tak to w jaki sposób, za pomocą jakich kabli?

    0
  • Pomocny post
    #8 30 Gru 2012 12:20
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    szmalko napisał:
    Przepraszam, że jeszcze zawracam głowę, ale są tam 2 pozycje:
    Z 20 P1 i Z 20 P2, czy to jest to samo?
    Chyba Kolega źle patrzy. Zawieszenie w tym rozmiarze jest jedno. Z20P. Trzydziestki mają dwie formy.
    szmalko napisał:

    Tego Pioneer'a a-223 bez problemu podłączę do komputera? Jak tak to w jaki sposób, za pomocą jakich kabli?
    Każdy wzmacniacz podłączysz do komputera. Wystarczy przewód miniJack->2xRCA.

    0
  • Pomocny post
    #10 30 Gru 2012 13:21
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Oo. Widać gdzieś się rypnęli. Napisz w zamówieniu model głośnika, wyślą prawidłowe.

    0
  • #11 30 Gru 2012 17:14
    szmalko
    Poziom 6  

    A jeżeli jednak regeneracja by mnie przerosła, to na jaki model wymienić? Również prosiłbym o dokładne linki. ;)

    0
  • #12 30 Gru 2012 20:49
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Na żaden. Tylko oryginał zagra tu prawidłowo.

    0
  • #13 30 Gru 2012 20:58
    szmalko
    Poziom 6  

    Jednak ciągle obawiam się, że naprawa mi nie wyjdzie.. W takim wypadku nie mam innej opcji niż wymiana :(

    0
  • #14 30 Gru 2012 21:15
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Ale co można zniszczyć przy regeneracji? Jak krzywo skleisz, to kup nowe zawieszenie i zrób to jeszcze raz.

    0
  • #15 30 Gru 2012 21:23
    szmalko
    Poziom 6  

    Na przykład: złe odklejenie dolnego resora czy coś innego, po prostu boję się do tego zabrać z myślą, że mi nie wyjdzie ;x

    0
  • #16 30 Gru 2012 21:41
    cinepi
    Poziom 13  

    Myślę że skoro koledzy wyżej zalecają tylko wymianę zawieszenia, to odklejanie dolnego resora w ogóle nie jest potrzebne. Niskotonowe głośniki są wdzięczne w regeneracji, bo jest dobry dostęp aby usunąć pozostałości starego zawieszenia z membrany. Najważniejsze to dobrze wycentrować cewkę (trzeba odkleić środkowy "kapsel") i nie dopuścić by do szczeliny magnetycznej dostał się jakikolwiek brud. W internecie są poradniki jak to robić. Pozdrawiam i życzę powodzenia - sam mam podobne kolumny ZG30C-114 (wersja 4ohm) i grają bardzo bardzo przyjemnie.

    0
  • #18 30 Gru 2012 22:03
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    To się wydaje trudne. Resor odkleja się bardzo łatwo. Aceton idealnie rozpuszcza klej. Nic nie zepsujesz. Trochę wiary w siebie.

    cinepi napisał:
    yślę że skoro koledzy wyżej zalecają tylko wymianę zawieszenia, to odklejanie dolnego resora w ogóle nie jest potrzebne.
    Bez odklejania dolnego resoru, nie ma szans na zrobienie tego w porządny sposób.

    0
  • #19 30 Gru 2012 22:08
    szmalko
    Poziom 6  

    Dobrze, w takim razie po Nowym Roku zamawiam zawieszenia i biorę się do roboty :>

    0
  • #20 02 Sty 2013 10:34
    Arkadyo
    Poziom 29  

    Jak nie poradzisz to we Wrocku masz firmę salto do której dostałes tu linka a w której zrobią Ci to bez problemu. Niektórzy mają do nich zastrzeżenia i to słuszne ale jak im dasz swoje zawieszenie z klejem lub wskażesz jaki klej sobie zyczysz to wkleją je poprawnie - tyle potrafią :P.

    0
  • #21 02 Sty 2013 20:35
    szmalko
    Poziom 6  

    A tak z ciekawości, mógłby mi ktoś powiedzieć z czego wykonana jest membrana?

    0
  • #22 02 Sty 2013 22:04
    telecaster1951
    Moderator Akustyka

    Z celulozy.

    0