Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilanie silniczka elektrycznego

maroo123321 29 Dec 2012 23:22 1128 4
    maroo123321
    Level 14  
    Witam Panów,
    Otóż mam taką małą wiertakrę elektryczną ( można do niej zamontować różne rodzaje pilniczków itp.) .Jest ona zasilana akumulatorkiem gdzieś tak 7,6 V .Chciałem sobie ją przerobić ( ciągłe ładowanie jest denerwujące ) na zwykłą - czyli zrobić zasilacz podpinany do gniazdka i pojawiają się problemy.zrobiłem najprostszy zsilacz regulowany na lm317 od 8 do 12 V i już piszę do się dzieje :
    kiedy reguluje napięcie to silniczek tylko tak cicho buczy ( pobiera 0,2A)
    Mam też taki ' lepszy ' zasilacz labolatoryjny i tym też się bawiłem i tak samo regulując napięcie od 8 - 12 V nic . Kiedy je zwiększe tak do ok 16 to zaczyna ładnie śmigać.Prąd jaki pobiera ( z baterii 7,6 V ) to ok 0,6 A .Proszę o pomoc

Pozdrawiam
    Marek
  • Helpful post
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Cudów nie ma - albo zasilacz ma za słabą wydajność, abo w ogóle coś z nim nie tak. Próbowałeś podłączyć zasilacz i ręcznie rozpędzić silniczek? Działa wtedy? Jeśli tak, to za słaby zasilacz - pamiętaj o prądzie rozruchowym.
  • Helpful post
    kryststgpom
    Level 25  
    Zamiast regulatora liniowego zastosuj regulator PWM.
    basstec
    Level 34  
    maroo123321 wrote:
    Jest ona zasilana akumulatorkiem gdzieś tak 7,6 V .
    Ta informacja to tak z kosmosu wzięta? Na akumulatorach jest napisane ich napięcie i to nie gdzieś tak a konkretnie.
    maroo123321
    Level 14  
    Problem już naprawiony.Wziąłem starą ładowarkę z laptopa, podłączyłem pod lm350 ( a na nim ustawiłem napięcie takie jak na baterii było ok.7,5V ) podłączyłem i wszystko śmiga.

Dzięki za pomoc

Pozdrawiam
    Marek