Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

scania - podłaczenie led dziennych

tomcio23 30 Dec 2012 03:13 6783 8
Wago
    tomcio23
    Level 10  
    Mój problem jest tego typu łączę światła Led dzienne w scanii R 380 (silnik 11 litrowy) rok 2004/05 .
    Lampy zabudowane i pozostaje problem podłączenia mam 3 przewody masa ,pod ładowanie i światła postojowe .
    Gdzie najłatwiej się wpiąć do instalacji by je zasilić ?
    Wydaje mi się ze najłatwiej by mi było wejść do przepustu instalacji elektrycznej z przodu kabiny (pod maska -czarna obudowa na zatrzaski) zresztą tam tez nie miał bym problemów z zabudowa bezpieczników na przewody zasilające -jest wystarczająco dużo miejsca by tam je ulokować.
    Zdjąłem obudowę i właśnie które przewody przeciąć by nie zrobić mentliku (np. wyświetlanie jakiś błędów w komp) i dostać + po przekręceniu stacyjki i który jest od oświetlenia postojowego-może jakiś schemat bądź symbole kabelków)
    W ostateczności będę szukał miernikiem.
  • Wago
    habi7
    Level 15  
    To byś się naszukał jak nie wiem co.... bo oświetlenie przednie idzie wiązka po drugiej stronie od kierowcy ;).
    Niestety chwilowo nie pomogę bo lapka musiałem dać na serwis i tylko telefon mi został a w nim schematów nie mam od VIS-CUV.
    szaman108
    Level 31  
    habi7 to nie masz dostępu do saila skoro jesteś pracownikiem serwisu?!
  • Wago
    tomcio23
    Level 10  
    Gdzie idzie instalacja to ja wiem i do tego dojdzie nawet laik . Moje pytanie : który kabelek mam przecinać by wszystko prawidłowo grało tzn. zapalam silnik ew zapłon zapalają się dzienne lampy, załączam postojowe wyłączają się dzienne -chyba najszybciej dojdę metoda dedukcji przy pomocy miernika . (oczywiście zakładam ze najlepszym miejscem do wpięcia się do instalacji jest przelot instalacji z wnętrza kabiny na zewnątrz pod osłoną na zatrzaski gdzie chciałbym także zamontować bezpieczniki dziennych) Myślałem ze już ktoś coś takiego robił i doradzi mi coś -choćby inne miejsce podłączenia

]
    habi7
    Level 15  
    Nie zapominajcie, że podłączając w/g schematu moga być problemy, bo światła LED są parametrem programowalnym w jednostce CUV. Mianowicie czy auto ma mieć czy nie i w jakie konfiguracji mają działać. Starszego typu jednostki CUV mogą w ogole tej opcji nie obsługiwać, więc przy starszym aucie może być konieczność wymiany jednostki, raczej proponował bym podłączyć tak:
    - LEDy zapalają się po odpaleniu auta lub po stacyjce,
    w podłączeniu + po odpaleniu/stacyjce, a - (minus) z plusa postojówek. Dlaczego do plusa, bo przez żarówke postojówek LEDy powinny łapać mase, a kiedy zapalimy światła postojowe lub mijania zostanie podane napięcie co spowoduje zapalenie się postojówek i cofnięcie prądu do LEDów i powinny zgasnąć..:) bo przecież na dwóch plusach nie będzie świecić... Ja bym to tak widział, ale może się myle co wy na to...:)
    tomcio23
    Level 10  
    ja raczej takich problemow nie mam mam LEDY z 3 przewodami . Po podaniu + na 3 kabelek Ledy-y wylaczaja sie.
    THNX za schamat o to mi chodzilo . :) wielkie dzieki
    ach BRAK mi jeszcze gdzie podlaczyc + po przekreceniu kluczyka ew.zalaczenia silnika
    habi7
    Level 15  
    No to masz LEDy jakieś w miare skoro mają taką budowę tzn. z odpowiednim podłączeniem natomiat "prąd" po stacyjce możesz wziąść spod centralki elektrycznej. Wzasadzie przewody zielone to zasilanie po stacyjce(w centralce) :) tak na szybko aby ułatwić Tobie szukanie. Jeżeli nie masz zamontowanego Toll Collecta i masz konektorka od cetralki Scanii to bezpiecznik 17 powinnen być wolny. Tam się podepnij i masz prąd po stacyjce (nie po odpaleniu), wymien bezpiecznik z 20Amp na 2Amp i tyle.

P.S.
    Jeżeli masz Toll Collecta to mimo to możesz sprawdzić bezpiecznik 17, bo może masz jakoś inaczej wpiętego Tollka...
    tomcio23
    Level 10  
    a moze jakis wychodzi na zewnatrz kabiny raczej mysalem ze uda mi sie wpiac na zewnatrz (dz za info w 1 kolejnosci sprawdzal bede po zielonych przewodach ;)
    w weekend jak przyjedzie auto postaram sie podlaczyc