Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TP-Link TL-WN722N - Gubienie pakietów na Win 8

majster-b 30 Dec 2012 10:01 2010 8
    majster-b
    Level 9  
    Witajcie,

Mam dziwny problem z Kartą TP-LINK TL-WN722N. Urządzenie jest na USB. Posiadam zewnętrzną antenę kierunkową - kabla jest może z 5m.

Objawy to gubienie pakietów i mocne spowolnienie sieci. Z samym nawiązywaniem połączenia nie ma problemu. Karta bez problemu działa na moim służbowym laptopie z win 7. Przepinam ją do laptopa i działa ok. Próbowałem różnych sterowników i niestety to nie pomaga. Może wina leży gdzie indziej.?

Zdarzały mi się wcześniej podobne problemy nawet na win 7, objawy ustawały po kilkunastu godzinach czasami po kilku dniach. Jak występowały dłużej to zmieniałem kartę - miałem już realtek'i, ralink'i.
    bogiebog
    Level 43  
    Może to wina 'tłoku' na APeku dostawcy ? Za dużo klientów na tym samym AP-eku
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Jaki masz poziom sygnału? Czy jest stabilny?
    majster-b
    Level 9  
    AP to mój WRT54GL w drugim budynku 20m dalej. Był wymieniany rok temu z jakiegoś pentagrama który rwał mi połączenia. Na tym linksysie wszystkie moje komputery działają ok. Zresztą przed reinstalacją Windows 8 wszystko działało ok (reinstalacja z windows 7).

Restartowałem router, sprawdzałem przewody... to nic nie daje. Karta jak już mówiłem przepięta na laptopa działa bez zarzutu... problem widmo :(
    Poniżej zrzut z pinga (to samo bez względu na badane ip):

TP-Link TL-WN722N - Gubienie pakietów na Win 8

Nie mam już zdrowia do tej sieci... Zmieniałem kanały na AP, zmieniałem parametry wifi - jakieś MTU itd. Bez poprawy.
    bogiebog
    Level 43  
    Masz jakieś inne urządzenia bezprzewodowe, np klawiatura, mysz, znamy wypadki zakłóceń od takich zabawek.
    jimasek
    Zainstaluj inSSIder-a i wrzuć pomiary na forum.
    majster-b
    Level 9  
    Już instaluje.

btw. Zrobiłem taki eksperyment. Postawiłem obok WRT54GL tego starego pentagrama i odpaliłem go - linksysa wyłączyłem.

Ta sama karta sieciowa - na laptopie łączy się bez problemu z pentagramem, na stacjonarnym kompie widzi sieć, nawiązuje połączonie ale nie pobiera adresów z DHCP - na dodatek rwie połączenie. Powtórzyłem test 3 razy. Zaczynam się zastanawiać czy w Win 8 nie ma jakiegoś problemu z obsługą WIFI.
    jimasek
    To czekamy panie "majster".
    majster-b
    Level 9  
    Taki widać ze mnie majster. To wszystko nie takie proste. Pobrać trzeba masę .net'ów i innych frameworków. Ściąga się... :)

Dodano po 42 [minuty]:

Oto zrzuty z programu. Moja sieć to zofijówka.

TP-Link TL-WN722N - Gubienie pakietów na Win 8 TP-Link TL-WN722N - Gubienie pakietów na Win 8

Pozdrawiam