Witam, pralka przerwała pracę z powodu szczotek, które wymieniłem na nowe. Po zamontowaniu silnika zaczęła pracować ale na żadnym programie nie kończy pracy pełnym wirowaniem tylko rozpoczyna i po przejściu na wyższe obroty wyłącza wirowanie i na wyświetlaczu pokazuje 0.01. Pomóżcie
Przerabiałem wczoraj identyczny problem z tym, że w WXL 962. Wymieniłem szczotki włączyłem pranie a tutaj klapa cykl prania przechodził dobrze gdy powinna wirować to licznik wskazywał (0:01). Problemem okazał się zapchany wąż odpływowy od pralki!! wypadło z niego kilogram zbitego proszku i kamienia. Zdemontuj wąż odetkaj go (badz wymien na nowy), kup odkamieniacz ustaw na tryb prania na 90 stopni , u mnie to pomogło.
ps. połóż pralkę na lewym boku zdemontuj pompkę i sprawdź drożność przewodu odpływowego dmuchając w niego ( u mnie kompletnie nie było przedmuchu).
Dla przykładu tak wyglądały szczotki po 6 latach pracy:
A tak wyglądał kamień wymieszany z proszkiem po udrożnieniu rury odpływowej:
Zapełniony pojemnik tak w 1/3 tylko tyle udało mi się pozbierać reszta poszła w kanalizacje:
Jeżeli to nie pomogło a pompki nie słychać to masz winowajce
Właśnie to jest ciekawe że u mnie jest przepływ pompka pracuje i wypuszcza wodę. Jak dałem na ok. 700 obrotów to na chwilę wirowała ale później też się wyłączyła. W momencie kiedy podniosłem obroty wirowania to przez moment zwiększa obroty ale później się wyłączy i wskazuje 0.01. Przypuszczam że jest to wina szczotek ponieważ nie dokładnie dolegają do komutatora i przy większym obciążeniu prądowym procesor wyłączy program. Zobaczymy po kilku praniach czy nie wróci to właściwych ustawień. Nawet już na płytce drukowanej poprawiłem lut (przekaźniki).
Jak na razie nie mam innych pomysłów.
Skoro szczotki źle przylegają do komutatora to wyciągnij go i ustaw poprawnie. U mnie jeszcze lekko szumią ale z każdym praniem jest coraz ciszej. Niestety szczotki nie występują w oryginalne a zamiennik trochę się różni. Sprawdź dokładnie ustawienie szczotek.
Znalazłem problem była nim prądnica tachometryczna, cały jej układ był poluzowany i podczas zwiększana obrotów podawał złe odczyty na układ elektroniczny. Pralka pracuje bez zarzutów i tym samym zamykam temat.