Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Defro - Defro Komfort EKO 25KW - ustawienia optymalnego spalania

smootny 30 Dec 2012 14:16 80919 6
    smootny

Level 18  
    Witam
    posiadam domek jednorodzinny nowo wybudowany bez ocieplenia.
    Metraż jaki muszę ogrzać to około 220m2.
    W tym podłogówki, garaż dwu stanowiskowy, 2 pomieszczenia piwnicy oraz boiler 100litrów.

Czy ktoś z szanownych forumowiczów posiadający taki sam lub podobny kocioł mógłby powiedzieć jakie ustawienia powinienem popełnić na sterowniku by piec optymalnie spalał ekogroszek ?

Aktualnie wypróbowałem kilka ustawień, którę niżej podam, lecz pomimo znośnych temperatur piec pali mi około 45/50kg ekogroszku na dobę.

kilka wersji ustawień:
    - podawanie 5, przerwa 35, wentyl 50% przy otwarciu 2-3 cm, histereza 3
    - podawanie 15, przerwa 50, reszta ta sama
    - podawanie 15, przerwa 55, reszta ta sama

itd..
    Z góry dzięx za pomoc
    forum003
    Level 1  
    Witam,

Jestem posiadaczem kotła Defro Komfort Eko 25kw, podaję parametry przy jakich piec pali całkiem dobrze, może komuś się przyda.

TRYB PRACY:
    czas podawania: 15s
    (*)przerwa podawania: zazwyczaj 65s
    moc dmuchawy: 35%
    temperatura zadana: 58 stopni
    histereza: 2 stopnie

TRYB PODTRZYMANIA:
    moc dmuchawy: 35%
    praca dmuchawy: 30s
    przerwa dmuchawy: 15 minut
    praca podajnika: 15s
    przerwa podajnika: 60 minut

DODATKOWE INFO:
    Jedynym parametrem, który reguluję jest przerwa podawania w trybie pracy, która waha się w granicach od 60s do 70s, latem gdy ogrzewam tylko CWU przerwa ta wynosi 70s, natomiast zimą zazwyczaj 65s, czasem gdy mróż jest bardzo duży to przerwa wynosi 60s a gdy na dworze jest cieplej to 70s w zasadzie moża by zostawić na stałe 65s i również powinno być dobrze.

Dodatkowo mam zamontowany zawór trójdrożny podnoszący temperaturę powrotu, który ustawiony jest w pozycji środkowej. Piec czyszczę co dwa tygodnie, palę RETOPALEM (luzem) z Piasta. Zbiornik na wodę ma pojemność 200 litrów. Przesłona przy czopuchu odsłonięta na maksimum, przesłona przy wentylatorze odsłonięta maksymalnie ile się dało (ograniczą ją blokada producenta) czyli coś około połowy.

Ogrzewam stary dom (typu kostka) z piwnicą około 100m2 (nieogrzewaną) parterem 100m2, piętrem 100m2 oraz strychem (dach dwuspadowy) 100m2 (nieogrzewanym), czyli powierzchnia ogrzewana to około 200m2. Temperatura jaką utrzymuję w domu to około 21 stopni.

SPALANIE:
    Przed ociepleniem domu: 7 ton
    Po ociepleniu domu: 5 ton
    smootny

Level 18  
    Teraz po kilku sezonach palenia - mogę z pewnością powiedzieć, że piec który mi polecono do mojego metrażu jest "za wielki".
    Aktualnie (nawet producent zmienił dane) - polecają około 18KW.

Pomimo posiadania takiego pieca udało mi się dojść do całkiem ciekawych spostrzeżeń.

- Piec powinien chodzić na fula - lecz z histerezą około 10 stopni.
    - stosować ekogroszek w kaloryczności około 28KJ (większa powoduje niestety ogromne spieki ).
    - stosować otwartą na fulla przepustnicę wentylatora - a sam wentylator ustawiony na 37%.
    - Podawanie - w zależności od potrzeba temperaturowych.. ja utrzymuję moc wg tabelki na poziomie 24W.

- spalanie (dom ocieplony) w zimie 3,5 tony (ciepła woda + ogrzewanie oczywiście) - latem jeden zasyp na miesiąc/ półtora zależy od prędkości wiatru w okolicy - dla ciepłej wody..
    grubby_m
    Level 12  
    Witam mam piec DEFRO EKO KOMFORT 20kw Pisze tu aby uzyskać najlepsze usatwienia pieca!! nie zamykam tematu!

Mam problem z osiągnięciem temperatury zadanej na piecu poniżej zdjęcia z ustawień serwisowych oraz zdjęcia podajnika.

Klapka na stałe otwarta
    Zawór czterodrogowy do podłogówki okolo 80m²
    Dom nowy 15cm styropianu ytong 24cm około 170m²
    Parter to podłogówka i jeden grzejnik góra same grzejniki na razie niezamieszkała tylko ogrzewana.
    Dach oczywiście blacha wełna mineralna obróbki zrobione wraz z podbitką.
    Bolier dwu płaszczowy 100L
    Groszek w zeszłym roku był super do mrozów paliłem drzewem a teraz nie moge ustawić go aby dawał rade:/

Zdjęcia dodałem w tym temacie który po chwili zamknęli a nie będę ich powielał
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=14192138#14192138
    smootny

Level 18  
    - z którego roku masz ten piec
    - jakie właściwości ma ekogroszek ? ile MJ ?
    - zawór 4 drożny jest tylko na podłogówkę , czy ogólnie zaraz na wyjściu z pieca ?
    - jaki to dokładnie sterownik ?
    - jaka klapka jest na stałe otwarta?
    - zrób zdjęcie wentylatora

Moja sugestia
    - podawanie 15s
    - przerwa w podawaniu 50s
    - wentylator około 30% + jeżeli masz przysłonę wentylatora to zrób szczelinę tylko na max 2cm.
    - ustaw histereze na 2-4 stopnie
    - podrzymanie ustaw na co 10 minut - podawanie 10s, wentylator też co 10 min na 30s,
    smootny

Level 18  
    Jeżeli mówisz o klapce w wentylu (ta ze śrubką jako przeciwwaga) to ona po samoczynnym wyłączeniu się wentylatora powinna zamykac dopływ powietrza - by nie powodowac za szybkiego wypalania się ekogroszku na przestoju pieca .

Ona na pewno jednak nie wpływa na twój problem.

U siebie mam wentylator jak na zdjęciu poniżej, który posiada 2 regulacje - przesłona + obroty.
    Defro - Defro Komfort EKO 25KW - ustawienia optymalnego spalania

Jeżeli u ciebie niema takiej przesłony na wlot wentylatora - musisz odpowiednio ustawić wentyl na tyle by podtrzymywać odpowiedni płomień. Zapewne w przedziale 10%-20%.

eko masz jak czytam kaloryczne - więc powinno sobie spokojnie poradzić.

Przed rozpaleniem - wyłącz podłogówkę - zostaw tylko kaloryfery lub odwrotnie.
    rozpal piec i rozgrzej go do około 50'C - mając wszystkie pompy wyłączone - działaj na trybie manualnym. podawanie + wentylator.
    Jak go rozgrzejesz do 50'C dopiero włączaj pompy lub po prostu przełącz piec na normalną pracę.
    Jeżeli niemasz czegoś sknoconego w instalacji - musi to działać.

Czy masz dodatkowo jakiś zawór mieszający ci wodę powrotną z cieplą z pieca lub ten co masz masz za "mocno ustawiony".

U mnie na początku był problem z tym, że piec palił 150kg na dobę. - mieszanie było prawie całkowicie wyłączone - wracała zimna woda. Piec dawał radę ale palił kosmos.

U ciebie może nie daje sobie rady jeżeli masz bardzo zimny powrót. .