Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Motorola RAZR MAXX - Brak ładowania do końca?

szefxxx 30 Dec 2012 15:04 3738 7
Computer Controls
    szefxxx
    Level 20  
    Witam serdecznie,

Problem dotyczy Motoroli RAZR Maxx. Zaobserwowałem dzisiaj pewien dziwny problem. Jest to moje drugie ładowanie dopiero. Użytkowałem telefon normalnie - bateria miała z jakieś 10% i po długiej rozmowie się telefon rozładował. Wyłączony telefon podłączyłem do ładowarki (nie przez port USB) i naładowałem. Po włączeniu pojawia się na ekranie "naładowany" a przy wyłączonym na ikona baterii jest "zamalowana" na niebiesko i poziom 100%. Ale nie zapala się biała dioda sygnalizująca zakończenie ładowania - po pierwszym ładowaniu paliła się biała dioda.
    Po drugie gdy wszedłem w recovery pojawia się battery status ok, ale jak wejdę w HW diag to mam na symbolu baterii znak zapytania. O co tutaj chodzi?Czy coś jest nie tak z baterią?Robiłem hard reset i nie zmieniło to niczego.
    Prosiłbym o pomoc.
  • Computer Controls
    squara
    Level 10  
    Witam. Dołączę do tematu. Ja też w tym telefonie mam dziwny objaw z ładowaniem baterii z tym że u mnie od nowości żadnej diody sygnalizującej naładowanie baterii nie było. U mnie telefon ładuje baterię pokazuje się, że bateria naładowana w 100% ale po odłączeniu ładowarki status baterii pokazuje od razu 95 albo 96%. Czy ktoś wie co jest grane. Czy powinienem oddać telefon do naprawy. Ja też robiłem hard reset i nic to nie pomogło.
  • Computer Controls
    szefxxx
    Level 20  
    Dzięki za wypowiedź;)Troszkę to taki off topic i nie wiele ma wspólnego, ale postaram się pomóc:)

Dioda ładowania(biała) ma się pojawić w dwóch przypadkach:
    - bateria jest całkowicie rozładowana i jest ładowana za pomocą ładowarki USB,
    - ładowanie odbywa się po przez port USB

To o czym piszesz świadczy o ewentualnych dwóch/lub problemach:

- uszkodzona bateria,
    - zła kalibracja baterii.

W przypadku kalibracji baterii należy posiadać roota oraz program do kalibracji - chociażby System ToolBox - kalibracja to po prostu usunięcie odpowiedniego pliku bin odpowiadającego za stan baterii.
    Co do ewentualnej uszkodzonej baterii polecam wejść do trybu recovery(wszystkie 3 przyciski na obudowie naraz wciśnięte) i jest tam menu HW diag - powinno pisać battery OK- dobrze, lub battery fail - źle i oddajemy telefon na gwarancję.
    Pamiętaj by przed wysłaniem na gwarancję by zdjąć roota.
    Możesz jeszcze spróbować rozładować baterię do końca i naładować na wyłączonym telefonie a przedtem z poziomu recovery zrobić wipe cache partition.
    squara
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedź nie omieszkam spróbować tej metody bo już w recovery byłem i sprawdzałem bateria była ok. ale z cache nie kombinowałem. Po wykonaniu tej czynności dam znać czy pomogło :) ale za nim to zrobię poczekam na odpowiedź od Motoroli bo napisałem wczoraj do suportu. Chcę najpierw zobaczyć czy może oni coś sensownego wymyślą bo może znany jest im ten problem. Ponoć w tych telefonach to nie android pokazuje stan naładowania baterii tylko jakiś tam moduł. Niektórzy na forach piszą, że w przypadku kiedy ten moduł jest uszkodzony ani hard reset ani kalibracja baterii nic nie daje. Podobno hard reset jak i kalibracja baterii to to samo bo to jest nic innego jak wykasowanie statystyki wykorzystania baterii. Jak tylko odpiszą od razu przekażę wieści od nich żeby ktoś inny z podobnym problemem wiedział co robić.
    szefxxx
    Level 20  
    Myślę że jest bardzo małe prawdopodobieństwo żeby układ ładowania był uszkodzony. Serio, spróbuj kalibracji baterii po roocie oraz wyczyszczenia cache oraz Dalvik. To samo dokładnie co opisujesz, miałem na HTC Chacha i na Samsung Galaxy S2 oraz Xcover. Rozwiązywało to problem.
    Co to pomocy Motoroli to jest z nimi ciężki kontakt i poza paplaniną w stylu - "no to fajnie że tak masz ale to nic groźnego to drobna kwestia firmware ale jak masz wątpliwości oddaj telefon na gwarancję" to nie wiele pomogą. Szczerze? Lepiej szukaj rozwiązania na XDA gdyby to nie pomogło.Pamiętaj by przy dokonywaniu kalibracji mieć telefon naładowany w 100% .Najprostszą aplikacją do tego jest System Toolbox.
    Ogółem co do baterii, to polecam przesiadkę na rom D-wizz. Naprawdę bardzo dobrze dba o baterię. Co więcej jak zainstalujesz SafeStrap 3 to nie zmieniasz Stockowego systemu. U mnie po 2,5h rozmowy i zabawy nawigacją(trasa na 60km) miałem baterię na poziomie 85%. Jak poświęcisz kilka minut na jego konfigurację i instalację np Smart Actions(np wyłączanie telefonu podczas snu) z Marketu to można mieć bardzo dobre rezultaty.
    Co do tego romu to polecam wersję 2.01 a nie 2.03. Jak byś miał problemy z Romem lub inne pytania to napisz. Postaram się pomóc:)
    squara
    Level 10  
    Właśnie zakończyłem korespondencję z Motorolą. Nie pomogli. Napisali to co już robiłem czyli hard reset i proponują żebym dłużej trzymał telefon pod ładowarką ale to nie pomaga. A jak mam wyczyścić ten Dalvik? To jest mój pierwszy smartfon i pierwsza przygoda z androidem więc potrzebował bym naprawdę łopatologicznej podpowiedzi co i jak mam zrobić żeby czegoś nie spier... i nie stracić gwarancji. Nie wiem co to jest ten room i do czego to służy, czy jego zmiana powoduje utratę gwarancji. A może dla takiej pierdoły jak jestem zielony lepiej nie kombinować bo tylko coś schrzanię nie będę mógł tego odkręcić i będę bez telefonu i bez gwarancji a bateria wytrzymuje mi ponad 8 dni (tylko smsy i dzwonienie). Tylko powiem szczerze jest to irytujące, że niby telefon naładowany ale nie do końca. Może lepiej odesłać telefon do Bydgoszczy i niech oni to wszystko zrobią może na tyle się znają przynajmniej będę pewny że nie stracę gwarancji albo poszukać kogoś w Warszawie kto się dobrze na tym zna i dać mu parę groszy za pomoc żeby nie zostać na 14 dni bez telefonu.

Dodano po 24 [minuty]:

Dodam jeszcze jedną informację może jest to istotne po zakupie telefonu zrobiłem aktualizację androida do ICS. Może to jast przyczyną. Niestety dopiero po dowiedziałem się, że nie ma już odwrotu. To znaczy jest ale trzeba się dobrze na tym znać.

Dodano po 18 [minuty]:

Już wiem co to jest ten rom :D i powiem szczerze chyba wolałbym go nie zmieniać żeby później nie żałować, że bateria działa lepiej a coś innego szwankuje no ale mogę się mylić bo się na tym nie znam. Myślałem, że da radę rozwiązać to jakimś programem bez odblokowywania telefonu i zmiany romu bo nie daj boże zrobię to wszysko a w telefonie coś się tak popsuje, że nie dam rady tego odkręcić i będzie po gwarancji. Żebym nie miał już gwarancji to bym kombinował ale telefon ma miesiąc dostałem go w prezencie i nigdy nie będzie mnie stać naprawić go za kasę jak stracę gwarancję z stąd moje obawy i rosterki. Baterię sprawdziłem w recovery, status ok. w dwóch programach z marketu też bateria good i przy nie całej baterii (nie pamiętam ile miała procent 60 lub 70) voltage 3860 czyli wszysko wskazuje, że bateria ok tylko coś nie tak pokazuje wskaźnik zupełnie jak u szefxxx w innych telefonach.
    squara
    Level 10  
    Dobra problem rozwiązany. Nie wiem, które moje działanie pomogło ale po kolei zrobiłem:
    - hard reset ze stock recovery
    - cash reset ze stock recovery
    - ładowałem na włączonym telefonie
    Dobrze, że nie kombinowałem i nie wysyłałem do naprawy.
    szefxxx
    Level 20  
    Cieszę się że problem został rozwiązany:)