Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodowka Bosch KGN39A73/08 - mrozi, agregat się nie wyłącza

beful 30 Gru 2012 15:43 2739 4
  • #1 30 Gru 2012 15:43
    beful
    Poziom 10  

    Witam
    Nie znalazłem na forum nic na temat tego typu. Agregat włącza się normalnie ale nie wyłącza. Lodówka mrozi. Właściciel wyłączył ją włącznikiem zasilania przy -25st w zamrażalniku. W module sterującym nie widać żadnych uszkodzonych elementów. 1. Czy w tej sytuacji podejrzane są czujniki temperatury?
    2. Jak je sprawdzić?
    3. W komorze lodówki i w zamrażalniku na bocznych ścianach znajdują się jakieś czujniki - czy to te? (lodówka no-frost)
    4. Czy oprócz nich są jeszcze jakieś w ścianach- jak w zwykłych lodówkach?
    5. Czy w miejsce czujek można wsadzić termistory 4,7K?

    pozdrawiam

    Beful

    0 4
  • #2 30 Gru 2012 18:05
    Adik C
    Poziom 25  

    Co to znaczy nie widać ? żadnych uszkodzeń, miernik do ręki i pierwsze co do sprawdzenia , to triak na module co steruje agregatem, pozdrawiam.

    Dodano po 18 [minuty]:

    nie wiem jaki masz dokładnie moduł w lodówce , ale możesz mieć też wersje z sterowaniem przekaźnikowym , wiec sprawdź czy czasem sie nie skleił po prostu styk na przekaźniku załączającym agregat, pozdrawiam

    0
  • #3 30 Gru 2012 20:41
    beful
    Poziom 10  

    Nie mam teraz możliwości pomierzyć bo nie lodówka nie stoi u mnie ale na module są dwa przekaźniki i ten od agregatu załącza się prawidłowo (tzn nie od razu tylko po pewnym czasie od włączenia ) i puszcza po odłączeniu zasilania więc styki chyba ok.
    pozdrawiam

    0
  • #4 30 Gru 2012 21:33
    Adik C
    Poziom 25  

    A masz schemat z tej lodówki? jeśli przekaźniki są dobre, możesz spróbować zrobić pomiar rezystancji tych czujników na rozmrożonej lodówce, a potem na załączonej , lub w ogóle tymczasowo na próbę podstawić potencjometr regulowany i w akcie desperacji wymusić zmianę rezystancji, potencjometr należało by dobrać jeśli chodzi o zakres mniej więcej zbliżony do rezystancji czujnika gdy lodówka nie pracuje, zrób zdjęcia tego modułu i wstaw, może jeszcze sie ktoś odezwie, pozdrawiam.

    0
  • #5 31 Gru 2012 18:18
    beful
    Poziom 10  

    Problem chyba się rozwiązał. Lodówka postała wyłączona przez dobę i sama zaczęła działać - temp w chłodziarce wg ustawienia natomiast w zamrażalniku -20 przy ustawieniu - 16 tyle tylko, że pomiar robiony trzema różnymi termometrami zaokiennymi z których każdy pokazywał inną temperaturę - być może jest to stan sprzed "uszkodzenia"
    Dzięki wszystkim
    Temat chyba do zamknięcia

    0