Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niska temp i wilgoć w pomieszczeniu a sprzęt RTV

Speedcam 30 Dec 2012 17:15 2883 12
phoenixcontact
    Speedcam
    Level 14  
    Witam,
    otwieram sklep przy warsztacie samochodowym, w którym używać będę sprzęt RTV (komputer, drukarka fiskalna, drukarka),
    problem polega na tym, iż ogrzewanie w tym, że warsztacie działa na zasadzie pieca i nagrzewnic, rozpalanie rano i przez noc wychłodzenie na max a przy -20 na zewnątrz to i w środku będzie nieprzyjazna dla urządzeń temperatura

pytanie więc jak uchronić ten sprzęt aby po 1 nocy nie odmówiły posłuszeństwa ?
    okrywać je jakimś kocem, zostawiać na noc jakaś farelkę przy nich włączoną (wolałbym nie ze względu na przepisy PPOŻ)
  • phoenixcontact
    zygfryd.W
    Level 20  
    Bardziej niż temperatury obawiał bym się wilgoci, jeżeli zmarznięty komputer będzie w pomieszczeniu gdzie szybko zaczniemy podnosić temperaturę w środku zbierze się woda.
    Nie mam za bardzo pomysłu najlepiej by było żeby pomieszczenie ogrzewało się powoli i stopniowo żeby w ciągu 10 minut nie było skoku z -20 do +10.
    kwantor
    Level 38  
    Po rozpoczęciu ogrzewania pomieszczenia, wszystko pokrywać się będzie rosą.. Więc awaryjność wzrośnie.
    Może jakieś 2 żarówki 60W z odbłyśnikiem skierować na metalowe pudło komputera i te 2 pozostałe rzeczy, z odległości np 50 cm.
    Farelka pobiera dużo energii i może być niebezpieczna, to już lepiej jakiś kaloryfer olejowy 1 kW ustawić na 50% mocy.
  • phoenixcontact
    fidotp
    Level 23  
    Pal go sześć drukarki.
    Gorzej z kompem.
    Ale dziś są małe laptopy i można je śmiało zanieść po pracy do domu.
    I bezpieczniejsze to niż pozostawianie kompa w warsztacie.
    kwantor
    Level 38  
    fidotp wrote:
    Pal go sześć drukarki.

No nie wiem, będzie latał po sąsiadach z pendrivem aby zrobić fakturę klientowi, a co z paragonem i kasą- nie sposób codziennie to targać.
    Speedcam
    Level 14  
    no dokładnie drukarka mi potrzebna tak samo jak drukarka fiskalna czy komputer ewentualnie laptop, przyjdzie klient chce fakturę i problem gotowy. a wszystkie codziennie zabierać do domu przez całą zimę to udręka niesamowita,
    z tego co piszecie to właśnie całkiem możliwy scenariusz że temp szybko się zmieni bo jak włączy się te 2 nagrzewnice gdy już piec osiągnie temp to zmiana temp w całym pomieszczeniu kwestia 5-10 minut,
    a co powiecie o przykryciu sprzętów, powiedzmy grubym kocem ? aby temp nie była tak niska jak bez ale to i tak pewnie żadne wyjście :/
    kwantor
    Level 38  
    Koc da Ci efekt na 1 godzinę.
    Każda izolacja bez źródła ciepła w końcu przemarza, nawet termos utrzyma tylko kilkanaście godzin.
    Gdyby owinąć dobrą pierzyną, to do rana był by efekt. No ale czy tak ktoś robi?
    Speedcam
    Level 14  
    czyli zostaje jakiś piecyk w niedalekiej odległości od sprzętów
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Dam na przykładzie znajomego, który ma sklep. Rok temu gdzie temperatury sięgały -20 stopni, wewnątrz miał około 10, 15 na plusie. Zamykał sklep i wyłaczał ogrzewanie (gazowe). I tak codziennie. Ma komputer, drukarkę, kasę i inne potrzebne rzeczy. Nic się do tej pory nie stało. W tym roku widzę nic się nie zmieniło.
    kwantor
    Level 38  
    W paru miejscach które znam tak to jest praktykowane, lub sprzęt znajduje się w jakimś mini kantorku i jest delikatnie ogrzewany.
    Sołtys_Elbląga wrote:
    Dam na przykładzie znajomego, który ma sklep. Rok temu gdzie temperatury sięgały -20 stopni, wewnątrz miał około 10, 15 na plusie. Zamykał sklep i wyłaczał ogrzewanie (gazowe). I tak codziennie. Ma komputer, drukarkę, kasę i inne potrzebne rzeczy. Nic się do tej pory nie stało. W tym roku widzę nic się nie zmieniło.
    jeśli rano jest taka temperatura, to wiadomo, ale nie w jakiejś hali, gdzie ściany są z blachy.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Zapomniałem dodać, że te 10, 15 na plusie to dopiero po ogrzaniu. Przepraszam, pośpiech w pisaniu i nie przeczytałem przed wysłaniem. Po nocy miał w sklepie temp wyższą o 2 - 3 stopnie niż na zewnątrz. Wybaczcie moje niedociągnięcie.
    Speedcam
    Level 14  
    -15 w środku przez cała noc i nic się nie działo ? fajnie tylko jakoś ciężko mi w to uwierzyć a przekonać się na tym za powiedzmy 3 tysiące to trochę słabe doświadczenia na początek biznesu tym bardziej, że samo uruchomienie takiego sklepu to wielki wydatek
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    To tylko forum, więc... Ale jako przykład można wziąć auta, które stoją nam na parkingach. U mnie w pracy panują podobne warunki, w biurze się nie nagrzeje, pókim na hali nie napali się w piecu. Przez noc nie palone to w butelkach z wodą pojawiają się kryształki lodu.