Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 7 HP SP1 64-bit - długie logowanie, tylko na koncie administratora

bqb 31 Gru 2012 00:46 2361 6
  • #1 31 Gru 2012 00:46
    bqb
    Poziom 10  

    Logowanie na konto zwykłego użytkownika trwa 7s, a na administratora 53s

    System Windows 7 Home Premium SP1 64 bit.
    Problem z długim ładowaniem się systemu jest tylko w momencie logowania się użytkownika o prawach administratora - logowanie na takiego użytkownika od ekranu z ikonami trwa 53 sekundy, użytkownik standardowy 7 sekund. Testowo założyłem sobie nowego użytkownika z prawami administratora - logowanie 53 sekundy. Po zmienieniu mu uprawnień na użytkownika standardowego czas logowania - 7 sekund. Podczas logowania wyświetla się komunikat "zapraszamy" dosyć długo, potem na kilka chwil zmienia się w ekran z czarnym tłem i migającym kursorem i po pewnym czasie dysk zaczyna normalnie pracować - dioda niemal nie gaśnie, gdzie wcześniej dioda pulsuje z częstotliwością około 1-2 Hz. W dzienniku zabezpieczeń mam dosyć często komunikat "Logowanie na koncie nie powiodło się." i dalej:
    Informacje o niepowodzeniu:
    Przyczyna niepowodzenia: Nieznana nazwa użytkownika lub złe hasło.
    Stan: 0xc000006d
    Stan podrzędny: 0xc000006a

    Podpowie ktoś coś?
    System skanowany antywirusem Microsoftu i Malwarebytes' Anti-Malware - nic nie wykryto.

    0 6
  • #2 02 Sty 2013 00:46
    kotuspadakus
    Poziom 13  

    Albo jakieś pliki systemowe są uszkodzone albo masz słaby sprzęt. Dodam, że dwa dni temu przesiadłem się z 64-bitowej siódemki na 32-bitowa i nie żałuję bo mój procesor robił dziwne wybryki. Potrafił być obciążony 100% podczas gdy nic nie było uruchomione, goły pulpit. Aczkolwiek podczas grania 15% to była góra. Sam nie wiedziałem oco chodzi. Może nie ma to większego związku ale warto się zastanowić czy system 64 bitowy to dobry pomysł na słabszy sprzęt (o ile takowy masz).

    0
  • #3 02 Sty 2013 04:02
    bqb
    Poziom 10  

    Procek i7 2600k, 8GB ram, płyta na Z77, dysk na Sata 3. Nie uważam, że to słaby sprzęt. Zresztą czas logowania zwykłego użytkownika też coś może powiedzieć o sprzęcie.

    0
  • #4 02 Sty 2013 04:27
    piachu1994
    Poziom 18  

    Witam
    Ewidentnie masz jakiś program, który się włącza tylko i wyłącznie na koncie administratora i dość mocno obciąża. Jaki to jest program, to nie mogę stwierdzić, gdyż nie mam komputera przed sobą. Proponuję, abyś ściągnął Tune Up Ulities (możesz go używać przez 2 tygodnie za darmo, później ewentualnie zakup) i przeskanować nim system. Wykryje wszystkie apikacje oraz zoptymalizuje system pod kątem uruchamiania.

    Pozdrawiam

    0
  • #5 02 Sty 2013 08:56
    bqb
    Poziom 10  

    Sprawdzę w domu, jednak, wydaje mi się, że system na coś czeka, ale nie wiem na co. Przy mocnym obciążeniu procka wentylator załącza się na wyższe obroty, a w tym wypadku tak nie jest. Poza tym, sądzę, że to coś z systemem, gdyż dziennik zdarzeń na to wskazuje.

    0
  • #6 02 Sty 2013 11:58
    kotuspadakus
    Poziom 13  

    Słuchaj od czasów windowsa 98 aż po dzisiejszy Windows 8, ekran powiitalny to przykrywka na tysiące napisów, ścieżek itp odczytywanych przy odpalaniu systemu. To wszystko jest przykryte napisem zapraaszamy. Jeśli trwa to zbyt długo system podejmuje ponowne próby odczytu jakichś plików i za którymś razem rezygnuje z tego po określonej liczbie nieudanych prób. Skoro wykluczyliśmy sprzęt to wszystko wskazuje na pliki systemowe.

    Najciekawszym wyjściem będzie Paragon Partition Manager. Stwórz nową partycje o ile jej nie masz. Przenieś tam wszystko co chcesz zachować tak aby dysk C to byl sam system. Zainstaluj nowy system formatując tylko C a p[o zainstalowaniu nowego sprzętu przeskanuj antywirem to co zostało na tych osobnych partycjach. Nie tracąc nic naprawisz działanie systemu.

    0
  • #7 03 Sty 2013 15:00
    bqb
    Poziom 10  

    To co mówisz, to nie przykrywka dla tysiąca napisów, ścieżek itp odczytywanych przy odpalaniu systemu. Uruchamiany jest profil użytkownika. I nie jest tak jak piszesz, że jak za długo trwa, to za którymś razem rezygnuje - taka sytuacja jest wyświetlana w logach, a skoro tego u mnie w logach nie ma, to coś innego się dzieje. Sądzisz, że na prawach użytkownika system dostaje to co chce, a na prawach admina nie i dlatego tak długo czeka? Użycie Tuneup nic nie zmieniło - nadal logowanie na admina 53s.
    Twoja porada o reinstalacji systemu jest mało atrakcyjna. BTW, cały system był skanowany z botowalnej płyty Bitdefendera, pobrał sobie najnowsze aktualizacje i nie znalazł żadnych wirusów.

    0