Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

JVC KW-AV50 - Blokada radia przy odpaleniu auta

dbmax 31 Gru 2012 03:24 2313 8
  • #1 31 Gru 2012 03:24
    dbmax
    Poziom 15  

    Mam problem z radiem JVC KW-AV50.
    Co 2 - 3 dni po uruchomieniu samochodu radio się blokuję i dopiero po naciśnięciu resetu można je włączyć. Radio podłączone jest po kluczyku, dodatkowo jest zamontowana kamera cofania. Przy odpaleniu auta napięcie spada do ok. 10.5V przy radiu.
    Proszę o radę gdzie szukać przyczyny czy od razu ciągną osobne kabel zasilające do akumulatora. Samochód to Hyundai sonata.

    0 8
  • #2 31 Gru 2012 07:09
    multihunter
    Poziom 25  

    Cześć

    Adapter ISO coś konkretnego, czy pierwszy z brzegu ? A kiedy dokładnie występuje zwiecha podczas odpalania motoru ?
    10,5 to jeszcze nie jest tragedia i nie sądzę, aby taka różnica była w stanie zresetować coś w radiu dlatego przyjrzałbym się najpierw spadek napięcia masa radia-minus aku., bo tępe styki na skośnych złączach mogące powodować takie hece (a byawają one upierdliwsze, niż na pozór) to już taki urok hultajów.

    Pozdr. Sławek

    0
  • #3 31 Gru 2012 12:14
    dbmax
    Poziom 15  

    Tak radio blokuję się tylko przy uruchomieniu silnika,
    najgorsze że to się robi tylko co jakiś czas i ciężko zlokalizować usterkę, poprawię masę i dam znać co wyszło.

    0
  • #4 01 Sty 2013 23:28
    multihunter
    Poziom 25  

    Ja się pytam o szczegóły, "o ten moment", o adapter, itd.. a Ty chcesz olać sobie to dobrze zrozumiałem ?

    dbmax napisał:
    Co 2 - 3 dni po uruchomieniu samochodu
    dbmax napisał:
    Tak radio blokuję się tylko przy uruchomieniu silnika,
    Wkładasz do stacyjki klucz, przekręcasz, start, zwalniasz, odpalasz, motor pracuje - znaczy nie wiesz i mam znaleźć to za Ciebie.

    pozdrowienia

    0
  • #5 02 Sty 2013 10:22
    dbmax
    Poziom 15  

    Adaptor do podłączenia radia jest kupiony taki standard.
    Blokada występuję w różnych momentach odpalania auta a jest to diesel.
    Czasem radio nie rusza od razu po przekręceniu kluczyka, a czasem uruchamia się na czas grzania świec a blokuje się dopiero w czasie kręcenia rozrusznika.
    Naciśniecie resetu zawsze pomaga.

    0
  • #6 02 Sty 2013 20:05
    multihunter
    Poziom 25  

    Staram się Ciebie zrozumieć i nie bardzo mi to wychodzi, a z tego, co widzę i Ty mnie nie rozumiesz.
    Pytając o adapter miałem na myśli, żebyś go również sprawdził..Tak sobie myślę jeszcze...

    Kedyś miałem taki przypadek, że gostek wsiadając do samochodu zawsze wykonywał t ę samą czynność:
    kładł telefon pod (albo nad) licznikiem, który w chwili włączenia zapłonu, logując się do parrota, wysyałał sygnał.

    Może to ma zero powiązania z tym napięciem, co jest nawet całkiem-całkiem, a z czymś zupełnie innym ?
    Nie masz przypadkiem wrażenia, że zwiecha ma związek z jakimś stałym miejscem, czasem ?
    A może jakie mikrofarady w bagażniku, co ? :D No nie wiem: pomyśl i daj znać.

    0
  • #7 03 Sty 2013 09:55
    dbmax
    Poziom 15  

    Przeprowadziłem zasilanie bezpośrednio od akumulatora + i - po 4mm2,
    wlutowałem w kostkę od radia.
    Teraz poczekam czy blokada radia się powtórzy.

    0
  • #8 05 Sty 2013 10:25
    dbmax
    Poziom 15  

    Jednak radio znowu się zablokował i bez resetu nie ruszyło.
    Teraz podłączę to radio bez kluczyka, oba plusy pod kabel od akumulatora.
    A może podłączyć głośniki przez kondensatory.
    Problem dzieje się w aucie klienta więc troszkę to sprawę komplikuję.
    Proszę o dalszą pomoc.

    1
  • #9 04 Lut 2013 21:55
    dbmax
    Poziom 15  

    Więc po podłączeniu obu plusów pod stałe napięcie prosto od akumulatora problem zniknął
    widać problem był w stacyjce może chwilowy spadek lub zanik napięcia powodował blokadę radia
    kłopot został inny, tego radia nie da się wyłączyć jedyny sposób to wyjąć panel

    2