Witam, doszła do mnie dzisiaj karta graficzna - Radeon HD 4770, która jest zasilana dodatkowo 6PIN. Postanowiłem więc zrobić przejściówkę, lecz mam pewne wątpliwości. Części pochodzą ze starego zasilacza, i 2 przejściówek.
Pyt. 1 : Czy dana masa musi być podłączona do ściśle określonego pina w gnieździe 6 pin'owym? (Czy jest to po prostu bez różnicy?)
6 Pin'owe gniazdo ma u góry 3 masy, a na dole 2 złącza 12V.
Pyt. 2 : Czy jest to bez różnicy czy potrzeba jednak 3x 12V?
Przedstawię parę moich schematów, jeżeli jest coś źle narysowane, prosiłbym o poprawkę.
Tak to rozrysowałem.(Wkradł się błąd, ponieważ ja mam 2x12v, nie 3).
Te części przetnę w połowię i będę chciał zlutować(żółty do żółtego, czarny do czarnego) czy jest to dobry pomysł?
Tak wygląda wtyczka 6pin, jak widać nie ma ona środkowego pina 12v.(Na zdjęciu stan tej wtyczki wygląda na fatalny, lecz w rzeczywistości wygląda jak nowa).
Czytałem kilka postów na ten temat lecz nigdzie nie widziałem odpowiedzi na moje pytania.
Pyt. 1 : Czy dana masa musi być podłączona do ściśle określonego pina w gnieździe 6 pin'owym? (Czy jest to po prostu bez różnicy?)
6 Pin'owe gniazdo ma u góry 3 masy, a na dole 2 złącza 12V.
Pyt. 2 : Czy jest to bez różnicy czy potrzeba jednak 3x 12V?
Przedstawię parę moich schematów, jeżeli jest coś źle narysowane, prosiłbym o poprawkę.
Tak to rozrysowałem.(Wkradł się błąd, ponieważ ja mam 2x12v, nie 3).

Te części przetnę w połowię i będę chciał zlutować(żółty do żółtego, czarny do czarnego) czy jest to dobry pomysł?

Tak wygląda wtyczka 6pin, jak widać nie ma ona środkowego pina 12v.(Na zdjęciu stan tej wtyczki wygląda na fatalny, lecz w rzeczywistości wygląda jak nowa).

Czytałem kilka postów na ten temat lecz nigdzie nie widziałem odpowiedzi na moje pytania.