Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

D-SUB poza zasięgiem pracy 90.0Khz/60Hz.

Surnival 31 Dec 2012 16:10 3618 16
    Surnival
    Level 11  
    Witam, doszła do mnie dzisiaj karta graficzna - Radeon HD 4770, która jest zasilana dodatkowo 6PIN. Postanowiłem więc zrobić przejściówkę, lecz mam pewne wątpliwości. Części pochodzą ze starego zasilacza, i 2 przejściówek.

Pyt. 1 : Czy dana masa musi być podłączona do ściśle określonego pina w gnieździe 6 pin'owym? (Czy jest to po prostu bez różnicy?)

6 Pin'owe gniazdo ma u góry 3 masy, a na dole 2 złącza 12V.
    Pyt. 2 : Czy jest to bez różnicy czy potrzeba jednak 3x 12V?

Przedstawię parę moich schematów, jeżeli jest coś źle narysowane, prosiłbym o poprawkę.

Tak to rozrysowałem.(Wkradł się błąd, ponieważ ja mam 2x12v, nie 3).

Te części przetnę w połowię i będę chciał zlutować(żółty do żółtego, czarny do czarnego) czy jest to dobry pomysł?

D-SUB poza zasięgiem pracy 90.0Khz/60Hz. D-SUB poza zasięgiem pracy 90.0Khz/60Hz.

Tak wygląda wtyczka 6pin, jak widać nie ma ona środkowego pina 12v.(Na zdjęciu stan tej wtyczki wygląda na fatalny, lecz w rzeczywistości wygląda jak nowa).

Czytałem kilka postów na ten temat lecz nigdzie nie widziałem odpowiedzi na moje pytania.
  • Helpful post
    Kasek21
    Level 43  
    Surnival wrote:
    Czy dana masa musi być podłączona do ściśle określonego pina w gnieździe 6 pin'owym?

Nie.

Surnival wrote:
    Czy jest to bez różnicy czy potrzeba jednak 3x 12V?

Wystarczy 2x12V.

Ps. Robisz Sobie tyle zachodu, a przejściówka kosztuje grosze.

Podaj markę i model zasilacza bo jeżeli nie posiada złącza 6pin to pewnie jakiś pseudozasilacz?
    Surnival
    Level 11  
    Wiem, lecz sklepy są już zamknięte, a chciałbym przetestować dzisiaj grafikę.

I jeszcze jedno, chciałbym przedłużyć zasilanie płyty głównej 4P. Przeciąłbym w połowie te 4 kabelki, i dołożył po 20cm do każdego kabelka a potem zlutować z 2 stron. Czy ten pomysł będzie bezpieczny?

Zasilacz: Fortron PNF 350W
  • Helpful post
    PrzemQ24
    Level 25  
    Quote:

I jeszcze jedno, chciałbym przedłużyć zasilanie
    płyty głównej 4P. Przeciąłbym w połowie te 4
    kabelki, i dołożył po 20cm do każdego kabelka
    a potem zlutować z 2 stron. Czy ten pomysł
    będzie bezpieczny?

Tak. Tylko należy to zrobić starannie.
    Surnival
    Level 11  
    Tak to wyszło:

Mam nadzieje że zda egzamin.
    Co do P4 na razie dam sobie spokój, poczekam do wtorku i mam nadzieje że znajdę przedłużkę w mieście.
    ------------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------------

Dodano po 3 [godziny] 1 [minuty]:

No tak, podłączyłem wszystko i wyskakuje błąd : D-SUB poza zasięgiem pracy 90.0Khz/60Hz.
    Próbowałem wrócić do integry, lecz gdy włączam to bios wydaje sygnał : 1długi 2 krótkie.

Płyta: Gigabyte H61M-DS2H rev.2
    Procesor: Celeron G540
    Ram: 4gb Goodram
    Zasilacz: Fortron 350W PNF
    Kasek21
    Level 43  
    Model monitora? Jakim kablem podłączony?

Surnival wrote:
    Próbowałem wrócić do integry, lecz gdy włączam to bios wydaje sygnał : 1długi 2 krótkie.

Wykonaj Clear CMOS.
    Surnival
    Level 11  
    Monitor : LG Flatron E2241 - roczny. Podłączony d-sub'em
    Kasek21
    Level 43  
    Przez przejściówkę? Czy może ta karta ma swoje złącze D-Sub?
    Możesz sprawdzić przez przejściówkę na złączu DVI?
    Surnival
    Level 11  
    Tak, karta ma złącze D-sub. Przejściówki nie posiadam. Gdy wykonam Clear CMOS, to włączyć komputer z integrą, czy hd4770?

Dodano po 22 [minuty]:

Wykonałem z Hd4770, nadal to samo, chyba że źle zrobiłem przy wyborze opcji dot. biosa - wybrałem Load Optimized Configuration czy jakoś tak. Spróbuje przy integrze.

Dodano po 7 [minuty]:

Udało mi się uruchomić na integrze, co teraz? Zainstalowac sterowniki od HD4770?
    Kasek21
    Level 43  
    Na tym HD4770 nie ma obrazu od początku czy tylko pod systemem?
    Surnival
    Level 11  
    Kupiłem go używanego, poprzedni właściciel mówił że jest bez wad ukrytych, wszystko działa.

Dodano po 9 [minuty]:

Niestety, zainstalowałem sterowniki, i nic, nadal to samo.. Nie mam pojęcia co można z tym zrobić, ta przejściówka miałaby sens? Może się popytam, może ktoś ma..
  • Helpful post
    Kasek21
    Level 43  
    Kasek21 wrote:
    Na tym HD4770 nie ma obrazu od początku czy tylko pod systemem?
    Surnival
    Level 11  
    W biosie obraz jest, po ładowaniu systemu wyskakuje ten błąd.
  • Helpful post
    Kasek21
    Level 43  
    Odinstaluj sterownik graficzny Intel'a.

Przed restartem i montażem HD4770 ustaw niższą rozdzielczość w Windowsie.
    Surnival
    Level 11  
    Na rozdzielczości 800x600 komputer się włączył, co dalej? Instalować sterowniki i mieć nadzieję że tego już nie będzie?
    Kasek21
    Level 43  
    Tak. Zainstaluj sterownik i zmień rozdzielczość na wyższą.
    Surnival
    Level 11  
    Karta działa jak należy, dziękuję bardzo za zainteresowanie i pomoc. Życzę Szczęśliwego Nowego Roku!