Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sterowanie falownikiem - trywialny program

08 Lut 2005 22:47 1601 7
  • Poziom 29  
    Witam.
    Mam do was taka prozbe. Mam zamiar pobawic sie i nauczyc programowania mikrokontrolerow. Chcialbym sie was zapytac czy jest mozliwe i jak mozna napisac taki program na AT89C2051?

    Mam falownik i w jego makro jest opcja zmiany predkoci na tzw. Presetach. Na 3 wejscia podaje sie sygnaly ("1" lub "0") za pomoca ktorych tworzy sie numer presetu w kodzie BCD czyli np. preset 3 to "011" I chcialbym zrobic takie maly ukladzik wlasnie na AT89, myslalem zeby odbywalo sie w ten sposob ze za pomoca dwoch przyciskow zmienialo by sie stany na 3 bitach portu B i byly one podawane na falownik. Czyli gdy nacisne raz zmieniam np. z "001" na "010" a gdy na drugi przycik zmieni mi sie spowrotem na poprzednia wartosc. I tak w kolo te 8 kombinacji.

    To napewno jest do wykonania i jest to trywialne dla tych co znaja sie na programowaniu.
    A czy mozliwe jest dorzucienie do tego programu jeszcze obsluge 7-segm. LED bez dodatkowego ukladu. Zeby mi wyswietlal jaki preset jest akurat wybrany ??

    Dzieki wszystkim za odp. :)
  • Poziom 39  
    Procek o którym myślisz , spokojnie to "obskoczy" i jeszcze zostanie pinów na dodatkowy bajer np. RS-232.Czy wejścia falownika pracują w standardzie TTL :?: Gdyby zastosować AVR-a to do dyspozycji stoi jeszcze wewnętrzna pamięć EEPROM , gdzie można zapamiętać np. bieżące ustawienia itp.

    Pozdrawiam
    Piotrek
  • Poziom 29  
    a w jaki sposob wykorzystac 3 bity portu wyjsciowego i zarazem zaadoptowac je do sterowania LCD. O ile wiem jeden port ustawia sie jako wejscie a drugi jako wyjscie
  • Poziom 39  
    A po co Ci LCD jak masz już LED-a :?:

    Piotrek
  • Poziom 29  
    Sorki pomyłka. Nie LCD tylko poprostu 7-segm LED.
    Wyswietlacz potrzebuje 7 bitow zeby nim sterowac czyli tak jak port B uC a gdzie 3 bity ustawiajace wartosc. Chyba ze mozna w jakis sposob wykozystac pozostale bity Portu A
  • Poziom 39  
    AT89c2051 ma 15 dostępnych pinów . Port1-8bit i Port3-7bit
    1. P1.0-P1.6=wyświetlacz LED
    2. P3.0 ,P3.1 =RS-232 przykładowo lub wolne
    3. P3.2 ,P3.3 =przyciski
    4. P3.4-5 i P3.7 = falownik
    5. P1.7 = wolne
    Do tego 7 rezystorów ,kwarc,2 kondensatorki ,kawałek płytki uniwersalnej ,kawałek kabelka ... i po krzyku.Zreszta każda inna kombinacja połączeń jest dozwolona.

    Piotrek
  • Poziom 11  
    Przesyłam programik napisany w 15 mniut do Twojego projektu. Nie powninno byc z nim problemu, ale sprobuj napisac swoj - to najlepsza nauka:). Wszystkie podłączenie tak jak napisał zumek - wyswietlacz wspolna anoda segmenty a - p1.0, b - p1.1 itd (tylko nie przesadz z prądem!)
  • Poziom 29  
    DavePS Niestety musze Cie zmartwic ze nie chodzi tak jak napisales. Po wlaczeniu na 8 bitach portu 1 uklad sobie przerzuca kod 8 bitowy i jak skonczy to leci od nowa. Odpala sie taka petla i leci w kolo. Na przyciski nic nie reaguja. Tak samo program zachowuje sie w symulatorze. Daj znac co o tym myslisz.