Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alternator citroen c3 - alternator nie ładuje,a dokładnie to nie wzbudza się

tomi233 31 Dec 2012 19:41 7257 7
    tomi233
    Level 11  
    Citroen C3 alternator nie ładuje.Alternator Mitsubishi nr.9644904680 nie wzbudza się sam do ładowania.Wcześniej wszystko było tak ja trzeba ,ale alternator był bardzo zanieczyszczone więc postanowiłem go wyczyścić. Po rozebraniu okazało się że trzeba wymienić regulator bo są starte szczotki.Do regulatora jest podłączony tylko jeden biały przewód na jeden z dwóch pinów,ale on nie wzbudza alternatora.Jak podłączę kontrolkę pod drugi pin to alternator zaczyna ładować.Po ponownym uruchomieniu silnika znowu nie ma ładowania Białego przewodu nie mogę przepiąć na drugi pin bo alternator ładuje 19V.
    Anonymous
    Anonymous  
    tomi233
    Level 11  
    Na starym regulatorze jest tak samo.Szkoda że nie sprawdziłem jakie jest ładowanie po wyjęciu na stole,wtedy bym wiedział na którym pinie była kontrolka.
    Anonymous
    Anonymous  
    tomi233
    Level 11  
    W takim razie co wzbudza ten alternator i dlaczego nie chce ładować -jak go sam nie wzbudzę
    decybel91
    Level 42  
    Przerwany przewód do BSI lub samo BSI. Można to ostatecznie zrobić tak aby w obieg kontrolki wstawić żarówkę po zapłonie. Nie lubie tych alternatorów MItsu - znajomy który robi duże ilości alternatory/rozruszniki twierdzi że z 10 sztuk jest w stanie zrobić 3 sprawne.
    tomi233
    Level 11  
    Tylko że przed wymontowaniem alternatora z samochodu wszystko było ok",a co ma być na tym przewodzie jeżeli on wychodzi z BSI.Jeszcze jedno,dlaczego ten przewód jest podłączony do regulatora na pin który nie wzbudzi alternatora.
    tomi233
    Level 11  
    Alternator naprawiony !!! .Problem był w regulatorze,są trzy rodzaje,a w sklepach sprzedają jak leci. Pomogła firma Bendiks,Oni się na tym naprawdę znają.Kosztowało mnie to oprócz nowego regulatora jeszcze cztery żarówki H7 bo spaliłem przez te doświadczenia. Temat zamykam.