Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z systemem. - System sie nie ładuje, swiecąca dioda sleep mode.MSI CX700

01 Sty 2013 15:08 1581 4
  • Poziom 8  
    Witam,
    od około tygodnia mam problem z laptopem MSI CX 700, system operacyjny WIN 7, sp 1. Problem przejawia sie w następujący sposób, włączam komputer i w momencie gdy ma się zacząć ładować windows ekran mryga(?) i robi się czarny. Wiatrak sie wycisza, jedyna diodą która się świeci pozostaje dioda od sleep mode, która właściwie świeci się cały czas. Wczesniej pomagały próby uruchomienia komputera po 20-30 razy(poprzez odcięcie zasilania, na żadne kombinacje klawiszowe po zapadnieciu czarnego ekranu nie reaguje), w końcu pozwałał przejść w tryb awaryjny z którego był restartowany po czym uruchamiał się normalnie, aż do następnego wyłączenia. Bywały sytuacje ze włączał się normalnie za 1-2 razem.


    2 dni temu zainstalowalem na nim Ubuntu 9.04 jako drugi system, poszło gładko, jednakze po wyłączeniu i włączeniu problem występuje nadal, komputer ładuje się do menu wyboru systemu po czym po wybraniu widać chwile konsole, a następnie sytuacja się powtarza i znow ekran gasnie, jakby przechodził w stan uspienia, niezależnie od wybranego systemu, rzeczy których probowałem w ciągu ostatniego tygodnia:
    -Reset CMOS
    -Sprawdzanie pamięci RAM
    -Sprawdzenie dysku twardego pod kątem błędów
    -Rozkręcenie laptopa, przedmuchanie styków dysku twardego/pamięci RAM, sprawdzenie kondensatorów - przy okazji wyczyszczenie wiatraczka/wlotu powietrza
    -Próby włączenia komputera przy odłączeniu wszystkich urządzeń na USB
    -Gruntowny skan antywirusowy Kasperskim i Bitdefenderem
    -Czyszczenie rejestru Ccleanerem/Bitdefenderem
    -Defragmentacja dysku

    Od wczoraj laptop raz po raz ma problem z załadowaniem biosu. W google nic podobnego nie znalazłem, posiada ktoś jakiś pomysł? Wczesniej pokazywąło także, że system windows nie był w stanie się włączyć, następnei uruchamiało się sprawdzanie błędów / przywracanie ostatnich dobrych ustawien, albo przerywało się poprzez pojawienie sie czarnego ekranu, albo nie było w stanie postawić windowsa na nogi. Wygląda jak problem z dyskiem twardym, ale nie mam pomysłu jak się za to zabrać.
    Pozdrawiam
  • Poziom 20  
    Czy słychać stuki lub pisk z dysku twardego? Większość problemów na pierwszy rzut oka wyglądających jak uszkodzony system nie będąc nim to uszkodzenie dysku twardego lub pamięci ram, rzadko kiedy ale również jest problem z zasilaniem, przy wzroście obciążenia działają zabezpieczenia i komputer się wyłącza ale w laptopie się z tego typu problemem zasilania nie spotkałem.
    A czy podczas pracy systemu o ile uda się włączyć bywały problemy z obrazem? lub podczas "usypiania" się samoczynnego mrugał obraz rozjeżdżał się lub pokazywała się szachownica?, takie objawy daje uszkodzona grafika, laptopy mają z tym częsty problem i również komputer sam się wyłącza, naprawia się to przez przelutowanie od nowa układu.
  • Poziom 8  
    Nie słychać stuków/pisków od dysku, a ram został sprawdzony, w momencie włączenia systemu i pracy na nim komputer bywał uruchomiony do 24h pod rząd, w tym czasie nie występowały żadne problemy z obrazem, podczas uspienia ekran czarny, podświetlony, bez mrugania/szachowonicy.
  • Poziom 33  
    SMART dysku twardego podaj. Jeśli się system nie uruchamia, to możesz użyć np. programu MHDD (opis uruchomienia/podania SMART znajdziesz na internecie), jeśli system się uruchamia, pobierz CrystalDiskInfo, i zarzuć screena.
  • Poziom 8  
    Wypaliłem MHDD na płyte, po dojsciu do tego ekranu i zaakceptowaniu wyboru nr 2
    http://images49.fotosik.pl/592/a51c4c5d8913348fmed.jpg
    ekran mryga, robi sie czarny i znow przenosi się w stan wstrzymania(?) - czarny ekran, zapalona dioda sleep mode. Ten sam rezultat przy 10~ próbach.