Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Philips 46PFL5507 - Przerywanie dźwięku 5.1 telewizor->kino domowe

kamil_526 01 Jan 2013 21:23 20061 31
    kamil_526
    Level 10  
    Witam,
    Jestem posiadaczem telewizora Philips 46pfl5507 i mam problem z przerywaniem dzwięku 5.1 srednio co ok 5s przycina dzwięk, z obrazem wszystko ok. TV podpięty kablem optycznym SPDIF do kina domowego(Samsung HT-TZ315).

-dzwięk przerywa tylko i wyłącznie przy filmach w formacie 5.1, przy stereo chodzi płynnie
    -kino podpiąłem pod inny TV tym samym kablem i wszystko działa prawidłowo- a więc kabel audio optyczny i kino domowe sprawne...
    -zauważyłem że wejscie optyczne w TV słabo trzyma kabel
    -ustawienia TV i inne sprawdzone wszystkie opcje i nic...
    -przerywanie dzwięku nie jest wina filmów-sprawdzone na kilku

Winę upatruje po stronie TV dlatego prawdopodobnie skończy się na przyjeździe serwisanta Philips
    Bardzo prosze o pomoc i ew rady
    Pozdrawiam i dziekuję za odp...
    fidotp
    Level 23  
    Bardzo możliwe że to wina TV.
    Na Samsungach podczas odtwarzania filmów z dysku też występuje zanik dźwięku na ok 2 sek ale tak co około 50 min.
    kamil_526
    Level 10  
    Dziekuję za odpowiedz

Kino sprawdzałem własnie na TV samsunga, i wszystko było ok. 2s/50min jeszcze jest do zaakceptowania, w moim przypadku są to przerwy bardzo częste i nieregularne. Podpinając kino pod dekoder(HD5000) cyfrowego polsatu na kanałach hd gdzie wystepuj dzwiek 5.1 DD również działa ok. Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że mowa o przerywaniu dzwięku na realnym 5.1 a nie jakimś konwertowanym przez kino...
    intenso
    Level 39  
    fidotp wrote:
    Bardzo możliwe że to wina TV.
    Na Samsungach podczas odtwarzania filmów z dysku też występuje zanik dźwięku na ok 2 sek ale tak co około 50 min.

Jakos na moim Samsungu nic nie przerywa. :sm31:
    kroolpaw
    Level 13  
    Witam..
    U mnie jest tak samo jak u kamil_526.
    Posiadam TV Philips 42PFL6007K/12 i amplituner TECHNICS SA-DX930. TV do amplifiera podłączony jest kablem optycznym gdyż amplituner jest z 2000 roku i nie było jeszcze wtedy HDMI. Dźwięk zanika dokładnie tak samo jak u kolegi kamil_526 czyli po przełączeniu w TV w opcjach dźwięku na DD dźwięk w głośnikach kina domowego zanika na ok 1 sek. Gdy w TV przełączę w opcjach dźwięku na stereo to z dźwiękiem w głośnikach kina domowego jest ok. TV w lipcu został zabrany do serwisu Philipsa do Radomia i po tygodniu wrócił rzekomo z wymienioną płytą główną i wgranym najnowszym oprogramowaniem. Gdy został przywieziony do domu podłączyłem go do sprzętu w obecności pracownika z Philipsa. Dźwięk znowu zanikał tak samo jak przed naprawą. Gość z Philipsa wykonał tele do serwisu w Radomiu i przy mnie rozmawiał z technikiem opisując mu cała sytuację. Po skończonej rozmowie dostałem odpowiedź w jaki sposób pozbyć się usterki. Sposobem na to w/g technika z serwisu w Radomiu było pozostawienie TV w domu i czekanie aż magicy z Philipsa wymyślą taką aktualizację oprogramowania, która usunie tą usterkę. Opadły mi ręce. Zapytałem gościa z Philipsa czy gdyby to by był jego prywatny TV, to co by zrobił? Gość odpowiedział, że nie przyjąłby TV z naprawy, gdyż nie została usunięta usterka, a czekać na oprogramowanie do TV można czekać latami. No i TV powędrował z powrotem do serwisu w Radomiu.
    Mijały miesiące i cisza.... Tam gdzie kupowałem TV mam znajomego. On powiedział, że od tygodnia w Olsztynie (tam gdzie mieszkam) został otwarty serwis Philipsa i że zadzwoni do szefa tego serwisu i zapyta co z moim TV. Po kolejnym tygodniu czekania mój TV znalazł się w serwisie w Olsztynie rzekomo tym razem naprawiony. Zabrałem TV do domu, a tu rozczarowanie.... dźwięk dalej zanika.... Nagrałem telefonem jak zanika dźwięk i odwiozłem TV do serwisu w Olsztynie. Tam przyjęli go z powrotem, zobaczyli nagranie z tele i zażyczyli sobie mój amplituner do sprawdzenia. Powiedziałem im, że mój amplituner jest sprawny gdyż do niego podłączony jest jeszcze kablem optycznym dźwięk z komputera i DVD Panasonic i nic nigdy nie zanikło.
    Wtedy szef Philipsa wpadł na pomysł i podłączył w serwisie do mojego TV amplituner Pioniera i tu moje zaskoczenie..... dźwięk nie zaniknął ani razu. Stałem i gapiłem się na wyświetlacz w Pionierze chyba pół godziny i nic. Spuściłem głowę i zabrałem TV do domu. Nie mogłem nic zrobić gdyż szef Philipsa w Olsztynie powiedział, że rozmawiał z głównym w Radomiu i on kazał mu tak sprawdzić i dać odpowiedź. Zdesperowany wioząc TV do domu zajechałem do siostry, która ma amplituner ONKIO. Podłączyłem TV do Onkio i tu znowu zdziwienie.... dźwięk po DD nie zaniknął ani razu.
    I co teraz? Ma ktoś jakiś pomysł? Mój wzmacniacz niesprawny? Gdyby był niesprawny to by zanikał dźwięk podczas pracy z moim kompem lub DVD.
    Z drugiej strony patrząc to gniazda optyczne w sprzętach audi-video mają jakiś jeden standard i teraz nie wiem czy mój TV nie gada z moim Technicsem czy Technics nie gada z TV?
    Polon_us
    Level 42  
    A jak ustawione jest te gniazdo w Technics? Mam tu na myśli czy automatycznie rozpoznaje rodzaj przesyłanego dźwięku czy też ma ustawione na stałe DD?

Jeśli ma ustawioną Auto detekcję to spróbuj ustawić DD tylko. Na próbę, czy to coś zmieni.

Również możesz sprawdzić czystość układu optycznego w tym gnieździe wejściowym TV we wzmacniaczu. Może jest zakurzony.
    kroolpaw
    Level 13  
    Nie wiem Polon_us jak Ci to opisać... Wzmacniacz ma 7 wejść. TAPE, VCR, TV, DVD, CD, TUNER, PHONO. Do tych wejść możemy podłączać zewnętrzne sprzęty tylko poprzez kable chinch. Ale dodatkowo tylko dwa wejścia DVD i CD mają wejścia po kablu optycznym. I jest taka zależność: jak do gniazda np. DVD podłączę jakiś sprzęt po kablu optycznym to we wzmacniaczu muszę dodatkowo przycisnąć przycisk DIGITAL INPUT. Wówczas wzmacniacz wpuści sygnał do siebie po optyku. Jeśli wyłączę przycisk DIGITAL INPUT to wzmacniacz wpuści sygnał DVD do siebie ale po chinchach. Analogicznie jest z wejściem CD. I tu wydaje mi się, że wzmacniacz ma auto detekcję, bo jeśli z telewizora leci sygnał w stereo to na wyświetlaczu wzmacniacza świecą się tylko dwa głośniczki. A jeśli dany program leci w DD to samoczynnie na wyświetlaczu wzmacniacza pojawia się czerwony napis DOLBY DIGITAL informując mnie małymi napisami C, LS, RS, L, P, LFE, czy ten sygnał jest w DD-2.0 czy np. DD-5.1
    Polon_us
    Level 42  
    Hmm, a czy na tym drugim optycznym wejściu sygnał z telewizora sprawia te same problemy?
    kroolpaw
    Level 13  
    Tak, na drugim wyjściu jest to samo. Zamieniałem kable optyczne, wejścia we wzmacniaczu i nic nie pomogło. A dodatkowo dodam, że mój kolega ma identyczny model TV jak mój i na próbę podłączyliśmy do mojego wzmacniacza i też dźwięk przerywa.
    grubs
    Level 32  
    Do kroolpaw:
    Twój TV posiada oznaczenie Dolby Digital + i może w tym formacie wysyła dźwięk a starsze kino może nie mieć tych kodeków.
    DD+

W ustawieniach masz możliwość wyboru trybu dźwięku
    Wybór formatu dźwięku "
    Cytat z instrukcji.

Jeśli nadawca kanału telewizji cyfrowej wysyła
    dźwięk w różnych formatach, można wybrać
    format dźwięku.
    1. Naciśnij przycisk .
    2. Wybierz [Konfiguracja] > [Ustawienia
    kanału] lub [Ustawienia satelity] > [Języki].
    3. Wybierz jedno z ustawień, a następnie
    naciśnij przycisk OK.
     [Preferowany format audio]: odbiór
    dźwięku w standardowym formacie
    (MPEG) lub w zaawansowanych
    formatach (AAC, EAC-3 lub AC-3, jeśli
    są dostępne).
     [Mono/Stereo]: jeśli jest nadawany
    dźwięk stereofoniczny, można wybrać
    format mono lub stereo.

Ustaw na AC-3
    kroolpaw
    Level 13  
    Witam kolejnego kolegę Grubs..
    Dzięki za zainteresowanie tematem ale obawiam się, że chyba nic z tego nie będzie.
    Znalazłem na Wikipedii opis DD i DD+ i jest coś takiego napisane:

Dolby Digital Plus (DD + lub E-AC-3 (Enhanced Audio Compression - 3), a czasami niepoprawnie jako EC-3) jest cyfrowym sposobem kompresji audio. E-AC-3 posiada szereg usprawnień mających na celu zwiększenie jakości w danym bitrate w porównaniu z wcześniejszymi Dolby Digital (AC-3). Choć AC-3 obsługuje maksymalnie 5 pełnozakresowych kanałów audio w zakodowanym bitrate 640 kbit/s, E-AC-3 obsługuje do 13 kanałów audio pełnym zakresie w zakodowanym bitrate 6.144 Mbit/s max. Strumienie bitowe E-AC3 nie są wstecznie kompatybilne z wcześniejszymi dekoderami DD i poprzez wyjście S/PDIF i muszą zostać przekształcone do starszego formatu PCM, AC-3 lub DTS.

Tylko zastanawiam się, bo przecież skoro audycje TV nadawane są czasami w DD-2.0 to dla wzmacniacza mojego nie powinno być problemu z przetwarzaniem takiego sygnału. Rozumiem, że jeśli dana audycja puszcza dźwięk w DD+(a w/g Wikipedii może to być powyżej 6 do 13 kanałów) to wtedy mój wzmacniacz może mieć problemy i słychać zanikanie dźwięku bo nie jest w stanie odtworzyć więcej niż 6 kanałów z uwagi na jego przestarzałą budowę
    Pozostaje tylko bitrate :-( mój wzmacniacz obsługuje format dźwięku AC-3 i tu jest 640 kbit/s, a w E-AC3 jest 6.144 Mbit/s i tu tkwi chyba cały problem.
    Wzmacniacz nie jest w stanie wciągnąć do siebie tak wielkiej ilości danych i powstaje zanik dźwięku na ok 1 sekundę.

Grubs, to wycinek instrukcji mojego wzmacniacza, jakie dźwięki odtwarza.
    Sprawdzę jeszcze co instrukcja TV mówi o danych technicznych sygnału optycznego.
    Na pewno nie mogę wybierać w opcjach TV z jakiego dźwięku chcę korzystać. Mogę tylko wybrać ogólnie w ustawieniach TV dźwięk: STEREO albo WIELOKANAŁOWY. A w opcjach oglądanego kanału TV mogę wybrać:
    JĘZYK DŹWIĘKU-> POLSKI(ten wybór jest tylko w stereo MPEG 2/0 i wzmacniacz nie wyświetla DD i dźwięk nie przerywa) lub
    JĘZYK DŹWIĘKU-> ORYG DIGITAL (ten wybór jest w DD-2.0, lub DD-5.1 zależnie od nadawanej ścieżki dźwiękowej, na wzmacniaczu zapala się DD i dźwięk przerywa)
    Sprawdziłem również, że np na TVP1 jak przełączę ścieżkę dźwiękową na OYRG DIGITAL to w statusie ścieżki dźwiękowej nadawanego programu jest DD+, a np na TVN jak wybiorę ścieżkę dźwiękową ORYG DIGITAL to w statusie ścieżki dźwiękowej nadawanego programu jest DD.
    I teraz pytanie? Skoro na TVN jest ścieżka dźwiękowa w DD to w 100% odpowiada mojemu wzmacniaczowi a czemu też tu dźwięk zanika?
    grubs
    Level 32  
    ja jeszcze wyczytałem że twój amplituner nie dekoduje składowej RF wysokich częstotliwości.
    Jest to w twojej instrukcji.
    A szukając w necie informacji o obecnym sygnale DD wyczytałem że składa się ze składowej RF oraz line i tu może być problem. U ciebie pewnie tej części sygnału amplituner nie potrafi zdekodować stąd krótkie przerwy.
    To takie luźne przypuszczenia po szperaniu w sieci. Może ktoś mądrzejszy się wypowie.

Moją wypowiedź potraktuj jako naprowadzenie gdzie może być problem bo szczerze mówiąc nie do końca to rozumiem i nie chciałbym wprowadzić Cię w błąd.
    Dokładne pojęcia co do sygnału DD i sposobów dekodowania, czy trybów znajdziesz w sieci.
    Nie napisałeś co jest źródłem dźwięku. Czy antene wpinasz bezpośrednio do TV czy może masz osobny dekoder.

A z ciekawości czy takie same przycięcia są w różnych trybach dźwięku typu film, wyraźny dzwięk itd. (o ile takie masz do wyboru) - to może zastępować wybór trybu rf czy line.
    kroolpaw
    Level 13  
    Słuchaj grubs, gdzie to jest napisane w instrukcji, że mój amplituner nie dekoduje składowej RF wysokich częstotliwości? Mam ściągniętą z neta cała instrukcję i nie mogę znaleźć. Druga rzecz to czemu po optyku w funkcji DD tylko z TV są problemy a np. z DVD i z kartą dźwiękową z PC stojącego obok jest ok. Sprawdzałem specyfikacje wyjść z TV w instrukcji i TV może wypuszczać dźwięk w formacie DD i DD+, a nawet jest wzmianka, że aby podłączyć starsze kina domowe, które nie mają wejścia HDMI to należy użyć połączenia SPDIF. O problemach z połączeniem ze starociami nie ma wzmianki.

Znalazłem w MENU TV wybór dźwięku Film, Gra, Oryginalny, Osobisty, Wiadomości, Muzyka ale zmiany w niczym nie pomagają.
    TV mam podłączony do zwykłej anteny zewnętrznej i odbieram cyfrową TV naziemna. Mogę dodać, że koleś przyniósł mi film na PEN-DRIVIE z dźwiękiem w 5.1 i gdy PENA wpiąłem do TV i zacząłem oglądać w DD to dźwięk zanikal również. Gdy włożyłem PENA do kompa i odpaliłem dźwięk z kompa po optyku to wszystko pięknie śmigało. :)
    grubs
    Level 32  
    korzystałem z tej instrukcji

SA-DX930

Str. 21 na samym dole po prawej stronie.

Inne urządzenia mogą działać bo inaczej kodują sygnał cyfrowy niż twój dekoder wbudowany w TV

Dodatkowo str 27 - aby korzystać z DD podłącz głośniki pod zaciski A - zakładam że tak masz bo działa ci prawidłowo przy innych urządzeniach.

i jeszcze o sygnałach o wysokiej częstotliwości próbkowania i formatach mpeg
    str 65 dół strona prawa.

I jeszcze pytanie - może masz od kogoś pożyczyć dekoder przenośny i pod niego podłączyć antenę. No i dalej optyczne połączenie do Ampli. Jak zadziała to będziesz wiedział że twój dekoder wbudowany w TV nie współpracuje dobrze z tym amplitunerem.
    kroolpaw
    Level 13  
    Z podłączeniem innego zewnętrznego dekodera DVB-T to dobra myśl, tylko najczęściej takie dekodery mają cyfrowe wyjście ale COAXIAL, a z optycznym jeszcze nie widziałem. A niestety mój amplituner niema COAXIALA...
    Druga rzecz to sprawdziłem w ustawieniach karty dźwiękowej PC, że mam wybór Sample Rate 48K i 96K i faktycznie jak wybiorę 96K to dźwięk całkiem znika i w amplitunerze jest cisza, a jak wrócę do 48K to jest ok.
    Na uwagę zasługuje przypadek, że podobno w/g instrukcji amplituner nie odtwarza dźwięku MPEG po wyjściu optycznym, a przecież dźwięk nadawanych programów TV (nie w DD) jest w formacie właśnie MPEG 2/0 (dwukanałowym stereo) i tu dźwięk po optyku nie zanika i nie przerywa.

Czyli jak wyjdzie, że mój TV nie współpracuje dobrze z moim amplitunerem, to czy "kopać się" z Philipsem czy nie? Bo w/g instrukcji TV wyjście optyczne służy właśnie do podłączenia wielokanałowego dźwięku DD do kin domowych starszych, które nie posiadają HDMI i nie ma żadnej wzmianki, ze z niektórymi kinami domowymi TV może nie do końca współpracować..
    koxxik
    Level 2  
    Jestem też posiadaczem tego modelu tv. w wersji 40 cali, oraz starszego kina domowego Samsunga z wejściem optycznym i mogę potwierdzić, że u mnie jest to samo ( jak i pewnie w każdym PFL5507k, w innych Philipsach pewnie też ) tzn. telewizor nie przekazuje odpowiedniego dźwięku dolby digital 5.1, do kina.
    Max co jest zdolny zrobić to poprawny dźwięk stereo.
    Dodam, że jakikolwiek dźwięk z komputera podłączony bezpośrednio do kina czy to dd 5.1 czy dts nie sprawia w/w Szajsungowi żadnych problemów.
    Pięknie by było jakby się udało coś z dziadami wskórać w tym temacie, ale ehh.....

Podejrzewam celową zagrywkę producenta mająca na celu sprzedaż swoich dodatkowych rozwiązań audio typu soundbar itp. ( wyklucza to w sumie nadzieję na poprawę tego przez firmware )
    grubs
    Level 32  
    kroolpaw wrote:

Czyli jak wyjdzie, że mój TV nie współpracuje dobrze z moim amplitunerem, to czy "kopać się" z Philipsem czy nie? Bo w/g instrukcji TV wyjście optyczne służy właśnie do podłączenia wielokanałowego dźwięku DD do kin domowych starszych, które nie posiadają HDMI i nie ma żadnej wzmianki, ze z niektórymi kinami domowymi TV może nie do końca współpracować..

No ale tu raczej problemem jest amplituner a nie TV. Zawsze możesz podjechać do siostry z amplitunerem a nie TV :)
    Może czas wymienić na nowy. Wymienisz TV i może być to samo.
    kroolpaw
    Level 13  
    No to grubs pocieszyłeś mnie.... :-(
    Tylko teraz dziwi mnie to, że raptem mój Technics i kolegi koxxik Samsung są sprawcami zamieszania, a TV Philips są ok?
    grubs
    Level 32  
    No w zasadzie żeby to sprawdzić sugerowałbym podłączenie amplitunera z innym TV tylko ze standardem DDPlus lub nowszym.
    Proponowałem zmianę czegoś starego na nowe a nie odwrotnie ale pewności 100 % nie mam czyja to wina. Może być tak że to tylko z tym modelem Philipsa jest problem ze współpracowaniem z twoim amplitunerem.
    Jedyne chyba wyjście upewnienia się to to co napisałem powyżej.
    rafi127
    Level 12  
    A nie zwróciłeś uwagi czy przerwy w sygnale audio nie występują wtedy gdy załączają się w domu jakieś odbiorniki typu światło etc.?

Ja mam takie objawy właśnie za złączach optycznych w Sony STR-DB930 na optyku, na Coaxialu już nie.
    kroolpaw
    Level 13  
    Aż sprawdzę... Ciekawa zagadka... Po obserwuję.
    kroolpaw
    Level 13  
    No niestety... inne odbiorniki w domu nie powodują zanikania dźwięku, a już miałem nadzieję znalezienia przyczyny. Późnym wieczorem gdy wszystko było praktycznie wyłączone sprawdziłem i zanika tak jak zawsze. Nawet na czas sprawdzania lodówkę wyłączyłem... Ech... szkoda gadać.
    kamil_526
    Level 10  
    Witam,

Trochę mi z tym zeszło, ale w końcu zgłosiłem naprawę serwisowa(4.06.14), głównie za sprawą Problemu ze SmartTV (Nie znaleziono serwera Philips. Spróbuj później). Przyjechał serwisant(12.06.14), pokazałem na czym polega problem z przerywaniem dźwięku 5.1 przez kabel optyczny i SmartTV. Pan potwierdził, że problemy rzeczywiście występują i nie pozostaje nic jak zabrać TV do serwisu w Krakowie. Usłyszałem, że prawdopodobnie wymiana płyty głównej, realny czas naprawy to 1-3 tygodnie.
    Jeżeli ktoś już odsyłał swój TV na serwis w tej sprawie, bardzo proszę o podzielenie się jak z wami postąpili, czy udało się naprawić to przerywanie dźwięku, czas naprawy, itd...

Pozdrawiam i dzięki za informacje
    intenso
    Level 39  
    Przede wszystkim to nie jest kabel do audio 5.1, tylko kabel audio video.
    Aby mieć dźwięk 5.1 na swoich kolumnach to musiałbyś kupić konwerter sygnału z optycznego na analog 5.1.
    intenso
    Level 39  
    To z drugiego linka było by dobre gdyby miało wejście optyczne a nie wyjście.
    Polon_us
    Level 42  
    Potrzebny jest dekoder, jak na załączonym zdjęciu poniżej:

Do kupienia na niemieckim lub angielskim Amazon -> Link
    W innych miejscach nie szukałem.