km-1635 sprzedawałem je jako nowe, też jak Kolega pod Utaxem. Materiały eksploatacyjne składają się generalnie z dwóch dużych zestawów naprawczych:
-na 150 tys stron (tu m.in. bęben światłoczuły)
-na 300 tys stron
km-1635 to maszyna którą poza duplexem i podajnikiem dwustronnym RADF, kasetą na papier, można było tylko rozszerzyć o kartę drukarki GDI na port USB i ewentualnie tanim Print Serwerem z podłączeniem do sieci drukarki.
natomiast
Ricoh 1515 (też sprzedawałęm jako nowe) to maszyna z częściami o wymianach co:
-45 tys stron (bęben)
-90 tys stron (sekcja utrwalania obrazu)
-toner na 7 tys stron, oryginał po 100-120 zł netto
zaletą jest to, że ricoh występował w różnych wersjach:
-wersja gołą, czyli samo ksero dwustronne z klapą
-wersja z drukarką sieciową PCL (lepsza od GDI)
-wersja z drukarka i skanerem sieciowym
-wersja z faksem i ADF
-wersja z drukarką, skanerem sieciowym, fakxem, ADF
jedna i druga kopiarka ma swoje wady i zalety, warto je znać, żeby wybrać bardzo świadomie.
Na mały punkt xero, wolałbym urządzenie sieciowe, na faksowaniu można teraz dodatkowo zarobić bo poczta już tego nie świadczy, poza tym na skanowaniu też da się parę złotych zebrać np od studentów.
natomiast żeby nie było, że preferuje tylko Ricoha, chociaż najwięcej go w swoim regionie serwisuje, to trzeba powiedzieć, że ma on ten minus, że nie wprowadzono do niego zamiennika na moduł bębna (który nie jest tani).
Ricoh ma żywotność wg producenta 300 tys stron, miesięcznie jest na 5 tys/str
Kyocera ma żywotność 600 tys, miesięcznie jest na 10 tys stron
od strony mechanicznej są to wg mnie jedne z najlepszych marek wśród producentów kopiarek, co nie znaczy że nie mają swych niuansów, np.
-miałem klienta, któremu sprzedałem Utax cd-1216 (to samo co Kyocera 1635) stosował tonery Katun i od nich zaczął mu się szybciej zużywać wałek grzewczy (był oblepiony wtopionym tonerem), koszt nie mały. Przyznaje że czasem z Katunem się udaje zastosować go bezproblemowo, natomiast są także lepsze zamienniki do Kyocery w podobnej cenie lub tańsze od Katuna, które sensacji nie powodują, temat rzeka...
Dodano po 13 [sekundy]:
pomogłem?