Witam forumowiczów. Dostałem od znajomego nie działający agregat prądotwórczy Honda 2400W. Nie działał silnik bo była zapchana dysza paliwowa. Po odpaleniu nie daje 230V tylko 12V. Znajomy zapewnił mnie ze wytwarzał prąd jakieś 5-8lat wstecz. sprawdziłem rezystancje uzwojeń i jest 1.3 om, Diody są dobre, W miejscu gdzie jest podłączony kondensator nie ma żądnej rezystancji ale sprawdzałem na działającym agregacie i tez tam nie ma rezystancji, Kondensator jest 16mikro, ale raczej jest sprawny testowałem na 12V i ładuje się niestety nie mam takiego samego ,,pod ręką,, tylko 75mikro podłączałem go ale nic się nie zmieniło. Po przewertowaniu forum myślałem ze chodzi o utratę magnetyzmu ale próbowałem podpinać akumulator 12V w miejsce kondensatora i nic żadnych zmian w napięciu, mam do dyspozycji 120V prądu zmiennego ale go nie podłączam w obawie spalenia czegoś,
Podłączając 12v pod wirnik wirnik przyciąga metal czyli jest ok.
Tak samo jest przy podłączaniu 12V pod wyjście prądowe z agregatu metal ze stojana przyciąga metal. Na max obrotów silnika napięcie wzrasta do ok.35-36V
Raz uzyskałem chwilowe napięcie rzędu 220V podłączając żarówkę samochodowa 5W
wpiętą szeregowo miedzy akumulator i wyjcie prądowe z agregatu ( oczywiście po odpaleniu agregatu przepaliła się).
Nie wiem jaki to jest rodzaj prądnicy ale nie ma szczotek są 2 diody i kondensator.
Wyczyściłem rdze ze stojana i wirnika ale to tez nic nie zmieniło.
Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Jak go wzbudzić? Ewentualnie jak wykorzystać 120V do wzbudzenia go? Proszę o jakąś rade odnośnie wzbudzenia tego agregatu

Podłączając 12v pod wirnik wirnik przyciąga metal czyli jest ok.
Tak samo jest przy podłączaniu 12V pod wyjście prądowe z agregatu metal ze stojana przyciąga metal. Na max obrotów silnika napięcie wzrasta do ok.35-36V
Raz uzyskałem chwilowe napięcie rzędu 220V podłączając żarówkę samochodowa 5W
wpiętą szeregowo miedzy akumulator i wyjcie prądowe z agregatu ( oczywiście po odpaleniu agregatu przepaliła się).
Nie wiem jaki to jest rodzaj prądnicy ale nie ma szczotek są 2 diody i kondensator.
Wyczyściłem rdze ze stojana i wirnika ale to tez nic nie zmieniło.
Nie wiem gdzie szukać przyczyny. Jak go wzbudzić? Ewentualnie jak wykorzystać 120V do wzbudzenia go? Proszę o jakąś rade odnośnie wzbudzenia tego agregatu