Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Jaki rejestrator sieciowy do ok. 30-32 kamer IP?

iMarek9 02 Sty 2013 14:48 6054 28
  • #1 02 Sty 2013 14:48
    iMarek9
    Poziom 8  

    Chciałbym poprosić o polecenie rejestratora sieciowego do ok. 30-32 szt. kamer IP, dostępnych jeśli to możliwe, w rozsądnych cenach (<10.000 PLN), i z możliwie dużą liczbą złącz do twardych dysków. Wariant PC - odpada. Dobrze byłoby gdyby rejestrator posiadał funkcję wyszukiwania nagranych zdarzeń wg ruchu na zaznaczonym fragmencie obrazu (wtórna detekcja ruchu). BCS-y (16 kanałów) chyba tej funkcji nie posiadają, ale mogę się mylić.

    Założeniem jest w 95% zdalna obsługa systemu przez oprogramowanie przez internet i aplikacje mobilne, zatem dobrze byłoby gdyby obsługa za pośrednictwem tych kanałów dostępu była łatwa i intuicyjna.

    0 28
  • Servizza
  • #2 02 Sty 2013 14:59
    extremeee
    Poziom 25  

    kolego rozsądna cena dla takiego rozwiązania to >10.000 PLN.
    PC plus karta ? Do kamer IP ?????? Chyba kolega coś nie do końca się w tym wszystkim łapie.

    Co rozumiesz przez możliwie dużą liczbę dysków twardych ?
    Najbardziej efektywnie i profesjonalnie rozwiązuje się to przez odpowiedni soft i zapis do macierzy ISCSI (np Bosch ma takie rozwiązania)
    Wiesz ile danych przesyła 30 kamer naraz ?
    Jeszcze gdy to są analogi z konwersją na IP to danych jest mniej ale jeśli to megapixele to jest tego 2x lub 3x więcej na każdą klatkę.

    Chyba że kolega robi jakiś tani system i zakłada słabą jakość obrazu i tryb poklatkowy wtedy powodzenia życzę :)

    0
  • #3 02 Sty 2013 15:21
    Marek31415
    Poziom 31  

    iMarek9 napisał:
    Chciałbym poprosić o polecenie rejestratora sieciowego do ok. 30-32 szt. kamer IP, dostępnych jeśli to możliwe, w rozsądnych cenach (<10.000 PLN), i z możliwie dużą liczbą złącz do twardych dysków. Wariant PC plus karta odpada. ... Założeniem jest w 95% zdalna obsługa systemu przez oprogramowanie przez internet i aplikacje mobilne, zatem dobrze byłoby gdyby obsługa za pośrednictwem tych kanałów dostępu była łatwa i intuicyjna.

    Jaka karta do systemu IP? Chyba tylko sieciowa. Niestety, przy tych założeniach raczej komputer, oczywiście bez dodatkowej karty. To, o ile dobrze rozumiem, nie "odpada".

    0
  • Pomocny post
    #5 04 Sty 2013 08:59
    Korgoth
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Nie rozumiem dlaczego wariant PC odpada. Porządny serwer jest tańszy i bardziej stabilny od niejednego rejestratora.
    Niedawno właśnie testowałem rozwiązanie na 128 kamer FullHD, 15fps rejestrowane, 2 klientów zdalnych podłączonych.
    Serwer miał max 15% zajętości procesora. Cena serwera to jakieś 18.500 zł razem z 6 dyskami 2TB przystosowanymi do pracy ciągłej. Oczywiście kontroler RAID sprzętowy.

    Jeśli KONIECZNIE chcesz dedykowany rejestrator, to do takiej ilości kamer polecam Qnapa. Różne opinie możesz słyszeć, ale spójrz na te testy które robiliśmy:
    Jaki rejestrator sieciowy do ok. 30-32 kamer IP? Jaki rejestrator sieciowy do ok. 30-32 kamer IP? Jaki rejestrator sieciowy do ok. 30-32 kamer IP?

    Testy na modelu 8 dyskowym do 32 kamer IP. Z tym że cena takiego rozwiązania to jakieś 13k, bez dysków oczywiście.

    0
  • #6 04 Sty 2013 13:09
    extremeee
    Poziom 25  

    @Korgoth jaka jest jakość na tych KCM-5111 w nocy ?

    Co do tematu to autor chyba średnio się orientuje w temacie CCTV :)
    Milestone i porządny serwer to podstawa profesjonalnego serca monitoringu.
    QNAP też jest niczego sobie :)

    0
  • #7 04 Sty 2013 13:16
    wampirek
    Poziom 18  

    moim zdaniem dobry server na pc z linuxem zone minder 4 karty lan ( po ok 10 kam na kamery i 4 lan jako wyjscie na swiat) dobre plyty oferyja nawet 8 portów sata wiec w czym problem 8 hdd po 2 tb daje 16 tb czyli jakies 1,5 m-c w dobrej jakosci nagrywania z detekcja ruchu

    0
  • Servizza
  • #8 04 Sty 2013 13:23
    Korgoth
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    extremeee napisał:
    @Korgoth jaka jest jakość na tych KCM-5111 w nocy ?

    Co do tematu to autor chyba średnio się orientuje w temacie CCTV :)
    Milestone i porządny serwer to podstawa profesjonalnego serca monitoringu.
    QNAP też jest niczego sobie :)


    Nieporównywalnie lepiej od ACM-5611
    Lepiej od TCM-5111
    Podobnie jak KCM-5511
    Dużo gorzej od KCM-5611

    :)

    Dla porównania:
    TCM-5111:

    Link


    KCM-5111:

    Link


    KCM-5511:

    Link


    KCM-5611:

    Link


    Jak ktoś chce mieć porównanie z innymi kamerami, dajcie znać, chętnie zrobię.
    Bez znaczenia czy IP czy analog, pomocne będzie też załatwienie wypożyczenia takiego sprzętu do testów.



    A tutaj filmik z testowania jednego z serwerów :P

    Link


    Dodano po 4 [minuty]:

    wampirek napisał:
    moim zdaniem dobry server na pc z linuxem zone minder 4 karty lan ( po ok 10 kam na kamery i 4 lan jako wyjscie na swiat) dobre plyty oferyja nawet 8 portów sata wiec w czym problem 8 hdd po 2 tb daje 16 tb czyli jakies 1,5 m-c w dobrej jakosci nagrywania z detekcja ruchu


    Zone minder?! Wybacz ale nie wyobrażam sobie 32 kamer pod tym softem. Dla porównania, pod Exacqiem mieliśmy 32 kamery FullHD - zajętość procesora - 3%
    Pod Zone Minderem 16 tych samych kamer - 89% nie mówiąc już o topornej konfiguracji.

    Poza tym 8HDD bez raida? no to trochę tak jakby prosić się o strzał w kolano.

    I po co 4 karty Lan? Spokojnie wystarczy jedna dedykowana (np. Intela) z 2 portami Gigabit. To tylko 32 kamery.

    0
  • Pomocny post
    #9 04 Sty 2013 19:00
    sebfire
    Poziom 16  

    30-32 kamery IP, w jakiej rozdzielczości i z jaką ilością klatek???
    Swoją drogą spójrz na:
    - i7-N07732VH http://www.internec.pl/datasheets/details/id/263 wersja ekonomiczna, hmmm cena coś około 3200 zł netto
    - i7-N0832VH http://www.internec.pl/datasheets/details/id/208
    - i7-N0932VH http://www.internec.pl/datasheets/details/id/209,, najbardziej zaawansowany, cena <8000 zł netto

    Co do inteligentnego wyszukiwania nagrań nie wiem czy one to posiadają (zadzwoń do dystrybutora i się dowiedź).

    0
  • #10 04 Sty 2013 22:23
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Korgoth napisał:
    Serwer miał max 15% zajętości procesora. Cena serwera to jakieś 18.500 zł razem z 6 dyskami 2TB przystosowanymi do pracy ciągłej. Oczywiście kontroler RAID sprzętowy.

    Jaki system operacyjny jeżeli można wiedzieć?

    0
  • #11 05 Sty 2013 15:15
    zendenman
    Poziom 15  

    Kolego rocky co zatem zaproponujesz do obiektów gdzie niema oświetlenia bo nie bardzo rozumiem. Podczerwień na dużej odległości jak wiadomo nie zdaje egzaminu. Facet zrobił dobrą robotę bo pokazał kamery z tego samego punktu dla porównania. I nic nie pisze że kamery widzą w zupełnej ciemności.

    0
  • #12 06 Sty 2013 11:57
    Korgoth
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    jimasek napisał:
    Korgoth napisał:
    Serwer miał max 15% zajętości procesora. Cena serwera to jakieś 18.500 zł razem z 6 dyskami 2TB przystosowanymi do pracy ciągłej. Oczywiście kontroler RAID sprzętowy.

    Jaki system operacyjny jeżeli można wiedzieć?


    Windows 7 Pro jako system operacyjny, ExacqVision jako system do rejestracji.

    0
  • #13 06 Sty 2013 13:55
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Korgoth napisał:
    Serwer miał max 15% zajętości procesora. Cena serwera to jakieś 18.500 zł razem z 6 dyskami 2TB przystosowanymi do pracy ciągłej. Oczywiście kontroler RAID sprzętowy.

    A jeszcze jak bym mógł prosić o dokładne parametry serwera?

    0
  • #14 06 Sty 2013 14:05
    Korgoth
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Dokładnych nie podam, bo to jest naszego autorstwa, złożony po wielu testach i sprzedajemy to jako kompletne, niezawodne rozwiązanie do monitoringu.
    Ale tak mniej więcej wygląda to tak:

    Procesor klasy i7 (coś jak 3770k) z obsługą dekodowania GPU.
    8 GB RAM w dual channel
    Grafika nVidia Quadro
    Sprzętowy kontroler raid
    Dedykowana karta sieciowa z 2 portami Gigabit

    Niedługo wrzucę pełny film z testów serwera, gdzie widać zajętość i ilość kamer.

    0
  • #15 06 Sty 2013 14:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    System macie na osobnym dysku czy jakiś podział robicie na raid-ie?

    0
  • #16 06 Sty 2013 14:32
    maly_smok
    Poziom 21  

    Korgoth napisał:
    Dokładnych nie podam, bo to jest naszego autorstwa, złożony po wielu testach i sprzedajemy to jako kompletne, niezawodne rozwiązanie do monitoringu.
    Ale tak mniej więcej wygląda to tak:

    Procesor klasy i7 (coś jak 3770k) z obsługą dekodowania GPU.
    8 GB RAM w dual channel
    Grafika nVidia Quadro
    Sprzętowy kontroler raid
    Dedykowana karta sieciowa z 2 portami Gigabit

    Niedługo wrzucę pełny film z testów serwera, gdzie widać zajętość i ilość kamer.


    Przerost formy:) , quadro tylko potrzebne wtedy gdy na serwerze chcesz wyswietlac duża ilosc kamer :) na kilku monitorach. Jaka płyta i kontroler raid.? exacq przy dużej ilosci kamer musi mieć szybkiego raida :)

    0
  • #17 06 Sty 2013 14:34
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Serwer, jeżeli podoła, może zawsze spełniać inne role w firmie, takie jest moje zdanie.

    0
  • #18 07 Sty 2013 08:39
    Korgoth
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    maly_smok napisał:
    Korgoth napisał:
    Dokładnych nie podam, bo to jest naszego autorstwa, złożony po wielu testach i sprzedajemy to jako kompletne, niezawodne rozwiązanie do monitoringu.
    Ale tak mniej więcej wygląda to tak:

    Procesor klasy i7 (coś jak 3770k) z obsługą dekodowania GPU.
    8 GB RAM w dual channel
    Grafika nVidia Quadro
    Sprzętowy kontroler raid
    Dedykowana karta sieciowa z 2 portami Gigabit

    Niedługo wrzucę pełny film z testów serwera, gdzie widać zajętość i ilość kamer.


    Przerost formy:) , quadro tylko potrzebne wtedy gdy na serwerze chcesz wyswietlac duża ilosc kamer :) na kilku monitorach. Jaka płyta i kontroler raid.? exacq przy dużej ilosci kamer musi mieć szybkiego raida :)


    Dokładnie, jeśli wiemy że serwer jest używany tylko do rejestracji to jako kartę używamy jakiegoś GeForca za 200 zł i śmiga bez problemów.
    Quadro jeśli serwer ma być używany jako stacja kliencka (co odradzamy, bo serwer to ma być serwer, ale różnie bywa :))

    System jest postawiony na dysku SSD.
    Modelu płyty i kontrolera raid nie podam :P pewnie prędzej czy później ta informacja wypłynie, ale jak na razie mam zakaz podawania dokładnej specyfikacji ;)

    0
  • #19 07 Sty 2013 16:41
    rokycky
    Poziom 23  

    Już myślałem, że czasy cenzury mamy za sobą...
    A tu pyk... i post skasowany... :) bo się nie podobał... żałosne

    Odpowiadając - chodziło mi o to, że jak się wrzuca na youtube i na forum filmy z pracy nocnej reklamowanych kamer, to należy zaznaczyć, że jest to praca przy znacznym stopniu oświetlenia terenu, w sprzyjających warunkach. Doskonale rozumiem, że kamera do działania potrzebuje oświetlenia, ale nie wprowadzajmy ludzi w błąd brakiem precyzji bo to czysto "marketingowe" chwyty.

    Ciekawe czy znowu skasujecie...

    Co do samych testów kamer, popieram - kawał dobrej roboty - i jestem za takim podzieleniem sie materiałami, tylko bądzmy precyzyjni i nie naciągajmy ludzi

    1
  • #20 08 Sty 2013 10:44
    Korgoth
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    rokycky napisał:
    Już myślałem, że czasy cenzury mamy za sobą...
    A tu pyk... i post skasowany... :) bo się nie podobał... żałosne

    Odpowiadając - chodziło mi o to, że jak się wrzuca na youtube i na forum filmy z pracy nocnej reklamowanych kamer, to należy zaznaczyć, że jest to praca przy znacznym stopniu oświetlenia terenu, w sprzyjających warunkach. Doskonale rozumiem, że kamera do działania potrzebuje oświetlenia, ale nie wprowadzajmy ludzi w błąd brakiem precyzji bo to czysto "marketingowe" chwyty.

    Ciekawe czy znowu skasujecie...

    Co do samych testów kamer, popieram - kawał dobrej roboty - i jestem za takim podzieleniem sie materiałami, tylko bądzmy precyzyjni i nie naciągajmy ludzi


    Dzięki za dobre słowo. Myślę jednak, że z tą adnotacją trochę przesadzasz, chyba każdy widzi że są tam latarnie. No ale dobra, nie ma problemu, załatwiłem plan osiedla, naniosę na niego latarnie i zmierzę dokładnie luxomierzem jak wygląda poziom oświetlenia w tamtych miejscach. Link do mapki postaram się dodać do wszystkich tych filmów.

    0
  • #21 08 Sty 2013 12:16
    extremeee
    Poziom 25  

    Koledzy jeśli jesteście zainteresowani mogę wykonać testy porównawcze kamer.
    Nie jestem dystrybutorem żadnej marki tylko instalatorem.
    Do własnej dyspozycji i do porównania mogę nagrać filmy z udziałem analogowych BOSCH LTC 0465 i 0455, Kilku modeli Novusa (z IR oraz bez). Jeśli chodzi o megapixele to mam dostęp do pełnej oferty NOVUS`a. Jeśli ktoś użyczy mi produkty ACTI do testu chętnie bezstronnie je sprawdzę a wyniki umieszczę na forum.

    0
  • #22 08 Sty 2013 16:29
    Korgoth
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    @UP
    Jeśli chodzi o ACTi to odezwij się do dystrybutora, na bank ci wypożyczą na 14 dni.

    Obiecany film z testów przy 64 kamerach:

    Link


    Powiem szczerze nie spodziewałem się takiego wyniku.
    64x FullHD 15fps, H.264 - bez podglądu, czyli tak jak powienien pracować rasowy serwer, 2 klientów zdalnych - 0-1% zajętość procesora. I to wszystko pod Windowsem! A można postawić serwer na linuxie.

    Zna ktoś jeszcze jakiś system, który ma podobne osiągnięcia?

    0
  • #23 08 Sty 2013 17:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    A próbowałeś jeszcze w takiej konfiguracji podłączyć jakąś jedną czy dwie sesje zdalne (podgląd przez sieć)? Jaki ma to wpływ na obciążenie?
    Co się dzieje na dystansie kilku dni czy też jest tak samo mało i stabilnie?

    0
  • #24 09 Sty 2013 08:51
    Korgoth
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne

    Testy były robione z 2 podłączonymi użytkownikami zdalnymi, każdy miał wyświetlone kamery na żywo i przeglądanie nagrań na drugim monitorze.
    W praktyce wygląda tak jakby w ogóle nie obciążały rejestratora.

    EDIT
    A jeśli chodzi o stabilność, to rejestrator pochodził z 2 tygodnie. Nagrywanie ciągłe z maksymalnym obciążeniem - żadnych wzrostów obciążenia, żadnych złych objawów w event logu.

    0
  • #25 09 Sty 2013 17:41
    maly_smok
    Poziom 21  

    W exacqu procek dopiero sie odzywa przy webserwerze :), jak masz mocny upload, włącz webserwer i podaj adres możemy go pomęczyć :) może przekroczymy ich liczbe 512 :)

    0
  • #26 09 Sty 2013 17:42
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Dzięki za informację.

    0
  • #27 12 Sty 2013 14:56
    Marek31415
    Poziom 31  

    Korgoth napisał:
    Powiem szczerze nie spodziewałem się takiego wyniku. ....
    ... Nagrywanie ciągłe z maksymalnym obciążeniem - żadnych wzrostów obciążenia, żadnych złych objawów w event logu.

    Robi wrażenie, ale nie jest wcale tak bardzo zaskakujące.
    Zapis ciągły przy wyłączonym wyświetlaniu obrazu jest maksymalnym obciążeniem dla dysków, karty sieciowej, switcha, ale nie dla procesora.
    W tej konfiguracji procesor nie ma wiele do roboty. Dodatkowo duże powierzchnie o tej samej barwie i brak ruchu powodują znaczne zmniejszenie strumienia.
    Ciekawe, jak by to wyglądało przy kamerach zamontowanych w hipermarkecie o dużym natężeniu ruchu, przy włączonej programowej detekcji ruchu, dodawaniu znaku wodnego do nagrania, generowaniu tekstu z kasy fiskalnej na nagraniu itp.
    Oczywiście ciężko przeprowadzić taki test w warunkach biurowych.
    A jak to wyglądało w przypadku Geo? Z komentarza w nagraniu wynika, że taki test też był wykonywany.

    0
  • #28 17 Sty 2013 22:03
    iMarek9
    Poziom 8  

    Korgoth napisał:
    @UP

    Powiem szczerze nie spodziewałem się takiego wyniku.
    64x FullHD 15fps, H.264 - bez podglądu, czyli tak jak powienien pracować rasowy serwer, 2 klientów zdalnych - 0-1% zajętość procesora. I to wszystko pod Windowsem! A można postawić serwer na linuxie.

    Zna ktoś jeszcze jakiś system, który ma podobne osiągnięcia?


    Czy ktoś pokusił się może o sprawdzenie ile prądu pobiera serwer, który jest używany tylko do rejestracji?

    0
  • #29 27 Mar 2013 10:11
    kuch_arc
    Poziom 14  

    zależy jaki serwer, zależy jakie ma zasilacze, generalnie możesz przyjąć ilość dysków x ich maksymalny pobór mocy, 75W na płyte z zasilaniem wentylatorów zazwyczaj >5000 RPM (niezależnie czy idą z midplanu czy z płyty), 30-40% TDP CPU do tego.. mój serwer z 800W zasilaczem 1+1 gold, z 24 dyskami SATA, Xeonem E3 pobierał realnie jakieś 460W i była to raczej wartość zbliżona już do maksymalnej, co innego start serwera gdzie włączają się testowo wszystkie wentylatory maks speed, dyski,itd.

    Co do Exaca - chyba nie ma bardziej wydajnego softu, są tylko takie z większymi funkcjonalnościami jak np. MileStone, ale cena też jest inna za licencje, które te funkcjonalności wspierają.

    Jeśli chodzi o serwery, to przykładowo serwer pod 32-64 kamery IP pod Exac'a z 12 dyskami serwerowymi enterprise 2TB HW RAID 1/5/10/50/60, SSDx2 Raid1 pod system, W7Pro, 1+1 zasilanie redundantne, wentylatory i dyski hotswap(pozassd), wychodzi jakieś 17400 zł netto.

    podnoszac trochę cenę można dać dyski SAS, kontrole z dwoma wejściami, i zrobić jeszcze redundancję jeśli chodzi o midplan, jeśli potrzeba.

    0