Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Platforma gąsienicowa RC - Jak to zrobić

gajosmonster 02 Jan 2013 16:44 1941 4
    gajosmonster
    Level 9  
    My również witamy. Niestety, zacząłeś od złamania regulaminu. Każdy użytkownik forum ma obowiązek poprawnego wyrażania się, zgodnie z zasadami języka polskiego. Odstępstw nie tolerujemy. Proszę poprawić błędy w pisowni i stylistyce. Chcesz budować urządzenie techniczne, a nie umiesz się wysłowić. Pamiętaj, że my to musimy czytać, a taka forma jest dla nas wyrazem lekceważenia czytelnika.

Witam w Nowym Roku . Jeśli można chciał bym zadać kilka pytań na które nie odnalazłem odpowiedzi w Internecie . Chciał bym zbudować platformę gąsienicową która na swym grzbiecie będzie nosić istny hit  lecz to jeszcze tajemnica co to będzie . Podpowiem ze głównym celem jest mobilność , nie miotacz ognia czy kamera :P Mam do dyspozycji 6 ch z czego 2 odpadają na sterowanie. Chcial bym żeby to był pojazd lekki domowy o wymiarach ok. 30x20 cm i masie 2 kg max. Moje pytania dotyczą wyłącznie elektroniki i sterowania . Posiadam nadajnik 6 ch 2,4 Gh , odbiornik 6ch , ładowarkę i pakiety które używam do sterowania samolotami RC . Lecz nie mam żadnego doświadczenia z Czołgami RC . Moje pytania są następujące :
    -pierwsze jak lepiej będzie podłączyć sterowanie na nadajniku ;czy z lewej tam gdzie w samolocie jest gaz (ale tam nie mam sprężynki powracającej drążek do ,,środka,, ) czy pod prawy drążek ? Osobiście wolał bym mieć to z lewej ale brak tej sprężynki i to trykotanie gazu przemawia ze nie , a nie chce przerabiać nadajnika bo mi służy do samolotów .Jak podłączę to z prawej to ;
    -Pod które kanały w odbiorniku te co w samolocie jest ster kierunku i wysokości ? MIXER kanałów V-tail , regulator z BEC, silnik …Jak to zamontować ? Czy zasilające przewody z pakietu do regulatorów mostkować czarny z czarnym i czerwony z czerwonym a sterujące pod odpowiednie gniazda do MIXERA (nie znalazłem instrukcji tego) ? Czy mixer należy dobrać do regulatorów ? Jakie silniki zastosować ; szczotkowe czy bez. Zależy mi na precyzji przekazania napędu , dużym momencie obrotowym nie prędkości .
    -Jak wykorzystać 5 i 6 kanał do serw albo jeszcze jednego silnika dwu kierunkowego ? Nigdy z tego nie korzystałem – w nadajniku mam jeszcze koło anteny pokrętło i z drugiej strony przełącznik (nie rewers).
    Obecne jestem do marca w Afganistanie , jest tu dobry , tani i łatwy dostęp do fajnych elementów modelarskich , elektroniki i tp. Chciałbym zakupić co się da za $  .Pozdrawiam .
    gajosmonster
    Level 9  
    Przepraszam , ale mam dysortografie i dyslekcje co nie czyni mnie gorszym od innych . Staralem sie aby to było poprawnie , inaczej nie umiem .

Ale nie czyni cię też uprzywilejowanym. Obecnie większość przeglądarek i edytorów tekstów oferuje opcję kontroli pisowni na bieżąco. Daltonistą chyba nie jesteś, żeby nie rozpoznać czerwonych podkreśleń.

Forum posiada pod oknem edycji przycisk do sprawdzania pisowni.
    Są też słowniki online i książkowe. Nie korzystanie z tych narzędzi to lenistwo, a nie choroba. Dysleksja nie może być wytłumaczeniem dla lenistwa.

Nie wspominam już, że nie wykazujesz typowych objawów dysleksji, a wyłącznie nieuctwa. Nie będę się wypowiadał o kompetencjach twojego lekarza, ale warto rozejrzeć się za innym.
    Atreyu Makiavel
    Level 34  
    Jest na to lekarstwo. Albo przynajmniej kiedyś było. Zanim kabel od żelazka został nazwany barbarzyńskim.

Kabla nie oderwę, ale pasek od spodni na zbyciu mam. Podesłać? ;)
    gajosmonster
    Level 9  
    Najwidoczniej nie jest to forum dla mnie , potrzebuję pomocy technicznej a nie oceny na temat mojej osobowości , nie każdy jest asem z Polskiego . A jak ktoś nie umie odfiltrować błędów ort i skupić się nad zadanym pytaniem i pomóc to nie dobrze z Wami ! Sajonara

Moderated By Madrik:

Właśnie dlatego, że to jest forum techniczne, zwracamy uwagę na poprawność wypowiedzi. Zbyt łatwo w technice popełnić błąd. Aby na pytanie odpowiedzieć, trzeba je przeczytać. A kiedy jest to nie możliwe, nie można podać poprawnej odpowiedzi. A to, że zmuszasz innych, by za ciebie męczyli się z odcyfrowaniem twoich problemów, jest po prostu wyrazem całkowitego braku szacunku.

mail4skwarka
    Level 19  
    gajosmonster wrote:
    Najwidoczniej nie jest to forum dla mnie , potrzebuję pomocy technicznej a nie oceny na temat mojej osobowości , nie każdy jest asem z Polskiego . A jak ktoś nie umie odfiltrować błędów ort i skupić się nad zadanym pytaniem i pomóc to nie dobrze z Wami ! Sajonara

To ja mam to czytać czy odfiltrowywać błędy ? bo to też różnica