Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Program 1tool Carel Sterownik PID

pawka_pk 03 Jan 2013 15:00 7737 11
    pawka_pk
    Level 22  
    Zwracam się z prośbą o pomoc do doświadczonych programistów na oprogramowaniu 1tool firmy Carela. Ja dopiero w chodzę w programowanie PLC w 1tool wcześniej drabinkowo leciałem w Simens i Easy. Postanowiłem wykonać program na Carelu. Udało mi się sporo już nauczyć samemu. Ja "siedzę" głównie w centralach wentylacyjnych i napisałem program na centralę lecz nie użyłem reg PID. Chciałbym go uruchomić ale w żaden sposób mi to nie wychodzi. Czy mógłby mi ktoś podesłać jakieś przykładowe zastosowanie takiego regulatora. Pozdrawiam
    pawka_pk
    Level 22  
    Może ktoś podpowie mi jak uruchomić PID-A za pomocą Print Screen-a które załączyłem. Przedstawia blok regulatora PID podałem do niego sygnał z czujnika np. nawiewu na wejście [in] oraz zadałem wartość [set] sygnał na zacisk [en] jest boll-owski 0/1 i załącz lub wyłącz układ. Pozostałe sygnały to wzmocnienia, czasy całkowania wszystkie te parametry mają wpisane 0. Na wyjściu mam np zawór nagrzewnicy czyli wyjście analogowe 0-10V 0-100%. Program zawiera symulację ale niestety PID mi nie działa na zaworze nie mam nic. Zaznaczę że program ma regulatory jeszcze P i D które działają od razu przy podaniu sygnałów. lecz to są proste regulatory .Co robię źle? Program 1tool Carel Sterownik PID
    Teodor_2000
    Level 12  
    Może nie działa właśnie dlatego że parametry regulatora P, Ti, są wyzerowanie. Spróbuj wpisać jakieś wartości dla wzmocnienia P i czasu całkowania. A jak jest wartość Deadband = ? może tutaj wartość jest za dużo i regulator nie wystawia żadnego sygnału
    pawka_pk
    Level 22  
    Tak to już próbowałem dawałem niskie wartości czasowe i wzmocnienie. W Deadband wstawiałem wartości powyżej 0 i nic niestety. Co oznacza wejście offsetlist ?. Może powinienem wykonać jakiś układ do tego PID-a sam blok nie wystarczy??
    artx58
    Level 2  
    1 zdefiniuj wszystkie parametry bloku
    /proponuję byś zaczął testy od atomu PI/
    2 zapisz projekt
    3 dokonaj kompilacji
    4 wcisnij zieloną strzałeczkę uruchamiając symulator
    5 następnie przycisk symulacja start
    6 wcisnij oczko z paska menu to zobaczysz zmienne które zadeklarowałeś albo wprowadziłeś

Tak poza tym to wszystko jest w helpie i warto jechać na kurs
    Pozdrawiam
    pawka_pk
    Level 22  
    Właśnie się przymierzam do kursu. Kolego dzięki za odpowiedz. Z PID-em jeszcze sobie nie poradziłem. Regulator PI działa bez problemu. Czy z bloku który widać na rysunku zrobiłem jakiś błąd. Może kolego przesłał byś mi jakąś małą aplikację z reg PID to bym zobaczył jak to ugryźć?
    artx58
    Level 2  
    jak klikniesz na blok myszą i klikniesz w menu które sie pojawi pytajnik
    wejdziesz w helpa i tam pwinny byc przykłady >EXAMPLE<
    oraz opisy input , output i general info.
    poza tym na KSA jest help z kursem ,który pokazuje jak pisać prost programy.
    pozdrawiam .
    :D
    pawka_pk
    Level 22  
    W helpie 1tool znalazłem dziękuje artx58. Może to wystarczy. Na KSA jestem zarejestrowany lecz przykładów nie mogę znaleźć do 1toola :-(.
    artx58
    Level 2  
    Pobierz sobie z KSA aplikację demo np AHU.
    Poza tym moduły i bloki mozna sobie otworzyć kliknij na moduł lub blok
    a potem kliknij na menu OPEN BLOCK
    otworzy się jako nowy projekt i tam sobie możesz wszystko podpatrzeć
    jaroslawk
    Level 21  
    Witam,
    Skąd mogę pobrać demo programu 1Tool?
    Z tego co wyczytałem to zajmuje około 450 MB i jest dawany na szkoleniu.
    Pozdrawiam
    Jarek
    ROISAT
    Level 11  
    jaroslawk wrote:
    Witam,
    Skąd mogę pobrać demo programu 1Tool?
    Z tego co wyczytałem to zajmuje około 450 MB i jest dawany na szkoleniu.
    Pozdrawiam
    Jarek

1tool nie posiada wersji demo. Jest to pełen pakiet.
    Program 1tool można otrzymać tylko na szkoleniu. Po szkoleniu otrzymuje się dostęp do KSA gdzie ma się dostęp do aktualizacji. Program po zainstalowaniu ważny jest 3 miesiące - po tym czasie wymagany jest klucz licencyjny w postaci zewnętrznego klucza USB lub ewentualnie zainstalowania licencji na danym systemie. Opcja zainstalowania licencji jest bardziej niebezpieczna bo w przypadku utraty systemu tracimy licencję (za to klucz USB można łatwo zgubić)
    pawka_pk
    Level 22  
    Witam. Dziękuje za podpowiedzi problem rozwiązałem. Cała wiedza jak pisaliście w helpie.