Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Linux 2.6 - wgranie na kartę sd

damianm4a1 03 Jan 2013 15:26 1887 6
    damianm4a1
    Level 9  
    Witam,

mój problem to poprawne wgranie wypakowanie Linuxa na kartę sd:

Zrobiłem to tak:

pobrałem Acronis Disk Director Home który zmienił system plików na karcie sd na EXT2. Następnie programem ext2ifs wgrałem pliki na karte.

korzystałem z instrukcji:
    Code: text
    Log in, to see the code

Czy ktoś wie, gdzie popełniłem błąd?
    damianm4a1
    Level 9  
    przedstawie to trochę szerzej:
    Mam mikrokontroler olimexa ep930x i na nim postawiony już linux ale w wersji bardzo uproszonej gdzie nie mogę wgrać dodatków mi potrzebnych itd. i teraz chciałem postawić linuxa na karcie sd postawiłem wgrałem ale wyskakuje mi taki błąd :
    Log in, to see the code

moim zdaniem problem leży na partycjonowaniu mojej karty sd i umieszczeniu wszystkich plików w sda1 czym najłatwiej to można zrobić. Wiem też że jestem laikiem w linuxie dlatego mogę być lekko czasami niezrozumiały.
    kasjo
    Level 26  
    Kartę jest widziana jako mmcblk0 a system próbuje podmontować sda1 spróbuj zmienić
    exec -c "console=ttyAM0 root=/dev/mmcblk0p1 rootdelay=10"
    damianm4a1
    Level 9  
    Niestety nie działa:
    Log in, to see the code

Jakieś inne sugestie jest chyba lepiej a może ja źle mam karte ogarniętą?
    tomekgl
    Level 16  
    Na karcie na partycji pierwszej powinien być program /sbin/init, komunikat wskazuje, że go nie ma. Albo jest w innym miejscu (wtedy dostosuj opcje init= odpowiednio), albo sprawdź czy wszystko się przegrało i ma odpowiednie uprawnienia.
    damianm4a1
    Level 9  
    Niestety sprawdziłem lokalizacje tego pliku jest wszystko ok ponieważ cały katalog rootdir zgrywałem z płyty cd producenta mikrokontrolera... spróbowałem innej mozliwości odpalenia tego wszytkiego z pendrive ale nadal mam taki komunikat:
    Log in, to see the code

ma ktoś jakiś pomysł?