Madrik wrote: Na miękko lutuje się wyłącznie elementy nie konstrukcyjne. Np. rynny, które wiszą na hakach. Luty takie pełnią wówczas rolę uszczelnienia.
Wytrzymałość konstrukcji stalowej, lutowanej na miękko jest bardzo niska.
Przecież to jest zabawka. W modelach z powodzeniem stosuje się na mocno obciążone części tworzywa sztuczne i klejenie, mało który klej może dorównać wytrzymałości lutowaniu miękkiemu. Cyna służy tylko jako spoiwo. Nie chodzi o lutowanie doczołowe gdzie musiała by przenosić 100% obciążenia, tylko jako spoiwo przy łączeniu na zakładkę.
Alfred_92 wrote: Stal będzie najtańszym rozwiązaniem (tak mi się wydaje).
Jako surowiec to na pewno ale kwestia tego skąd ją weźmiesz, jak ze złomu to ok ale w hurtowni nie kupisz tak małej ilości.
Alfred_92 wrote: Panowie, zastanawiam się czy taka rama skręcona małymi śrubami zda egzamin (zachowa sztywność)? Bo wydaje mi się że nie powinno być przeciwskazań
Śruby, nity, klejenie, spawanie, lutowanie, zgrzewanie każda z tych metod się nadaje wszystko zależy od projektu, jak sobie tą konstrukcję wyobrażasz. Jak chcesz mieć dobrą sztywność konstrukcji staraj się jak najwięcej elementów kształtować poprzez gięcie, jak klatka bezpieczeństwa w rajdowych samochodach.
Moja propozycja to kup profile aluminiowe, 15-20zł/kg, łącz poprzez jednoczesne skręcanie i klejenie lub, ale to jeżeli posiadasz palnik na propan, poprzez lutowanie. Na allegro możesz kupić drut do lutowania aluminium, połączenie wychodzi jak przy lutowaniu miedzi cyną, nie zapełnia luk jak podczas spawania więc elementy powinny do siebie przylegać.
Potwierdzam skuteczność, kilka lat temu do aluminiowej ramy rowerowej, przylutowałem w ten sposób mocowanie do zacisku hamulca tarczowego, duże obciążenia i nic nie odpadło.
Nitowania nitami zrywalnymi, nie proponuję bo przy tych gabarytach będzie to zbyt ordynarne.
Jeśli będziesz robił z aluminium, to zwróć uwagę żeby było to surowe alu a nie anodowane, bo dojdzie dodatkowa praca ze zdzieraniem anody w miejscach łączenia klejem, lutowania. W przypadku skręcania anoda w niczym nie przeszkadza.