Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

oki microline 321 i symfonia

t_y_t_u_s 09 Feb 2005 15:13 4142 24
phoenixcontact
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    próbuje zmusić tą drukarkę do współpracy z tym programem i coś nie bardzo mi wychodzi takie połączenie, próbowałem różnych trybów emulacji (epson i ibm). Chodzi mi dokładnie o program faktura kasa i start, do wydruku faktur. Doszedłem do tego że wydruk jest piękny i czytelny ale zachodzi mi jeden tekst na drugi lub wydruk jest piekny i czytelny ale mam krzaki zamiast polskich liter (ale juz nie zachodzi teks na tekst), wieczorkiem spróbuje podesłąc linka do zeskanowanych faktur bo moze słowami nie oddaje tego co chce przekazac a na fakturze będzie wsio jasne
  • phoenixcontact
  • Helpful post
    kosmita
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Spróbuj tak:
    emulacja (ustawienie w programie nie w drukarce) - kody windows (czy jakoś tak to się nazywa) i polskie znaki mazovia
    w drukarce - emulacja epson fx i polskie znaki mazovia
    Trzeba poustawiać jakie czcionki ma wybierać w poszczególnych trybach zagęszczenia

Dodatkowo możesz mieć problem ze stopkami i nagłówkami (stopki u mnie drukowały sie jak nagłówek czyli na początku następnej strony) i poradziłem sobie z tym tak że je wyłączyłem
  • phoenixcontact
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    jade do domu kombinowac i dam znac i wkleje to co obiecałem wkleić, ps problem ze stopką też mam :-) ale to potem

Dodano po 3 [godziny] 40 [minuty]:

więc tak:
    sterownik Oki ML321 (Epson), system win xp prof
    drukarka pracuje jako epson fx, code page (IBM) mazovia
    symfonia:
    kody sterujące drukarki:
    win drv = wydruk nieczytelny, brak polskich znaków
    ecs/p = wydruk spoko, brak polskich znaków

teraz jak wsio zmienie na IBM (sterownik winosowy + tryb emulacji drukarki na graphics printer) to mam:
    win drv = wydruk spoko, polskie znaczki są, ale tekst mi zajezdza jeden na drugi
    IBM = to samo co wyzej

wydruki moge udostępnic na priv
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    to może przynajmniej napisz jak możesz jak pozbyć się tej durnej stopki bo tez nie mogę sobie z nia poradzić
  • Helpful post
    grumot
    Level 12  
    Spubuj wymienic feermware drukarki. W tych modelach, we wcześniejszych wersjach były tylko dwie polskie strony kodowe. Autoryzowany serwis powinien to zrobić za darmo.
    Pozdro
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    ale w innych programach wszystko jest ok
    wszystkie wydruki są poprawne, polskie znaczki są i tekst na tekst mi nie zachodzi, moim zdaniem to trzeba jakośsprytnie ustawić symfonie żeby poprawnie drukowała przy pomocy tej drukarki
  • Helpful post
    grumot
    Level 12  
    Liczbę stron kodowych można policzyć. Powinny być 4. To, że pod innymi programami jest ok to jeszcze nie wiele znaczy.
    Wersję feermware'a też możesz określić. Jeśli masz cierpliwość poczekać to w poniedziałem Ci powiem jak to zrobić gdyż dawno tego nie robiłem i muszę spróbować na żywym organiźmie. Jest to określona sekwencja klawiszy trzymana podczas włączania drukarki.
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    ok czekam niecierpliwie:-)
  • Helpful post
    kosmita
    Jaki feermware?? Ja miałem poblemy z ustawianiem tego co mówiłem na drukarce ML 5520 a to najnowszy wypust OKI z igłówek z standardów polskich znaczków ma prawie wszystkie.. powiedziałem na jakich ustawieniach ruszyła moja konfiguracja.. i wyraźnie mówiłem Epson a nie IBM.... poza tym ja walczyłem na win98 a tu dodatkowo dowiaduje się że w role wchodzi XP.. t_y_t_u_s spróbuj dodatkowo wydrukować kilka stron z czegoś z symfoni i zobacz czy nie będziesz miał kilkominutowych przestojów w druku (u mnie tak sie dzieje z dosowymi wydrukami pod XP)
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    jak sprawdzic ten firmware ?
    na epsonie odpalałem i jest to samo co na IBM, juz mi sie pomysły skonczyły...
  • Helpful post
    kosmita
    Włączasz drukarkę z wciśniętym klawiszem LF.. ale jestem przekonany że to nie drukarka a program.. czy są zainstalowane w systemie inne drukarki?? Jeśli jest włączone to wyłącz buforowanie dokumentów i włącz drukowanie bezpośrednio do portu..
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    drukarka przedtawia się tak
    ML321 Elite HECTOR F/W 01.00 YR4084-1334
    dałem drukowanie bezpośrednie do drukarki
    dalej to samo
    instaluje w98
    napisz prosze dokładnie na jakim sterowniku ją posadzić

Dodano po 29 [minuty]:

posadziłem w98 i to samo
    czysty system + jedna drukarka...
  • Helpful post
    kosmita
    Tu nie chodzi o sterownik tylko o udostępnienie portu. Gdyby były potrzebne sterowniki to nie trzeba było by wybierać kodów sterujących bo załatwiał by to sterownik co do sterownika to mam zainstalowany OKI 320 IBM te które są w windowsie dodane. Aha i jeszcze jedno przyszło mi do głowy: w biosie w opcjach portu LPT ustaw standard SPP
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    podsumowując bo chyba z tego i tak nic nie będzie

drukarka w tym momencie pracuje w systemie na driverze OKI ML 321 (IBM)
    w biosie ustawione SPP
    w setupie drukarki ustawiona emulacja EPSON FX
    w samym programie ustawione jako drv win
    jak dam mazovie to kicha, jak dam brak polskich znaków to ok (no ale nie tego oczekiwałem...)
    jak możesz to przynajmniej zdradz tajemnice jak się pozbyłes tej durnej stopki bo to tez wkurza
  • Helpful post
    kosmita
    Jeszcze jedną rzecz mi powiedz: czy końcówka numeru seryjnego drukarki kończy się na literkę L albo K??
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    nie koncówka to 142
  • Helpful post
    kosmita
    No to mamy jasną sprawę: ta drukarka nie ma polskich znaczków. Te drukarki (znaczy z takimi numerami seryjnymi) były produkowane na Kanade, USA.. generalnie nie na europę centralną. Mają one bardzo "biedną" obsługę polskich znaczków i faktycznie jest ona (o ile w ogóle jest) tylko w emulacji IBM (a w menu strona polska kodowa często miała w nazwie IBM). Co do nowego oprogramowanie sprzętowego drukarki to OKI nigdy do tych drukarek nie zrobiło poprawnej obsługi polskich znaczków (a to zupełnie inna konstrukcja elektroniki od tych produkowanych na europę centralną) więc można zapomnieć o podgrywaniu eproma zawartością eproma z "polskiej" drukarki. Pewnie to jedna z tych poleasingowych z allegro z Niemiec przywieziona.. smutna wiadomość: jeśli nie uda ci się dokonfigurować jej w trybie IBM to nic nie da się zrobić.
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    no to rewelka :-) a ja siedze jak buc już miesiąc, 2 ryzy papieru się poszły .....
    zgadza sie to jest drukarka z allegro, poprobuję jeszcze z tym IBM może jakimś cudem się uda
    dzięki za pomoc
  • Helpful post
    grumot
    Level 12  
    Witam
    Trzymaj LF i włącz drukarkę. Ktoś z resztą już to mówił i zadziałało.
    Jeśli masz jak napisałeś 1.0 to z pewnością masz tylko dwie i pozostaje wymiana FW.
    Jeśli masz dostęp do innej takiej drukarki to wystarczy wymiana EEPROM-u.
    Taka dyża kość z okienkim blisko portu centronix.
    W tej kości są zawarte między innymi stony kodowe.
    Stron możesz też poszukać w spisie:
    jak wejdziesz do menu
    to drukując po kolei zobaczysz wszystkie.
    Wymiana FW to naprawdę nie jest dramat.
    Przesyłam fragment menu OKI 3321 (taki w tej chwili mam). Jest podobny. Zaznaczyłem tam strony kodowe , których powinieneś szukać w swojej drukarce.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    kosmita
    Już napisałem że OKI nie zrobiło do tej wersji drukarki obsługi polskich stron kodowych bo nie były przeznaczone na rynek polski. Te drukarki mają inaczej skonstruowaną elektronike od 320 elite (np zasilacz na pionowej elektronice) inna wersja procesora zatem podgrywanie FW z elite nic nie da, a dodatkowo można z żywej drukarki zrobić martwą

PS skan czarnobiałej strony to mogłeś zrobić w takiej rozdzielczości żeby wielkość była taka (poniżej 250k) aby nie pobierane były punkty
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    hehehe działa :-)
    ja się w sumie na tym kompletnie nie znam ale logicznie myśląc to wychodziło mi coś takiego:
    na kodach IBM - są polskie znaczki, wali rozstaw
    na kodach ESC/P - brak pl znaków, rozstaw ok
    no to ściągłem kody IBM, i ESC/P i metodą prób i błedów wymieszłąem je między sobą :-)
    drukuje idealnie z czego się niezmiernie cieszę bo 350 faktur miesięcznie na atramencie to troche nieekonomiczne... a kolejnej drukarki juz nie kupię...

mam jeszcze tylko jedno pytanie do pana kosmity
    jak wyłaczyć tą durną stopkę w symfonii...
    przenosi mi ją na 2 stronę

dzięki wszystkim za pomoc
    pozdrawiam
    tytus
    Anonymous
    Anonymous  
    JaGo_
    Level 2  
    Ja mam też ten sam problem. OKI 3321 nie drukuje mi polskich znaków a próbowałem już różnych spospobów ... porażka ... może dzięki waszym podpowiedziom coś zadziałam :|
    kosmita
    Dam wam taką rade żebyście do twórców symfoni pisali i ich molestowali żeby zrobiło coś z programem, w końcu drukarki są sprawne to program źle je obsługuje.
    t_y_t_u_s
    Level 11  
    dajcie mi jeszcze pare dni
    okazuje się ze admin symfonii jest moim klientem :-), narazie podał jeden trik który nie działa (teraz chodzi tylko i wyłącznie o poprawną długość strony) tak jak pisałem przesuwa całość o 1cm, ze stopką już se poradziłem w inny sposób :-)
    jak tylko coś bede wiedzial to damznac odrazu