Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Domofon Proel PC255 - Tykanie

CriC 03 Jan 2013 22:21 3927 5
    CriC
    Level 1  
    Witam,

Jestem typowym amatorem, ale chciałem sam spróbować sił z domofonem. Przestał działać, nie wiadomo nawet kiedy. Czytałem elektrode, z podobnymi tematami i doszedłem do tego jaki to jest domofon itd. itp. Problem polegał na źle podłączonych zworkach i teraz nie wiem, czy z winy np. zmiany kodu przy drzwiach wyjściowych, czy po prostu gdzieś wystąpiło zwarcie. Po wielu próbach "wyrzuciłem" zworki i domofon działa. Można otwierać, rozmawiać itd. Jedyny problem to tzw. tykanie jak się podniesie słuchawkę, tzn. jak ktoś dzwoni i podnoszę słuchawkę to nie słyszę tykania i wszystko jest ok, mogę wpuszczać i rozmawiać, problem pojawia się wtedy kiedy sam podnoszę słuchawkę. Ogólnie mi to nie przeszkadza, mam pytanie tylko odnośnie tego, czy jak słuchawka jest odwieszona, to domofon nie pobiera mi prądu? Wolę się po prostu upewnić.

Dziękuje z góry za odpowiedzi,
    CriC
    zybex
    Helpful for users
    Domofon nie pobiera ci prądu, bo przecież nie masz do niego podłączonego zasilania.
    Chodzi rzecz jasna o unifon w mieszkaniu. Centralka, która jest wspólna dla wszystkich, pobiera niewielką ilość prądu ale jest podłączona gdzieś poza mieszkaniami.
    piotrula
    Level 12  
    Witam z opisu wynika, że wyrzucone zostały wszystkie zworki programujące nr. aparatu, co spowodowało że aparat zbiera każde połączenie z magistrali unifonów i stąd prawdopodobnie wzięło się tykanie. Zworki ustalają jaki nr. ma być aktywny w słuchawce, a dla reszty numerów ma być nieaktywny.
    333mario
    Level 17  
    Uszkodzony dekoder w aparacie, jak kolega napisał wcześniej konieczna wymiana płytki elektroniki domofonu.
    kris185
    Level 13  
    Tak już wcześniej napisano jęśli jest tykanie w słuchawce to unifon do wymiany.