Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Chrysler Voyager 2.5 CRD '03 - Pobór prądu

aron20000 04 Sty 2013 18:01 10581 13
  • #1 04 Sty 2013 18:01
    aron20000
    Poziom 22  

    Witam mam taki kłopot z samochodem jak w temacie. Podczas postoju pobiera ciągle 0,5-0,55A. Chociaż nie jest to tak dużo, ale aku niedomaga po ok. 2-3 dniach postoju.
    Znalazłem teoretycznie winny obwód, tylko, że to Chrysler i nigdzie nie mogę znaleźć od czego on może być? Tak wygląda skrzynka z bezpiecznikami i przekaźnikami pod maską i bezpiecznik którym się interesuje:
    Chrysler Voyager 2.5 CRD '03 - Pobór prądu
    Na pewno ma związek z zegarami, po jego wyjęciu zegary są wyłączone.
    Wie może ktoś od czego dokładnie jest ten bezpiecznik? Może ktoś posiada rozpiskę bezpieczników do takiego Chryslera.

    Nie wiem jak w Chrysle'rze, ale nawet po zamknięciu samochodu podświetlone są cyfry od przebiegu i może tu jest cała przyczyna. Myślałem o mikrowłączniku w zamku, ale światło wewnętrzne działa jak należy, chyba, że tu są dwa oddzielnie na oświetlenie i ewentualnie na jakiś moduł, żeby załączać/rozłączać cyfry przebiegu, jak np. w Audi? Tu liczę na podpowiedź kogoś kto już dłubał przy Chryslerach i podpowiedziałby co nieco...
    Jeśli idę w złym kierunku czego ewentualnie może być to wina?
    Pozdrawiam

    1 13
  • #2 04 Sty 2013 18:06
    ufoland
    Poziom 14  

    Kluczyk ze stacyjki w dobrym położeniu wyciągasz?

    1
  • #3 04 Sty 2013 18:20
    arek_84
    Poziom 11  

    Po jakim czasie mierzyłeś pobór?
    Ma fabryczny centralny? Mierzyłeś na zamkniętym aucie?
    Sprawdzałeś alarm, syrenkę, radio itp. pożeracze?

    0
  • #4 04 Sty 2013 18:42
    aron20000
    Poziom 22  

    Właśnie kluczyk też mnie interesował. Bo tak jakby nie odbijał bębenek, ale pomyślałem, że może taki już jego natura i tak fabryka przykazała.
    W Chryslerze można wyciągać w różnych położeniach?
    Wszystko jest w oryginale. Mierzyłem na zamkniętym i otwartym autku, bez zmian. Czekałem ok. 5 min, może troche mniej przy każdym pomiarze.
    Generalnie jest coś nie tak z obwodem, który zasila powyższy bezpiecznik. Na pewno jest mn do zasilania licznika.

    0
  • #5 04 Sty 2013 23:56
    jarsaw
    Poziom 23  

    Wyciągasz klucz ze stacyjki w złym polożeniu.Musi być wyjęty na pierwszej pozycji od oporu, masz tam na obudowie taką kreskę i wtedy wyciągasz.

    1
  • #6 05 Sty 2013 19:14
    Zbychul
    Poziom 20  

    Dokładnie jak pisze przedmówca - w złym położeniu. Podświetlenie zegarów to potwierdza.
    Ja mam tak powyrabiane zapadki, że w KAŻDYM położeniu mogę wyjąć kluczyk.
    Obracając kluczyk odwrotnie do wskazówek zegara należy wyłączyć w przedostatniej pozycji.

    0
  • #7 09 Sty 2013 18:27
    arturpolice
    Poziom 2  

    Prawdopodobnie wyciągasz kluczyk w zlym polożeniu. Sprobuj uruchomic auto ,wlaczyc radio ,nastepnie wylacz samochod. Po wylaczeniu samochodu i wyjeciu kluczyka radio jeszcze przez chwile powinno dzialac po otwarciu drzwi radio powinno sie wylaczyc to znaczy ze kluczyk jest prawidlowo wyjety.

    0
  • #8 29 Sty 2013 00:44
    s8 rafi
    Poziom 8  

    Witam podłącze się pod temat bo mam prawie identyczny problem i już nie wiem co dalej mam z tym robić
    Nowy aku po 2-3 dniach zostaje wyczerpany
    po pomiarach wyszło że po wyciągnięciu bezpiecznika zaznaczonego na żółto (pozwoliłem sobie skorzystać ze zdjęcia kolegi aron20000) cały problem znika i aku trzyma cały czas

    Chrysler Voyager 2.5 CRD '03 - Pobór prądu


    Niestety nie działa również radio, centralny zamek i ... pewnie coś co jest przyczyną

    uprzedzając...
    kluczyk wyciągam we właściwej pozycji (radio sie wył. po otwarciu drzwi, licznik km gaśnie ) Niestety brzęczy to coś od otwartych drzwi
    odłączyłem radio i wszystkie wtyczki idące do każdych drzwi oraz tylnej klapy i nadal jest pobór prądu
    wiec wspomniany bezpiecznik jeszcze od czegoś jest
    i tu własnie potrzebuje pomocy bo powoli nie mam siły do tego auta
    Od czego jest bezpiecznik zaznaczony na żółto ?

    2
  • #9 29 Sty 2013 09:12
    Zbychul
    Poziom 20  

    Brzęczyk sygnalizuje również niewyciągnięty kluczyk tzn. oprócz odpowiedniej pozycji do wyciągania są w stacyjce styki które "informują" komp o wyciągniętym kluczyku.
    Prawdopodobnie masz je uszkodzone, i tam trzeba zacząć.
    Bezpiecznik nr.14 (15amp) BCM (stop, kierunki, konsola sufitowa, radio, zmieniarka, SKIM, ATC, wzmacniacze audio).

    0
  • #10 29 Sty 2013 15:13
    s8 rafi
    Poziom 8  

    Zbychul napisał:
    Brzęczyk sygnalizuje również niewyciągnięty kluczyk tzn. oprócz odpowiedniej pozycji do wyciągania są w stacyjce styki które "informują" komp o wyciągniętym kluczyku.
    Prawdopodobnie masz je uszkodzone, i tam trzeba zacząć.


    Czyli zacząć teoretycznie od stacyjki z tego zestawu
    http://allegro.pl/stacyjka-kluczyk-komplet-chrysler-voyager-2-5-crd-i2927424892.html
    czy razem z tym body komputerem to wymieniać?


    Zbychul napisał:
    Bezpiecznik nr.14 (15amp) BCM (stop, kierunki, konsola sufitowa, radio, zmieniarka, SKIM, ATC, wzmacniacze audio).


    Tylko, że po wyjęciu tego bezpiecznika nie działa tylko radio CD (oryginał) i centralny zamek.
    -stop, kierunki działają (przy wyjętym bezpieczniku);
    -konsoli sufitowej, zmieniarki i wzmacniacza brak w wyposażeniu;
    -Skim, Atc - tu nie mam pojęcia, co to.

    0
  • #11 29 Sty 2013 20:11
    Zbychul
    Poziom 20  

    Nie no, zaraz wymieniać. Zajrzeć, usunąć usterkę choćby prowizorycznie, ewentualnie dopiero kupić.
    Co do bezpiecznika, to taka rozpiska jest w oficjalnej instrukcji :(

    0
  • #12 31 Sty 2013 10:53
    Zbychul
    Poziom 20  

    Wg poniższego schematu, po wyjęciu kluczyka w odpowiedniej pozycji, zewrzyj ze sobą piny 1 i 2 stacyjki. Jak pomoże, to masz pewność co do przyczyny.
    Chrysler Voyager 2.5 CRD '03 - Pobór prądu

    3
  • #13 31 Sty 2013 16:10
    s8 rafi
    Poziom 8  

    dzięki wielkie , wieczorem sprawdzę i napisze co z tego wyszło

    0
  • #14 08 Cze 2013 08:57
    kiler_NN
    Poziom 8  

    Nie wiem czy problem już rozwiązaliście ale może ktoś jeszcze będzie miał podobny i może skorzysta .
    Ja obstawiam na 99% ze klucz wyciągacie w złej pozycji (wiem ze ta odpowiedź już padła ) ale jest tu mały "myk"
    - kolo stacyjki jest taki szary przycisk który trzeba nadusić i trzymać . Wtedy da się kluczyk cofnąć o jeszcze jeden "skok" i wtedy pobór powinien spaść PRAWIE do zera

    0