Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Medion gopal pna205-nie widzi satelity.

Michał1216 04 Sty 2013 20:52 3759 8
  • #1 04 Sty 2013 20:52
    Michał1216
    Poziom 10  

    Witajcie.
    Zakupiłem nawigację Medion gopal pna205 bez mapy.
    Po przeczytaniu tysiąca możliwych stron udało mi się ją odblokować.
    Wgrałem jej Auto mapę 533 i wszystko wydawało się pięknie.
    Niestety nawigacja nie widzi satelity.
    Gdy ustawie połączenie portu na auto wyskakuje komunikat:
    Nie można uruchomić obsługi gps dopóki działa procedura auto-wykrywania.

    Na innych portach i innych częstotliwościach jest:''szuka połączenia z GPS''-niestety szuka już 2 dni i nic nie znajduje.

    Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu?
    Pozdrawiam.

    0 8
  • #2 05 Sty 2013 00:06
    kryststgpom
    Poziom 25  

    Zainstaluj program do diagnostyki modułu GPS, sprawdzisz tym czy moduł wysyła dane.

    Link

    0
  • #3 05 Sty 2013 08:31
    Michał1216
    Poziom 10  

    Witaj.
    Zainstalowałem program.
    Próbuję intuicyjnie coś w nim robić i zrobiłem tak:
    -włączyłem Siftech_v128,
    -klikam communication,
    -klikam Find Port & Baud,
    Wyszukał port COM9 i Baudrate 115200.
    Gdy pod spodem klikam open to wyskakuje okienko Cannot open%s

    Wpisałem w nawi te ustawienie, ale nie chce nadal nie może znaleźć sygnału GPS.
    Niestety chyba zostałem oszukany i kupiłem trafiony sprzęt.
    Zainstalowałem go pala i też nie może wyznaczyć trasy...
    Pozdrawiam.

    Doszedłem też do tego, że wykrywa pozytywną pozycję geograficzną

    0
  • #4 06 Sty 2013 09:29
    marek216

    Poziom 43  

    Com2 speed 4800 lub 57600

    Możliwe że pomimo odblokowania systemu masz zablokowany port GPS.
    Napisz jak odblokowałeś urządzenie.

    0
  • #5 06 Sty 2013 11:52
    Michał1216
    Poziom 10  

    Nawigację odblokowałem wł. porad z strony
    Link
    Mógłbyś podpowiedzieć jak sprawdzić czy wysyłanie GPS nie jest zablokowane?


    I jak panowie jest jakaś szansa aby to naprawić?

    0
  • #6 06 Lut 2013 16:46
    vova3
    Poziom 11  

    witam
    mam wlasnie ten sam problem
    Objaw czasem dosc wolno szukal sygnalu satelitarnym
    potem zawieszal sie dosc czesto
    sygnal satelity byl zawsze max tylko na 2 kreski
    potem za kilka dni po wlaczeniu lapal sygnal po 5, 10 min
    jak zaczalem jechac
    teraz nie moze zlapac sygnalu GPS
    Urzadzenie pozornie dziala normalnie czyli wlaczas sie do punktu mapy
    ale nie widzi sygnalu GPS
    obserwowalem efekt dzien po dniu stalo sie to postepujace, az teraz
    jest zawsze brak sygnalu.
    Prosze o informcje, bo moze satelity maja inny sygnal
    problem zaistnial nagle po zaraz po nowym roku 2013??
    Urzadzenie obsluguje i sluzy juz kilka lat i dzialal zawsze pewnie.

    0
  • #7 06 Lut 2013 18:26
    koala106
    Poziom 39  

    No niestety, nie trwa nic wiecznie, producenci sami produkują takie urządzenia, żeby podzialaly dopóki jest gwarancja, najprawdopodobniej padł odbiornik GPS i dlatego nie działa. Mógł tez rozjechac sie kwarc i odbiornik nie pracuje na właściwej częstotliwości i nie łapie sygnału.

    0
  • #8 06 Lut 2013 19:22
    vova3
    Poziom 11  

    dzieki koala106
    za konkretna odp.
    z gory dzieki
    Latwiej podjac decyzje zlomowania
    jesli tak jest faktycznie

    0
  • #9 13 Cze 2013 09:52
    vova3
    Poziom 11  

    w uzupelnieniu mojej informacji
    Otrzymalem Tom-Toma starego z anterna zewnetrzna,
    i musze powiedziec zachowuje sie podobnoie czasem nie dzial wogole
    czesto gubi sygnal, czasem sygnal jest na maxa,
    jak przejezdzam kolo jakiejs jednostki to sygnal znika,
    tak jak by cos sie pozmienialo na trajektorii tych satelit
    badz obecne maja czulsze anteny?
    Co o tym sadzicie?

    1