Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pentium D 820 - 99% użycia procesora i przegrzewanie się

szumial 05 Jan 2013 13:42 2904 28
    szumial
    Level 10  
    Witam!

Jakiś czas temu pytałem o poradę odnośnie mojego starego PC na forum elektroda.pl: problem z moim Pentium D(tutaj szczegółowy opis problemu)

Istotny hardware który posiadam to:
    CPU - Pentium D 820
    MOBO - Asus P5KPL-CM
    RAM - 3GB DDR2 800
    GPU - GeForce 8600GT 512 (pasywny)

Zasilacz ostatnio wymieniony na markowy, daje stabilne napięcia. Komputer zachowuje się przedziwnie - w stresie zaczyna przycinać wszystko co tylko może, a zwłaszcza flash player. W menedżerze zadań Win8 przy włączonych kilku zakładkach Google Chrome plus na przykład tvn player, otrzymuję 99% zużycia CPU. Po włączeniu dużego wentylatora na zewnątrz obudowy, skierowanego na MOBO i CPU zużycie procesora spada do około 20% max i wszystko działa.

Zastanawiam się nad zmianą procesora na C2D e4300. Budżetowo chcę uratować komputer. Moje pytanie brzmi: czy zmiana procesora pomoże pozbyć się problemów z przycinaniem, czy może sam CPU nie musi być temu winny?

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
    zlotowinfo
    Level 16  
    pentium d znane są z grzania się
    wywal tego wirusa 8, ostatni w miarę szybki to system to xp
    szumial
    Level 10  
    @zlotowinfo:
    to nie kwestia systemu skoro Windows 7 śmigał u mnie jakiś czas temu, zanim miałem te problemy z kompem. Tak jest u mnie na każdym systemie operacyjnym, ale spróbuję później zainstalować XP na innym HDD z ciekawości.

To problem hardware'owy. Ma ktoś może jakieś podobne doświadczenia? Rozwiązanie?
    adamadi33
    Level 43  
    Jaki czasu temu wymieniłeś zasilacz?
    szumial
    Level 10  
    Dokładnie 10.11.2012 do puszki wsadziłem Modecom atx-350gtf(pf). Taki zasilacz akurat udało mi się znaleźć i zastąpić nim starego PROcomp 450W ATX. Pod linkiem który załączyłem w pierwszym poście można zobaczyć testy, które robiłem na moim PC.
    adamadi33
    Level 43  
    Zmieniłeś kiepski zasilacz na kiepski.
    Zrób reset CMOS.
    szumial
    Level 10  
    Taki zasilacz dostałem, zdaje się, że lepszy niż poprzedni mimo wszystko. Nie chcę wkładać w tego PC pieniędzy, ostatecznie zmienię CPU na C2D e4300. Zrobię reset, ale właściwie to chciałbym zapytać, czy problemem jest tu CPU czy MOBO, bo inne opcje już sprawdzone.
    witkor85
    Level 24  
    W managerze zadań zakończ proces "conhost.exe" i zobacz czy zużycie procesora spadnie.
    szumial
    Level 10  
    @Wiktor85:
    nie ma u mnie procesu 'conhost.exe', chyba że nie umiem go znaleźć, bo jest jakoś zamaskowany w Win8
    witkor85
    Level 24  
    "Pokaż procesy wszystkich użytkowników"
    szumial
    Level 10  
    W Win8 nie ma takiej opcji. Procesy nazywają się inaczej niż w Win7, więc nawet szukając w google nie dostałem informacji jak go 'zabić'. Teraz z Google Chrome ( kart włączonych), menedżerem zadań, notatnikiem i foobar2000 mam około 20% zużycia CPU. Gdy tylko włączę tvn player skoczy do 99%, a po podłączeniu wentylatora zewnętrznego znów spadnie do około 30% maksymalnie.

Największym problemem są gry i programy obliczeniowe. Często korzystam z MATLABa, do tego pakiet MS Office i już trzeba włączyć wentylator. W grach nie ma wyjątku - nawet League Of Legends wymaga włączenia chłodzenia. Po włączeniu FPS z 3-4 skacze do około 35 (fakt - na Win7 miałem w tej samej konfiguracji nawet 60-70 FPS, ale to już mało istotne).

Od miesięcy zachodzę w głowę co to może być?
    wariato
    Level 43  
    Pentium D raz że to stara i mało wydajna architektura to dwa na stronach obładowanych flashem, które korzystają głównie z mocy CPU, takie procesory pracują na 100% swoich możliwości.
    Problemem może być też Windows z którym może ten CPU już sobie nie radzić (nie obsługuje nawet instrukcji 64 bitowych).
    szumial
    Level 10  
    Z tego co wiem, Pentium D obsługuje 64bit, ale nie instalowałem takiego systemu, bo z doświadczenia wiem, że ma wyższe wymagania. Właśnie takiej sugestii potrzebuję, bo nie wiem, czy warto kupić to e4300 - czy nie będę odczuwał wtedy tych problemów?

A jak wyjaśnić fakt, że jakiś czas temu mogłem grać w gry jak DiRT 2 bez zacinek, a teraz nic nie chce działać?
    adamadi33
    Level 43  
    Pentium 4 i D obsługują architekturę 64 bitową.Mowa o LGA 775.
    szumial
    Level 10  
    To jest LGA 775. Inaczej nie rozważałbym zmiany CPU na tym samym MOBO, bo z tego co wiem, ten Asus uciągnie nawet jakieś Quady. Jest jeszcze jakiś sposób sprawdzenia co powoduje problem?

edit:
    jeszcze jeden objaw - gdy włączony jest utorrent bardzo ciężko zrobić cokolwiek
    szumial
    Level 10  
    Czy ktoś ma jakieś pomysły jeszcze? Proszę o pomoc.
  • Helpful post
    bolekis
    Level 35  
    Masz jeden z bardziej grzejących się procesorów na seryjnym chłodzeniu w obudowie bez wentylatora dogrzewanej jeszcze kartą graficzną i narzekasz że trzeba na to wszystko kierować zewnętrzny wentylator żeby jakoś działało. Kup wentylator do obudowy, zamontuj na tylnej ściance pod zasilaczem, zasilanie podłącz do płyty. Na jednym z dysków zainstaluj Linuxa z jakimś nierozdmuchanym środowiskiem graficznym, dociągnij do niego Flasha, uruchom YT i zobacz jak odtwarzają się filmy pod tym systemem.
    szumial
    Level 10  
    @bolekis:
    To dość sensowne, na takie coś czekałem właśnie. Jeszcze powiedz mi jeśli możesz, czy zmiana tego D 820 na C2D e4300 sprawi, że na jakiś czas maszyna odżyje?

Pozdrawiam
  • Helpful post
    bolekis
    Level 35  
    No, powinna:
    http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=Intel+Pentium+D+2.80GHz
    http://www.cpubenchmark.net/cpu_lookup.php?cpu=Intel+Core2+Duo+E4300+%40+1.80GHz

pod warunkiem że już np. nie uszkodziłeś płyty. Tak w ogóle to pastę pod radiatorem chipsetu też wymieniłeś? Kondensatory na płycie nie są wylane lub wybrzuszone? Zacznij od wentylatora do obudowy (92 mm powinien pasować), później test z Linuxem. Jak będziesz pewien że sprzęt jest sprawny, można wymienić procesor.
    szumial
    Level 10  
    Dzięki! Pasty przy chipsecie nie ruszałem nigdy jeszcze. Kondensatory są okej, na pewno wszystko tu działa, ale przyjrzę się wieczorem dokładnie i zdam jeszcze tutaj raport. Wentylator postaram się załatwić na dniach. Pastę na CPU też zmienić jeszcze raz?
    bolekis
    Level 35  
    Pasty na CPU nie musisz zmieniać tylko jeśli radiator jest na plastykowe kołki to sprawdź czy wszystkie trzymają.
    szumial
    Level 10  
    To stockowe chłodzenie - mocuje się je na plastikowe kołki właśnie. Dziś lub jutro rano zrobię zdjęcia wnętrza PC i całego MOBO, to będzie można ocenić jak to wygląda. Moim zdaniem jest okej, ale warto się upewnić. Zainstaluję też WinXP na backupowym HDD i zdam relacje z obrotu spraw. Dzięki za odpowiedzi! :)
    Quamis
    Level 21  
    Zmiana na c2d da dużo (szybciej i chłodniej) choć zastanowiłbym się nad procesorem czterordzeniowym np Q6600, ale tak czy inaczej sprawdź autostart czy przypadkiem nie uruchamia Ci się coś zbędnego... Program process explorer da Ci dokładniejsze dane na temat uruchomionych procesów (może masz np konflikt sprzętowy) - zrób zrzut ekranu. Popracuj nad temperaturami - sprawdź chłodzenie/wymień, zmień pastę, porób testy (program OCCT)

Hmm, ze starszego postu wiem, że już wiele rzeczy próbowałeś, ale wiedz, że sam posiadałem D915 i temperatury miałem OK, ale zainwestowałem w lepsze chłodzenie... po czasie i tak zmieniłem procesor bo był zbyt wolny...
    golishaq
    Level 10  
    Zamontuj na grafice jakiś wentylator, ta grafika grzeje się nawet do 85stC bez większego obciążenia, prędzej czy później będziesz miał artefakty. Wymiana na E4300 da Ci bardzo dużo, ale jeśli płyta obsługuje Quady i jesteś w stanie dopłacić to jak najbardziej rozważałbym tą opcję. Wymień pastę na procku, skoro jej nie zmieniałeś to pewnie dawno temu straciła swoje właściwości. Koniecznie zainwestuj w coś dobrego (Arctic albo Zalman) i prawidłowo aplikuj.
    Sprawdź właśnie jak cały zestaw radzi sobie pod innymi systemami, jeśli będzie ok, to spróbuj na nowo zainstalować system.
    szumial
    Level 10  
    Sprawdziłem MOBO dokładnie - wszystkie kondensatory są ok. Wadą tego Asusa jest jego rozmiar, bo to microATX i wszystko jest ciasno upakowane. Pasywne chłodzenie na GPU zajmuje bardzi dużo miejsca - czy to możliwe, że rozgrzewa south bridge na MOBO? Po dotknięciu wszystko wydaje mi się bardzo ciepłe - spróbuję powalczyć z tą temperaturą.

Tutaj zdjęcia mojego PC wewnatrz. Widać na nich GPU, CPU i mostki od MOBO.
    Pentium D 820 - 99% użycia procesora i przegrzewanie się Pentium D 820 - 99% użycia procesora i przegrzewanie się
    bolekis
    Level 35  
    Oba się grzeją - wymień pastę pod obydwoma, chyba że są przyklejone. Jeśli Asus daje jakiś program do monitoringu temperatury chipsetu to go zainstaluj i sprawdzaj. Załóż wreszcie ten wentylator do obudowy i przykręć brakujące śledzie.
    szumial
    Level 10  
    Ok. Po zrobieniu tego wszystkiego o czym piszecie dam znać co z tego wyszło :)
    Mam okazję kupić C2D e4300 od ręki. Mogę używać go z chłodzeniem które mam teraz prawda?

edit:
    zainstalowalem dzis windowsa xp. Mam na razie czysty system + google chrome i sterowniki. Nie wszystko jeszcze dziala (np nie mam tu polskich liter - system po angielsku), ale w grze nie zszedlem ponizej 40FPS bez wlaczania zewnetrznego chlodzenia. Skoro moj problem wynika z hardware'u to jak to wytlumaczyc?
  • Helpful post
    bolekis
    Level 35  
    Możesz, chłodzenie jest "na podstawkę" a nie " na procesor".
    Doinstaluj sobie Flasha, i tego TVN, puść filmy, sprawdź obciążenie CPU i temperatury.
    szumial
    Level 10  
    Witam ponownie!
    Do komputera na razie wsadziłem dwa dodatkowe wentylatory: jeden na obudowie, drugi na GPU. Obudowa jest zamknięta cały czas teraz. Ilość FPS w grze na Win8 około 40, na WinXP max jak się da przy ustawieniach medium. Temperatury CPU nie przekraczają raczej 55 stopni. Jedyna sytuacja w której komputer gorzej działa to wideorozmowa na Skype, ale jestem bardzo zadowolony z obrotu spraw.

Chciałbym serdecznie podziękować za wszelkie rady. Jak teraz wymienię CPU to uratuję komputer do końca roku akademickiego :)

Problem rozwiązany - zamykam temat :)