Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skoda Fabia - Centralny zamek nie reaguje na pilot

makiewicz 05 Sty 2013 16:27 21687 13
  • #1 05 Sty 2013 16:27
    makiewicz
    Poziom 8  

    Witam. Posiadam auto Skoda Fabia. Mam w nim seryjny centralny zamek. Zamek działa podczas otwierania i zamykania go kluczykiem jak i przyciskami znajdującymi się w drzwiach kierowcy. Lecz nie reaguje na pilot w kluczyku. Podczas wciskania guzika pilota tylko miga czerwona lampka w pilocie a w aucie nic się nie dzieje. Stało się to nagle więc pewnie nie była to wina baterii, choć ją wymieniłem na nową i sytuacja jest taka sama. W czym to może być wina?

    3 13
  • Pomocny post
    #2 05 Sty 2013 16:40
    leonek4
    Poziom 28  

    Masz 2 piloty?

    Spróbuj zaprogramować pilota, procedura jest na forum.

    3
  • #3 18 Sty 2013 12:16
    makiewicz
    Poziom 8  

    Mam jeden pilot drugi kluczyk jest bez pilota a możesz podać link do tej procedury bo jakoś trudno znaleźć cokolwiek w tej dziedzinie

    2
  • #4 18 Sty 2013 17:26
    leonek4
    Poziom 28  

    Włącz zapłon(kluczyk bez funkcji pilota). Kluczyk przeznaczony do programowania umieść w zamku drzwi kierowcy. Drzwi kierowcy zablokuj ręcznie kluczykiem. Naciśnij jeden raz przycisk zablokowania lub odblokowania. Czekaj co najmniej 1s.
    Ten sam przycisk zablokowania lub odblokowania naciśnij jeszcze raz.

    4
  • #5 18 Sty 2013 23:26
    makiewicz
    Poziom 8  

    jutro rano spróbuje i napisze jaki efekt uzyskam

    0
  • #6 19 Sty 2013 11:46
    makiewicz
    Poziom 8  

    Włożyłem kluczyk do stacji zapłon uruchomiłem i włożyłem pilot do zamka zamknąłem i wcisnąłem guzik pilota po pierwszym kliknięciu coś 'pikło' w samochodzie ale nic po za tym po drugim kliknięciu wyjąłem kluczyk i próbowałem pilotem i nic

    3
  • #7 19 Sty 2013 13:04
    emeryt2
    Poziom 42  

    Kto kazał uruchamiać silnik , wróż???

    2
  • #8 21 Sty 2013 16:35
    makiewicz
    Poziom 8  

    mówiąc uruchomiłem zapłon miałem na myśli samo przekręcenie kluczyka aż się kontrolki zapalą. zrobiłem tak jak napisane było i nic

    0
  • #9 22 Sty 2013 10:50
    chmielum2222
    Poziom 11  

    Miałem kiedyś podobny problem tylko że w VW Passat 99r. Przyczyną byłya wilgoć i pośniedziałe kable w podłodze.

    0
  • #10 22 Sty 2013 15:02
    leonek4
    Poziom 28  

    Podepnij się np. vagiem i spróbuj zaprogramować.

    0
  • #11 23 Sty 2013 14:51
    Matir7
    Poziom 9  

    jeśli dobrze pamiętam fabi można ręcznie zaprogramować pilot, i fakt w fabi kable lubią gnić

    3
  • #12 23 Sty 2013 20:33
    chmielum2222
    Poziom 11  

    Musisz zobaczyć gdzie jest moduł komfortu i sprawdzić kable. Ja jak podłączyłęm vaga to wyrzucił mi jakiś błąd szyny danych no w każdym razie chodziło o kable. Jak się do nich dostałęm wzrokowo wyglądały ok, ale zacząłem pociągać za każdy z osobna i zaczęły sie rwać. Polutowałem połączyłem zabezpieczyłem i chula do tej pory i jestem jakieś 500zł do przodu.

    2
  • #13 08 Kwi 2014 22:06
    MARCIN196211
    Poziom 1  

    Witam wszystkich
    Podpinam się do tematu
    W moim samochodzie Skoda Fabia rok 2002 problem jest bardzo podobny
    Pożyczyłem auto teściowi jak wysiadł z samochodu i go zamknął z pilota obok stała taka sama skoda i gość otwierając pilotem swoje auto otworzył też moje
    Od tamtej pory nie działa zamykanie i otwieranie z pilota auto nie reaguje na pilot
    Podpinałem kompa ale nic nie pokazuje nie ma żadnych błędów, robiłem na nowo adaptacje kluczyków to też nie pomogło
    wyczytałem na tym forum o problemie które robi radio https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10877399#10877399
    Sprawdzałem w radiu piny w kostce ISO i na pozycji 7 mam napięcie pod stacyjkę a na poz 4 +12V odwrotnie niż na foto w załączniku
    radio ( nie jest oryginalne ) nie było ruszane nie wyciągane i w radiu wszystko działa
    wypiąłem całkowicie radio ale to nie pomaga już sam nie wiem co z tym może być :cry: załamka


    Z góry dziękuje wszystkim za pomoc

    2
  • #14 03 Paź 2014 23:19
    makiewicz
    Poziom 8  

    Problem załatwiony. Wadą było podpięcie innego radia również nie orginalne jak wcześniejsze lecz to miało w okablowaniu zmostkowane kabel żółty i czerwony aby działało bez klucza. Było to oryginalnie zmostkowane lecz skoda zareagowała na to jako tryb awaryjny i że niby cały czas klucz zamieszczony jest w stacyjce nawet po jego wyjęciu przez to zmostkowanie które zlikwidowałem i po problemie. O tym trybie tak mi powiedział elektryk jak podpią się pod kompa jak ja to robiłem w domu to nie wyczytałem żadnego błędu nwm jakiś magik chyba z niego ;) i wszystko jest ok.

    2