Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przedwzmacniacz Proton 1100 - brak regulacji głośności i barwy dźwięku

kiju32 05 Sty 2013 17:26 1848 8
  • #1 05 Sty 2013 17:26
    kiju32
    Poziom 10  

    Witam
    Znajomy dał mi do zerknięcia w swój przedwzmacniacz Proton 1100. Ogólnie sprzęt działa tylko, że gra na jednym poziomie głośności - nie można ani ściszyć ani podgłośnić oraz zmienić barwy dźwięku regulacją Bass i Treble (odnosi się to do obu kanałów). Były w nim wymieniane kable sygnałowe ale wszystko z nimi w porządku. Ma ktoś jakiś pomysł co by mogło paść bo szukam cały dzień i brak mi pomysłu.

    0 8
  • #2 05 Sty 2013 18:17
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 05 Sty 2013 18:25
    kiju32
    Poziom 10  

    Reguluje się za pomocą potencjometrów (ale nie wiem czy o to Ci chodzi), schemat szukałem i niestety nie znalazłem

    0
  • #4 05 Sty 2013 18:31
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 05 Sty 2013 18:33
    kiju32
    Poziom 10  

    Potencjometry

    0
  • #6 05 Sty 2013 18:43
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #7 05 Sty 2013 18:59
    kiju32
    Poziom 10  

    Po wymianie wszystko grało aż nagle przestało, kable sprawdzałem na samy początku czy wszystko z nimi OK (wizualnie i miernikiem). Jedna rzecz mnie zastanawia, że usterka dotyczy obu kanałów więc zacząłem szukać na płytce gdzie jakiegoś osobnego układu (zabezpieczenie itp) i znalazłem układ opisany MUTING w którego skład wchodzi przekaźnik (po włączeniu przełącza obwód)

    Przedwzmacniacz Proton 1100 - brak regulacji głośności i barwy dźwięku

    Do PW nie ma pilota a na froncie nie ma żadnego przycisku MUTE dlatego zastanawia mnie trochę ten układzik.

    0
  • #8 05 Sty 2013 19:32
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #9 06 Sty 2013 18:45
    kiju32
    Poziom 10  

    Układ sprawdzony, jeden z tranzystorów steruje przekaźnikiem ale jest OK, kable sprawdzone zwarć nie ma. Poszedłem ścieżką prądu od wejścia do wyjścia i według mnie to powinno działać normalnie ale nie działa po prostu ręce opadają.

    Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

    Wpadłem na pomysł żeby podłączyć słuchawki i zobaczyć jak będzie grać no i okazało się że jak je podłączam nic się nie dzieje. Muzyka leci z głośników (tak jak było - bez regulacji) a w słuchawkach cisza. Jutro obejrzę ten obwód i pobliskie jemu dokładniej.

    0