Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik bramy Somfy 500 Passeo - centralka

palerinha 05 Jan 2013 20:19 4410 5
    palerinha
    Level 10  
    Witam,
    Mam problem ze sterownikiem Somfy Passeo 500. Otóż układ włącza się, diody na początku się świecą, układ udaje zaprogramować się pilotem. Jednak po tym brama powinna otworzyć się powoli, a potem powoli zamknąć. Niestety, po ok. chwili działania siłowników układ sygnalizuje przeciążenie. Brama otwiera się i zamyka raz na 30 prób, jak dobrze pójdzie. Siłowniki są sprawne, zaś po rozkręceniu układu kondensatory elektrolityczne wydają się w porządku, płytka również nie nosi śladów uszkodzeń.
    Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? Czy powinienem wymienić kondensatory elektrolityczne lub przekaźniki, na wszelki wypadek?
    mikus1982
    User under supervision
    Kondensatory na początek.Te same pojemności ale daj je na wyższe napięcia niż są w oryginale.
    palerinha
    Level 10  
    Tak zrobiłem, nie pomogło. Jakieś inne pomysły?
    mikus1982
    User under supervision
    To już wymiana jakiś polski zamiennik cię ratuje tylko bo nowe Somfy jest napewno dużo droższe.
    palerinha
    Level 10  
    Wymiany właśnie chciałbym uniknąć. A wymiana przekaźników?
    mikus1982
    User under supervision
    To niech pan spróbuje ale wątpię w to miałem raz taki przypadek u klienta dałem do elektronika ten poddał się .Wysłałem do Somfy do Warszawy. To odesłali i wysłali nową.A na jakie napięcie są siłowniki o ile pamiętam to chyba na 12V. Nie spr. wiadomości na pw.