Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

NETGEAR WGT634U - firmware lub OpenWRT

prosiak_wej 06 Jan 2013 14:07 2463 14
  • #1
    prosiak_wej
    Level 38  
    Witam,
    Trafił mi się taki routerek WiFi z USB. Po włączeniu diody zaświecą się prawidłowo, czyli POWER, WiFi i odpowiednio ta, do którego podłączę komputer. Po podłączeniu laptopa do jednego z czterech portów LAN komputer otrzymuje adres IP, jednak próba wejścia do konfiguracji przez przeglądarkę kończy się komunikatem '404 Not Found'. Możliwe więc, że coś jest w firmware tego routerka namieszane. Docelowo chciałbym użyć go w funkcji serwera http z pamięci flash podłączonej pod USB, lecz na razie chciałbym go ożywić. Z tego co widzę, to wewnątrz jest możliwość podłączenia RS232 według poniższego zdjęcia.

    NETGEAR WGT634U - firmware lub OpenWRT
  • #2
    CHACA
    Level 43  
    A co masz po komendzie ipconfig/all?
  • #3
    prosiak_wej
    Level 38  
    Adres IP: 192.168.1.118
    Maska: 255.255.255.0
    Brama: 192.168.1.1
    Oba DNSy: 192.168.1.1

    Wchodziłem oczywiście na adres bramy. Router był odizolowany od sieci domowej, laptop był odłączony z WiFi, podłączony kablem do routera tylko do LAN1.

    Sieć WiFi nie jest dostępna, mimo tego, że dioda od WiFi świeci.
  • #4
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    Próbowałeś resetować router przyciskiem?
  • #5
    prosiak_wej
    Level 38  
    Tak, próbowałem już różne konfiguracje z trzymaniem, trzymaniem podczas włączania itp. W ogóle na niego nie reaguje (nie przygasają lub nie zaświecają się wszystkie diody).
  • #6
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    Konsola przez rs232 coś pokazuje?
  • #7
    prosiak_wej
    Level 38  
    Teraz pytanie - jak podłączyć? Bezpośrednio czy przez terminal na MAX232? Z konsoli wydać jakieś polecenie czy czekać, aż sama coś pokaże?
  • #8
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    myślę że nie bezpośrednio tylko przez konwerter napięć MAX232c albo łatwiej jakimś kablem do telefonu na rs232 ( z siemensa albo starszej nokii)
    Jak podłączysz kabel i ustawisz terminal ( putty albo hyperterminal) to po włączeniu powinno coś wyskoczyć i być zakończone znakiem zachęty
  • #9
    prosiak_wej
    Level 38  
    Muszę poszukać terminal, który zrobiłem na okazję dysków Seagate. Jak znajdę to podłączę i powiem co powiedział. Podpowiedz tylko, jakie parametry transmisji ustawić?
  • #10
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    próbuj różne:
    115200 8 N 1
    57600 8 N 1
    jak będzie nieodpowiednia to poleca krzaki
  • #11
    prosiak_wej
    Level 38  
    Poszło na 115200 8 N 1 i konsola mi powiedziała:

    Code:


    CFE version 1.0.34 for BCM95365R (32bit,SP,LE)
    Build Date: Tue Feb 24 03:21:41 CST 2004 (root@jackylinux)
    Copyright (C) 2000,2001,2002 Broadcom Corporation.

    Add MAC client version(DNI).
    Initializing Arena.
    Initializing Devices.
    et0: Broadcom BCM47xx 10/100 Mbps Ethernet Controller
    CPU type 0x29007: 200MHz
    Total memory: 0x2000000 bytes (32MB)

    Total memory used by CFE:  0x81BB1280 - 0x82000000 (4517248)
    Initialized Data:          0x81BB1280 - 0x81BB3E90 (11280)
    BSS Area:                  0x81BB3E90 - 0x81BB45D0 (1856)
    Local Heap:                0x81BB45D0 - 0x81FB45D0 (4194304)
    Stack Area:                0x81FB45D0 - 0x81FB65D0 (8192)
    Text (code) segment:       0x81FB65E0 - 0x81FFFFB0 (301520)
    Boot area (physical):      0x01B70000 - 0x01BB0000
    Relocation Factor:         I:E23B65E0 - D:01BB0280

    configure vlans
    *****************************************************************
    *********************** VLAN Driver initial  ********************
    *****************************************************************
    Process LAN port(2-5) vlan Architecture...
    SUCCESS: trying to create VLAN 0 for switch
    SUCCESS: trying to add LAN port

    Process WAN port(2-5) vlan Architecture...
    SUCCESS: trying to create VLAN 0 for switch
    SUCCESS: trying to add WAN port
    SUCCESS: enable ports  success
    configure vlans...done
    Device eth0:  hwaddr 00-09-5B-D1-20-D5, ipaddr 192.168.1.1, mask 255.255.255.0
            gateway not set, nameserver not set
    Loader:elf Filesys:raw Dev:flash0.os File: Options:(null)
    ***************************
    ****  MAC Client V1.0  ****
    ***************************
    et0macaddr value :flag =0 value=00-09-5b-d1-20-d5
    et1macaddr value :flag =0 value=00-09-5b-d1-20-d6
    MAC exist at least one
    system ethernet mac exist and not default....
    Skip mac client process.....
    Loading: 0x80001000/3740 Entry at 0x80001000
    Closing network.
    et0: link down
    Starting program at 0x80001000
    Linux version 2.6.19.2 (nbd@ds10) (gcc version 4.1.2) #8 Fri Jun 1 15:58:48 CEST
     2007
    CPU revision is: 00029007
    ssb: Sonics Silicon Backplane found on address 0x18000000
    ssb: BUG: Assertion failed (bus->board_vendor && bus->board_type) at: drivers/ss
    b/core.c:260:ssb_get_boardtype()
    ssb: Core 0 found: ChipCommon (cc 0x800, rev 0x05, vendor 0x4243)
    ssb: Core 1 found: Fast Ethernet (cc 0x806, rev 0x06, vendor 0x4243)
    ssb: Core 2 found: IPSEC (cc 0x80B, rev 0x01, vendor 0x4243)
    ssb: Core 3 found: USB 1.1 Hostdev (cc 0x808, rev 0x02, vendor 0x4243)
    ssb: Core 4 found: PCI (cc 0x804, rev 0x08, vendor 0x4243)
    ssb: Core 5 found: MIPS 3302 (cc 0x816, rev 0x01, vendor 0x4243)
    ssb: Core 6 found: MEMC SDRAM (cc 0x80F, rev 0x00, vendor 0x4243)
    ssb: Initializing MIPS core...
    ssb: set_irq: core 0x0806, irq 2 => 2
    ssb: set_irq: core 0x0804, irq 0 => 3
    early_nvram_init: WGT634U NVRAM found.
    Determined physical RAM map:
     memory: 02000000 @ 00000000 (usable)
    Initrd not found or empty - disabling initrd
    Built 1 zonelists.  Total pages: 8128
    Kernel command line: root=/dev/mtdblock2 rootfstype=squashfs,jffs2 init=/etc/pre
    init noinitrd console=ttyS0,115200
    Primary instruction cache 8kB, physically tagged, 2-way, linesize 16 bytes.
    Primary data cache 4kB, 2-way, linesize 16 bytes.
    Synthesized TLB refill handler (19 instructions).
    Synthesized TLB load handler fastpath (31 instructions).
    Synthesized TLB store handler fastpath (31 instructions).
    Synthesized TLB modify handler fastpath (30 instructions).
    PID hash table entries: 128 (order: 7, 512 bytes)
    Using 100.000 MHz high precision timer.
    Dentry cache hash table entries: 4096 (order: 2, 16384 bytes)
    Inode-cache hash table entries: 2048 (order: 1, 8192 bytes)
    Memory: 29948k/32768k available (1979k kernel code, 2820k reserved, 280k data, 1
    16k init, 0k highmem)
    Mount-cache hash table entries: 512
    Checking for 'wait' instruction...  available.
    NET: Registered protocol family 16
    ssb: PCIcore in host mode found
    PCI: fixing up bridge
    PCI: Fixing up device 0000:00:00.0
    NET: Registered protocol family 2
    IP route cache hash table entries: 256 (order: -2, 1024 bytes)
    TCP established hash table entries: 1024 (order: 0, 4096 bytes)
    TCP bind hash table entries: 512 (order: -1, 2048 bytes)
    TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 512)
    TCP reno registered
    squashfs: version 3.0 (2006/03/15) Phillip Lougher
    Registering mini_fo version $Id$
    JFFS2 version 2.2. (NAND) (C) 2001-2006 Red Hat, Inc.
    io scheduler noop registered
    io scheduler deadline registered (default)
    Serial: 8250/16550 driver $Revision: 1.90 $ 2 ports, IRQ sharing enabled
    serial8250: ttyS0 at MMIO 0x0 (irq = 3) is a 16550A
    serial8250: ttyS1 at MMIO 0x0 (irq = 3) is a 16550A
    b44.c:v1.01 (Jun 16, 2006)
    eth0: Broadcom 10/100BaseT Ethernet 00:09:5b:d1:20:d5
    flash init: 0x1c000000 0x02000000
    Physically mapped flash: Found 1 x16 devices at 0x0 in 16-bit bank
     Intel/Sharp Extended Query Table at 0x0031
    Using buffer write method
    cfi_cmdset_0001: Erase suspend on write enabled
    Flash device: 0x800000 at 0x1fc00000
    bootloader size: 655360
    Creating 4 MTD partitions on "Physically mapped flash":
    0x00000000-0x000a0000 : "cfe"
    0x000a0000-0x007e0000 : "linux"
    0x00150000-0x007e0000 : "rootfs"
    mtd: partition "rootfs" doesn't start on an erase block boundary -- force read-o
    nly
    0x00260000-0x007e0000 : "rootfs_data"
    0x007e0000-0x00800000 : "nvram"
    ip_conntrack version 2.4 (256 buckets, 2048 max) - 240 bytes per conntrack
    ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
    TCP vegas registered
    NET: Registered protocol family 1
    NET: Registered protocol family 17
    802.1Q VLAN Support v1.8 Ben Greear <greearb@candelatech.com>
    All bugs added by David S. Miller <davem@redhat.com>
    Time: MIPS clocksource has been installed.
    VFS: Mounted root (squashfs filesystem) readonly.
    Freeing unused kernel memory: 116k freed
    Warning: unable to open an initial console.
    Algorithmics/MIPS FPU Emulator v1.5
    - preinit -
    diag: Detected 'Netgear WGT634U'
    b44: eth0: Link is up at 100 Mbps, full duplex.
    b44: eth0: Flow control is off for TX and off for RX.
    Probing device eth0: found!
    switching to jffs2
    mini_fo: using base directory: /
    mini_fo: using storage directory: /jffs
    - init -
    init started:  BusyBox v1.4.2 (2007-06-01 15:55:42 CEST) multi-call binary

    Please press Enter to activate this console. b44: eth0: Link is up at 100 Mbps,
    full duplex.
    b44: eth0: Flow control is off for TX and off for RX.
    BFL_ENETADM not set in boardflags. Use force=1 to ignore.
    PPP generic driver version 2.4.2
    wlan: 0.8.4.2 (0.9.2.1)
    ath_hal: module license 'Proprietary' taints kernel.
    ath_hal: 0.9.17.2 (AR5210, AR5211, AR5212, RF5111, RF5112, RF2413, RF5413, REGOP
    S_FUNC)
    eth0.0: dev_set_promiscuity(master, 1)
    device eth0 entered promiscuous mode
    device eth0.0 entered promiscuous mode
    ath_rate_sample: 1.2 (0.9.2.1)
    wlan: mac acl policy registered
    ath_pci: 0.9.4.5 (0.9.2.1)
    PCI: Enabling device 0000:00:01.0 (0000 -> 0002)
    PCI: Fixing up device 0000:00:01.0
    ath_pci: switching rfkill capability off
    wifi0: 11b rates: 1Mbps 2Mbps 5.5Mbps 11Mbps
    wifi0: 11g rates: 1Mbps 2Mbps 5.5Mbps 11Mbps 6Mbps 9Mbps 12Mbps 18Mbps 24Mbps 36
    Mbps 48Mbps 54Mbps
    wifi0: turboG rates: 6Mbps 12Mbps 18Mbps 24Mbps 36Mbps 48Mbps 54Mbps
    wifi0: H/W encryption support: WEP AES AES_CCM TKIP
    wifi0: mac 5.9 phy 4.3 radio 4.6
    wifi0: Use hw queue 1 for WME_AC_BE traffic
    wifi0: Use hw queue 0 for WME_AC_BK traffic
    wifi0: Use hw queue 2 for WME_AC_VI traffic
    wifi0: Use hw queue 3 for WME_AC_VO traffic
    wifi0: Use hw queue 8 for CAB traffic
    wifi0: Use hw queue 9 for beacons
    wifi0: Atheros 5212: mem=0x40000000, irq=5
    br-lan: port 1(eth0.0) entering learning state
    br-lan: topology change detected, propagating
    br-lan: port 1(eth0.0) entering forwarding state
  • #12
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    prosiak_wej wrote:
    Please press Enter to activate this console.

    to naciskasz Enter. Pewnie zapyta o login i hasło.
    Resztę komend jak i wgranie innego firmware trzeba szukać na stronkach o tym sprzęcie.
  • #13
    prosiak_wej
    Level 38  
    Nie bardzo reaguje na enter. Ani po tamtym komunikacie ani po zakończeniu uruchamiania. Najwidoczniej trzeba będzie pogmerać głębiej w necie i odpowiednie oprogramowanie mu przez RS232 wgrać. Zastanawia mnie też fakt, że na początku jest podane "CFE version 1.0.34 for BCM95365R" podczas gdy procesor w routerze to BCM5364... Możliwe, że ktoś mógł wgrać złe oprogramowanie?
  • #14
    Heinzek
    Network and Internet specialist
    prosiak_wej wrote:
    Nie bardzo reaguje na enter. Ani po tamtym komunikacie ani po zakończeniu uruchamiania.

    Sprawdź czy kabelek jest dobrze wpięty. Zewrzyj linię Tx i Rx i sprawdź czy można pisać.

    Raczej inny soft nie odpalił by do takiego poziomu
  • #15
    prosiak_wej
    Level 38  
    Pozbyłem się problemu, sprzedając router. Zamykam.