Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
IGE-XAOIGE-XAO
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zawieszanie komputera z błekitnym ekranem i wywalanie bezpieczników

07 Sty 2013 08:57 2955 27
  • Poziom 12  
    Witam
    Zakupiłem 3 m-ce temu komputer dla teściów w takiej konfiguracji:

    Procesor INTEL CORE i5-3470 - 3.20 GHz, turbo 3.60 GHz, x4/4, 6 MB, 65W, BOX, s-1155 ( BX80637I53470 )
    Pamięć DDR3 CORSAIR - 8 GB / 1600 (2x 4 GB), CL8, Dominator Platinum ( CMD8GX3M2A1600C8 )
    Dysk SEAGATE 2 TB, 64 MB, 7200 obr., 3.5", SATA3 - ST2000VX000 (x 1)
    Dysk SSD KINGSTON V+200 120 GB, 2.5", SATA3, 535 MB/s, 480 MB/s - SVP200S37A/120G
    Grafika PCIex MSI HD 7850 1024 MB DDR5, 256 bit, DVI, HDMI, D-PORT - R7850-1GD5/OC
    Nagrywarka LITEON iHAS124-19 - 24x DVDRW DL, SATA, OEM, czarna ( IHAS124-19 )
    Zasilacz THERMALTAKE Litepower Black 500W - 500 W ( LT-500PCEU )
    Obudowa COOLER MASTER ELITE RC-370 - ATX, bez zasilacza, czarna ( RC-370-KKN1 )
    Wentylator THERMALTAKE Contac 30 - 2011/1366/1155/1156/775 - FM1/AM3+/AM3/AM2+/AM2 ( CLP0579 )
    Płyta główna ASROCK Z77 Pro3 - ATX, Z77, 4x DDR3, 2x PCI-E 16x, RAID, VGA, HDMI, S-1155 ( Z77 PRO3 )
    Czytnik kart 4WORLD 05847 - 3.5", CR, 1x USB 2.0, czarny

    zainstalowałem na nim Windows 7 Home premium 64 bit, eset ss5 i kilka programów użytkowych.
    Na początku wszystko wydawało się ok ale w tej chwili komputer zaczął płatać figle. Czasami przy uruchamianiu wywala w domu bezpiecznik z gniazdka do którego jest podłączony. Sprawdzałem bezpiecznik i instalację elektryczną w domu i nie tu leży przyczyna. Robi to na pewno komputer ale nie wiem dlaczego tylko czasami zwykłe wciśnięcie przycisku uruchamiania powoduje spięcie. Przy kolejnej próbie uruchomienia włącza się normalnie i działa. W nowym komputerze raczej nie powinno się tak dziać.

    Drugi problem pojawia się jak komputer jest już uruchomiony. Też nie za każdym razem , ale często kliknięcie czegokolwiek powoduje zawieszenie komputera z błękitnym ekranem w czarne pionowe paski (bez żadnych komunikatów). Pojawia się to czasami zaraz po uruchomieniu komputera, czasami po dłuższej pracy i to niezależnie czy przegląda się internet, grzebie w photoshopie czy jak teściowa gra w kulki. Po takiej zawieszce nie pomaga zadne resetowanie, tylko fizyczne odłączenie komputera z prądu. sprawdzałem temperature podzespołów i nic nie odbiegało od normy.
    Co najdziwniejsze wywalanie korków jak i błękitny ekran pojawiają się najwyżej raz dziennie (i nie razem) niezaleznie od tego ile czasu komputer jest włączony. Po każdym takim razie można spokojnie włączyć komputer ponownie i działa wtedy jakby nigdy nic.
    Normalnie odesłałbym go do serwisu ale ze kupiłem go w sieci to jest z tym troche zabawy i chciałbym najpierw sam sprawdzic w czym jest problem
    Czy ktoś ma jakiś pomysł?
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Poziom 16  
    ewidentnie masz coś z instalacją elektryczna i głupieje bo ma wahania napięć. zapewne pod ten bezpiecznik nie tylko komputer jest podłączony ale np światło w łazience i ilekroć ktoś idzie do wc komputer głupieje (to wyjaśnia "przypadkowość" ) jak byś miał możliwość to podłącz kompa pod UPS który reguluje napięcia wyjściowe. w innym przypadku w końcu coś pójdzie w kompie i nikt tego nie naprawi na gwarancji.
  • Poziom 20  
    A może po prostu pod linię gdzie masz podpięty komputer jest zbyt wiele urządzeń już podłączonych, oświetlenie, lodówka czajnik? gdy mam laptopa pod gniazdo podpięte z czajnikiem to cuda mój dell wyświetla.
    UPS załatwić powinien sprawę.
  • IGE-XAOIGE-XAO
  • Poziom 25  
    Witam,
    Jedynym elementem mającym bezpośredni kontakt z siecią zasilającą w tym przypadku jest zasilacz komputerowy.

    Najlepiej by było podstawić drugi w celu sprawdzenia czy nadal pojawiają się jakieś problemy.
  • Poziom 12  
    Pod bezpiecznikiem pod który podłączony jest komputer nie jest podłączone żadne inne urządzenie. Wcześniej pod tym samym gniezdkiem podłączony był stary komputer i nic się nie działo.
    Niestety nie mam drugiego zasilacza żeby sprawdzić.
  • Poziom 25  
    pitfriend napisał:
    Niestety nie mam drugiego zasilacza żeby sprawdzić.


    To może, na początek spróbuj komputer przenieść do innego obwodu zasilającego i sprawdź czy usterka nadal występuje.
  • Poziom 12  
    Już to sprawdzałem i nie pomogło.
    Nie wiem jaki jest związek pomiędzy wywalaniem bezpieczników a błękitnym ekranem. Może są tego dwa odębne problemy
  • Poziom 25  
    Niewłaściwa praca zasilacza może powodować takie zawieszanie się komputera.

    pitfriend napisał:
    Nie wiem jaki jest związek pomiędzy wywalaniem bezpieczników a błękitnym ekranem. Może są tego dwa odębne problemy


    Może tak, może nie - dywagacje nic na pewno nie załatwią w tym temacie.
    Trzeba postarać się o zasilacz do podstawienia, albo odesłać komputer do serwisu z dokładnym opisem niedomagań i po sprawie.
  • Poziom 12  
    Odgrzebie temat bo problem powrócił.
    Odesłałem komputer do serwisu, po prawie 4 tygodniach odesłali mi z wymienionym zasilaczem na "nowy". Dwa dni pochodził normalnie i zaczęły się problemy. Po kilku godzinach pracy zaczął chodzić jak traktor, po czym znowu komputer zawiesza się. Wprawdzie bezpieczników nie wywala ale od normy to niewątpliwie odbiega.
    Jak troche wystygnie wyłączony to na początku zasilacz jest cichy, później znowu to samo.
    Zasilacz oczywiście idzie do serwisu, ale zacząłem się zastanawiać czy właściwie dobrałem zasilacz do tego zestawu?
  • Poziom 23  
    Ja bym dał 600/650W Fortrona albo OCZ. Albo nawet trochę mocniejszy ponieważ lepiej mieć zapas W w razie zmiany sprzętu czy coś. Ale moim zdaniem 600W to powinno starczyć jeśli nic nie będziesz wymieniał.
  • Poziom 27  
    1)Podana konfiguracja wymaga bardzo dobrego, markowego zasilacza (+500W)
    2)Napisz jaki ten bezpiecznik wyskakuje (różnicówka czy nadmiarowy)
    3)Czy w gnieździe do którego podłączony jest komputer znajduje się bolec uziemiający?
    4)Spróbuj podłączyć komputer np. u siebie w domu i zobacz czy objawy występują
  • Poziom 12  
    Dostałem dokładnie taki sam model na wymianę.

    A ten THERMALTAKE nie jest markowym zasilaczem? W swoim komputerze mam podobną konfigurację z tym że karta gtx 660 i wszystko chodzi pięknie na bequiet pure power 530W.

    Wywalało nadmiarowy przy pierwszej wersji zasilacza teraz nie wywala, tylko komputer się zawiesza. Bolec oczywiście jest, a na tej linii nie ma żadnego innego urządzenia poza monitorem. Próbowałem już wcześniej uruchamiac go w innych gniazdkach i zawsze kończyło się tak samo
  • Poziom 31  
    Dali Ci jakiś kiepski zasilacz i sadząc po hałasie jaki generuje używka.
  • Poziom 30  
    A czy hałas jest teraz cały czas? Jeśli tak, to istnieje szansa, że wynika z transportu i wkręcenia się jakiegoś przewodu w łopatki wentylatora obudowy/procesora/zasilacza. Jeśli nie, to warto byłoby sprawdzić, który wentylator hałasuje. Jak najbardziej na gwarancji.

    Kupowałeś zestaw komputerowy, czy części?
  • Poziom 12  
    Kupiłem jako zestaw, ale części sam dobierałem.
    Hałas wzmaga się w miarę pracy komputera. Przez pierwszą godzinę jest nawet znośnie, później jest coraz gorzej. Jak go wyłącze i przestygnie trochę to znowu jest chwilę cicho. Obudowy zasilacza nie rozkręcałem bo jest na niej plomba, ale tak przez kratki nie widać żeby coś tam było w łopatkach
  • Poziom 30  
    Sprawdź zatem temperaturę procesora. Istnieje szansa, że albo w transporcie albo z winy serwisanta chłodzenie CPU nie przylega idealnie i CPU się przegrzewa wyzwalając zwiększone obroty wentylatora.

    Wcześniej zrozumiałem, że hałas to terkotanie, warczenie (jak traktor), ale rozumiem, że wentylator po prostu stopniowo hałasuje coraz bardziej, wyje, zgadza się?
  • Poziom 12  
    Temperature i obroty wentylatora na radiatorze procka sprawdzałem na samym początku bo wydawało mi się że to on tak hałasuje. Procek maksymalnie osiągnął 45°.
    Wentylator zasilacza stopniowo pracuje coraz głośniej
  • Poziom 30  
    W takim wypadku jeżeli już wiemy, który to wentylator to nie pozostaje nic innego jak zareklamować po raz kolejny zasilacz. Sprawdź dla pewności z innym komputerem, czy także wzrastają obroty wentylatora. Wtedy na 100% potwierdzisz defekt zasilacza.
  • Poziom 12  
    Zasilacz już zapakowałem do wysyłki. Zastanawiam się tylko czy nie kupić od razu innego a tego po prostu sprzedać jak wróci z serwisu. Jeżeli jego problemy związane są z tym że jest za słaby do tego zestawu (wprawdzie serwis nic o tym nie wspominał) to problem będzie cały czas powracał.
  • Poziom 30  
    Jak wróci z serwisu, to ocenisz co i jak. Ja bym zrezygnował z tego zasilacza, bo nie jest to Chieftec, a tylko tym ufam bezgranicznie. Aczkolwiek jeżeli ten co masz będzie sprawny, to powinien dać radę i nie będzie potrzeby jego wymiany.
  • Poziom 12  
    Problem niestety powrócił po raz kolejny.
    Zasilacz wysłałem do serwisu i jeszcze nie wrócił, ale teściu nie mógł się już doczekać i kupił nowy zasilacz be quiet! Pure Power L7 630W. Podłączyłem go i komputer zaczął działać cicho i normalnie - przez dwa tygodnie.
    Nie wywala już wprawdzie bezpieczników (komputer jest jedynym urządzeniem podłączonym do bezpiecznika) , ale zawiesza się z błękitnym ekranem, przez weekend kilka razy w czasie gdy teściu robił jakąś nieskomplikowaną obróbkę zdjęć w photoshopie. Po restarcie pochodził trochę normalnie i znowu to samo.
    Zastanawiam się teraz czy to dalej wina sprzętu czy może oprogramowania
  • Poziom 12  
    Przecież w pierwszym poście napisałem że nie ma żadnego komunikatu i nie jest to typowy blue screen jaki znam tylko taki jasno błękitny.
    Uruchomię go wieczorem i zrobię zdjęcie
  • Poziom 12  
    Zrobiłem printscreen podglądu zdarzeń

    Zawieszanie komputera z błekitnym ekranem i wywalanie bezpieczników

    Za każdym razem jak wywalało pojawia się błąd krytyczny Kernel-power 41(63)
    z takim opisem

    System został uruchomiony ponownie bez uprzedniego czystego zamknięcia. Przyczyną tego błędu może być fakt, że system przestał odpowiadać, uległ awarii lub nastąpiła nieoczekiwana utrata zasilania.
    Kod XML zdarzenia:
    <Event xmlns="http://schemas.microsoft.com/win/2004/08/events/event">
    <System>
    <Provider Name="Microsoft-Windows-Kernel-Power" Guid="{331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}" />
    <EventID>41</EventID>
    <Version>2</Version>
    <Level>1</Level>
    <Task>63</Task>
    <Opcode>0</Opcode>
    <Keywords>0x8000000000000002</Keywords>
    <TimeCreated SystemTime="2013-03-24T11:37:20.982002600Z" />
    <EventRecordID>19255</EventRecordID>
    <Correlation />
    <Execution ProcessID="4" ThreadID="8" />
    <Channel>System</Channel>
    <Computer>Lucek-Komputer</Computer>
    <Security UserID="S-1-5-18" />
    </System>
    <EventData>
    <Data Name="BugcheckCode">0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter1">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter2">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter3">0x0</Data>
    <Data Name="BugcheckParameter4">0x0</Data>
    <Data Name="SleepInProgress">false</Data>
    <Data Name="PowerButtonTimestamp">0</Data>
    </EventData>
    </Event>

    ale nie bardzo wiem co to znaczy
  • Poziom 12  
    Sprawdziłem płytę, kondensatory, gniazda, zrobiłem mem test86 i burn in test i żaden nie wykazał błędu. Teściu sprawdził napięcie i uziemienie i też wszystko git.
    Wyczytałem gdzieś że karta graficzna może powodować podobne cuda więc wywaliłem sterowniki i zainstalowałem nowe ze strony producenta. Od tamtej pory komputer chodzi normalnie i mam nadzieje że tak już zostanie :)