Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Briggs&Stratton - podlaczenie stacyjki

pylek00 07 Sty 2013 09:55 4782 14
  • #1 07 Sty 2013 09:55
    pylek00
    Poziom 9  

    Witam! Byc moze nie jest to wlasciwy dzial bo chodzi o traktorek-kosiarke, ale wydaje mi sie, ze problem podobny jak w samochodach, a wiec do rzeczy: stacyjka w w/w pojezdzie ulegla zniszczeniu, tzn. nie laczyl rozrusznik, raz odpalal, raz nie wiec pomyslalem o wymianie stacyjki, sprawa zdaje sie prosta, tylko trzy kabeki, jako takie pojecie mam, nie powinno byc trudno. Kupilem nowa stacyjke, odlaczylem stara i tu zaczely sie schody. Przewod glowny zasilajacy (+) i kabel do rozrusznika nie sprawily problemu, jednak trzeci przewod okazal sie masa(-)! Nie mam pojecia jak go podlaczyc do calosci, podejrzewam ze w jakis sposob gaszenie silnika odbywa sie przez zwarcie jednak za kazdym razem przepala mi bezpiecznik jak tylko je zewre. Traktorek mial wymieniany silnik i niemozliwym jest znalezienie jakiegos schematu do niego gdyz po podmianie silnika jakis "pan elektryk" instalacje poprzerabial po swojemu, jednak z poprzednia stacyjka to dzialalo. Prosze o pomoc bo sam nie moge tego rozwiazac. Silnik to 4 suw Briggs&Stratton.

    Z gory dziekuje

    0 14
  • #2 07 Sty 2013 13:19
    hubertbaran
    Poziom 16  

    ten twój minus nie zapieprza przypadkiem do cewki WN ? Prosty test odpal silnik i ten twój niby minus zewrzyj z masą jeśli silnik zgaśnie potrzeba ci tylko jakiegoś małego przekaźnika;]

    0
  • #3 07 Sty 2013 16:17
    pylek00
    Poziom 9  

    nie taki calkiem "niby" ten moj minus, ten kabel jest na stale zwarty z minusem akumulatora i obudowa traktorka, problemem jest to, ze silnik teraz nie zapala :)

    0
  • #4 07 Sty 2013 16:22
    hubertbaran
    Poziom 16  

    musisz obejrzeć dokładnie zapłon wychodzi z niego tylko jeden kabel zwarcie go z masa = brak iskry

    0
  • #5 08 Sty 2013 00:02
    pylek00
    Poziom 9  

    Z samego silnika wychodza tylko dwa kable: czarny i czerwony. Czerwony podlaczony jest do plusa a czarny odlaczylem na pierwszej zlaczce tak ze nie jest podlaczony do niczego i niestety silnik dalej nie pali. Czy moglem uszkodzic cos po drodze przez zle podlaczona stacyjke? raz albo dwa zrobilem zwarcie jak szukalem wlasciwej kombinacji na chybil trafi i konczylo sie to przepalonym bezpiecznikiem wiec moze cos oprocz bezpiecznika sie spalilo? jak np. sprawdzic cewke zaplonowa czy jest cala?

    0
  • #6 08 Sty 2013 00:28
    hubertbaran
    Poziom 16  

    sprawdź czy jest iskra

    1
  • #8 08 Sty 2013 01:13
    hubertbaran
    Poziom 16  

    Tam jest CDI mogłeś go uszkodzić jeśli na ten czarny przewód podałeś prąd. Sprawdź najpierw jednak czy gdzieś sie nie przetopił przy silniku i nie zwiera.

    2
  • #9 08 Sty 2013 01:20
    pylek00
    Poziom 9  

    a co to jest CDI?

    0
  • #10 08 Sty 2013 02:13
    Pawel wawa
    Moderator Samochody

    Zapłon elektroniczny, w skrócie. Oddałbym do fachowca na Twoim miejscu lub doszkolił się, czytając na naszym forum. O zapłonach CDI jest tu naprawdę wiele tematów.

    0
  • #11 08 Sty 2013 06:23
    39006
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 08 Sty 2013 11:00
    pylek00
    Poziom 9  

    traktorek to WESTERN 11/30 ale jak juz wspominalem poprzedni wlasciciel mowil, ze wymienil silnik wiec nie wiem czy jest taki jak byl firmowo. Silnik ktory siedzi teraz to B&S 11hp model 28c707 typ 0117-01. Rzeczywiscie przy mierzeniu stacyjki poprzednio przeoczylem, ze przy przekreceniu kluczyka na zero jeden ze stykow zwiera z masa wiec chyba cewka bedzie do wymiany...

    0
  • #13 08 Sty 2013 11:24
    39006
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 08 Sty 2013 11:45
    pylek00
    Poziom 9  

    hmm moze pytanie troche nie na poziomie ale jak mam podlaczyc cewke do akumulatora skoro sa tylko dwa wyjscia, jedno do swiecy a drugie na mase?

    0
  • #15 08 Sty 2013 11:51
    39006
    Użytkownik usunął konto  
  Szukaj w 5mln produktów