Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mostek Graetza - Jak podłaczyć mostek prostowniczy do zespołu prostowniczego

tao022 07 Jan 2013 18:14 39045 23
    tao022
    Level 10  
    Witam.
    Panowie znawcy elektroniki,jak wpiąć mostek prostowniczy
    Do "prostownika ",którego masa wychodzi bezpośrednio z transformatora.
    Ja po prostu nie wyprowadzałbym masy z mostka tylko zostawił tak jak jest a wejście (-) w mostku pozostawił puste.
    Mostek,który posiadam:
    Proszę o podpowiedź.
    Prostownik 15A 12V.
    Zbych034
    Level 39  
    Przemienne napięcie do mostka, plus z mostka na amperomierz a minus na minus. Prościej nie potrafię.
    tao022
    Level 10  
    Czyli minusa nie ruszam? Pozostawiam tak jak jest podłączony do transformatora czy przecinam kable minusowe i podłączam do mostka (-)?

Dodano po 3 [minuty]:

Ponieważ nie mam problemu z podłączeniem napięcia tylko minusa.W układzie mostka minus wyprowadzony jest bezpośrednio z niego lecz na załączonym wcześniej obrazku widać,że minus ładowania poprowadzony jest bezpośrednio z transformatora dwoma kablami połączonymi w jeden.
    12pawel
    Level 34  
    Bo tam pewnie był prostownik jednopołówkowy (jedna dioda) i dlatego tak jest. A tam masz chyba 2 odczepy. Zmierz napięcie pomiędzy każdym z tych Twoich "plusowych przewodów 12V " a Twoim "minusem".
    rossa
    Level 17  
    Poszukaj w Google jak wygląda zasilacz symetryczny jeśli masz 2 uzwojenia (takie same) na trafie.
    tao022
    Level 10  
    Może żeby było prościej.
    Czy ktoś jest w stanie narysować schemat takiego podłączenia?
    tao022
    Level 10  
    Acha i diody były 4 a nie dwie na 100%

Dodano po 1 [minuty]:

Dokładnie 4 diody P 600 M
    12pawel
    Level 34  
    A miałbyś zdjecie sprzed rozbiórki to wszystko było by jasne, a teraz... teraz mamy się domyślać co tam było.
    tao022 wrote:
    Acha i diody były 4 a nie dwie na 100%

A może były po 2 połączone równolegle by zwiększyć prąd.
    tao022
    Level 10  
    To też jest prostownik dwupołówkowy i ma 4 diody.

Dodano po 2 [minuty]:

Niestety diody dosłownie wybuchły w garażu,więc nie posiadam zdjęć przed incydentem.
    12pawel
    Level 34  
    Ale Ty masz 2 uzwojenia wtórne nie jedno.
    tao022
    Level 10  
    Przyznaję ,że dopiero próbuję opanować tą wiedzę,więc nie będę się spierał.
    Jakie połączenie zatem proponujecie.Jak wg. was to mogło wyglądać.
    Ja czepiłem się mostka ,lecz może to nie ten trop.
    tao022
    Level 10  
    Napięcie zmierzyłem i na obu jest 12V.
    Dacomos
    Level 33  
    No to możesz wykorzystać tylko jedno uzwojenie i normalnie mostek
    Z dwóch będziesz miał 24V
    tao022
    Level 10  
    Czy możesz byle jak narysować schemat w paint
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    tao022 wrote:
    Ja po prostu nie wyprowadzałbym masy z mostka tylko zostawił tak jak jest a wejście (-) w mostku pozostawił puste.

Tak właśnie trzeba zrobić w tym przypadku.
    Dacomos wrote:

W ten sposób usmaży to uzwojenie.
    Dacomos
    Level 33  
    krzysiek7 wrote:
    tao022 wrote:

Tak właśnie trzeba zrobić w tym przypadku.
    Dacomos wrote:

W ten sposób usmaży to uzwojenie.

Dlaczego usmażę ?
    Jak połączy w sposób podany prze kolegę to jakie U bedzie za mostkiem ? i nie usmaży aku ?
    krzysiek7
    Moderator of Electricity
    Dacomos wrote:
    Dlaczego usmażę ?

Przecież to uzwojenie dzielone, łącząc mostek tylko do jednego z nich zmniejsza się dopuszczalny prąd obciążenia tego trafa.
    Dacomos wrote:
    Jak połączy w sposób podany prze kolegę to jakie U bedzie za mostkiem ?

Takie jak powinno być w prostowniku do akumulatora 12 V, przecież minus nie jest brany z mostka, tylko z połączenia między uzwojeniami. Wykorzystane są tylko dwie diody tego mostka.
    mczapski
    Level 39  
    Kolego tao022. Z racji, że malować nie chce mi się, napiszę tak. W zasadzie już napisano, ale przykryto dyskusją. Łączysz końcówki trafo (u ciebie opisane jako + 12 zmienny) do końcówek mostka oznaczonych jako ≈. + mostka łączysz do przewodu oznaczonego "do amperomierza". I faktycznie ten mostek wygląda mizernie i możesz też obejrzeć fajerwerki. W każdym razie mocujesz jego do radiatora (porządnie). I nie wdawaj się w dyskusją ino do dzieła (chyba, że urządzenie nie jest tobie do niczeg potrzebne).

Jeśli kolega jeszcze kombinuje to proponuję rozważenie zastosowania duodiody Shotky w cenie zbliżonej do mostka.
    Dacomos
    Level 33  
    krzysiek7 wrote:
    Dacomos wrote:
    Dlaczego usmażę ?

Przecież to uzwojenie dzielone, łącząc mostek tylko do jednego z nich zmniejsza się dopuszczalny prąd obciążenia tego trafa.
    Dacomos wrote:
    Jak połączy w sposób podany prze kolegę to jakie U bedzie za mostkiem ?

Takie jak powinno być w prostowniku do akumulatora 12 V, przecież minus nie jest brany z mostka, tylko z połączenia między uzwojeniami. Wykorzystane są tylko dwie diody tego mostka.

Kolego a skąd wiesz jaki prąd będzie pobierany ? i jaką moc ma ten toroid ?
    Teraz piszesz o wykorzystaniu dwóch diod z mostka ale jakoś musisz wybrnąć :-)
    Tak poza tym przeczytaj post 7
    Moderated By trymer01:

Regulamin, pkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.
    To kolegi adwersarz ma rację. Niech się kolega nie zapiera przy swoim, proszę czytać posty kol. krzysiek7 uważnie.

krzysiek7
    Moderator of Electricity
    Dacomos wrote:
    Kolego a skąd wiesz jaki prąd będzie pobierany ? i jaką moc ma ten toroid ?

Nie wiem i nie muszę wiedzieć. Wiem tylko, że bez względu na sposób dołączenia mostka, moc transformatora się nie zmieni, a próba jej wykorzystania za pomocą tylko połowy uzwojenia wtórnego może się skończyć dla tego uzwojenia tragicznie.
    Dacomos wrote:
    Tak poza tym przeczytaj post 7

Już dawno czytałem.
    Tak właściwie to nie wiem po co ta dyskusja o tak prostych sprawach? Przecież ja w poście nr:17 tylko zwróciłem uwagę, z myślą żeby autor tematu nie popełnił błędu.
    Pozdrawiam. Krzysiek :D
    tao022
    Level 10  
    Panowie.Podłączyłem tak jak na zdjęciu.

I teraz jest tak:
    -Pomiędzy 1 i 4 napięcie wynosi 24V
    -Pomiędzy masą z transformatora a 2 i 3 wynosi 12V
    Jednak teraz na wyjściu przewodów do ładowania aku mam zamieniony plus z minusem.
    Gdy podłącze do ładowania wówczas ze zwiększeniem amperarzu na potencjometrze wskazówka cofa się poniżej zera ,czyli odwrotnie.
    czy jeżeli zamienie przewodu 2 z 3 to wszystko powinno wrócić do normy?

Dodano po 1 [godziny] 21 [minuty]:

Oki.
    Już wiem ,że było to głupie pytanie.
    Zamieniłem przewody od ładowania aku oraz przy amperomierzu.Wszystko działa jak w zegarku.
    Dziękuję wszystkim za podpowiedzi,ale następnym razem takim nowicjuszom jak ja ,prosze podawać konkrety a nie teorie.Rozumiem ,że macie ogromną wiedzę,ale niestety ja staram się dopiero opanować te tematy.
    Mostek gretza to jednak prosty układ.Bardzo przydatny!!!
    Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki.
    temat zamykam.