Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alternator - Upalające się przewody wirnika.

Dulan 07 Jan 2013 19:50 6090 23
    Dulan
    Level 26  
    Alternator zregenerowany (nowe łożyska, komutator, regulator).
    Po kilkudziesięciu kilometrach przepala się drut wirnika przy komutatorze.
    Jak rozebrałem go za pierwszym razem, to upalone były obydwa druty.
    Diody sprawdzone.

Alternator ma ładowanie 14,2 - 14,5 do momentu kiedy nie padnie.
    Czy winny może być sam wirnik czy może sam akumulator lub instalacja powoduje przeciążenie?.
    Dziękuję!
  • Helpful post
    gacopiesz
    Level 18  
    Akumulator kolega czym kontrolował?
  • Helpful post
    Zygaqra
    Level 35  
    Wygląda na to, ze źle pracuje regulator napięcia. Napięcie na wirnik jest najwidoczniej podawane w sposób ciągły i to powoduje palenie przewodów, jedynie dziwne, że przepaliły się dwa przewody, po przepaleniu jednego obwód wirnika powinien zostać przerwany.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Dulan
    Level 26  
    Gacopiesz, akumulator klient ma kiepski i sugerowałem mu wymianę. Bez alternatora wytrzyma mu na 15km jazdy.

Motronic zgadzam się z nazewnictwem "pierścienie ślizgowe", jednak używam ostatnio nazwy komutator, bo na hurtowni mnie ciągle poprawiają przy zakupach pierścieni ślizgowych, że to komutator. Tak z resztą mają to katalogowane :)
    Alternator to Valeo 125A z Nissana.
    Dziwi mnie fakt, że za pierwszym razem odpaliło obydwa druty przy pierścieniach. Teraz odpala jeden.
    Od pierścieni wypuściłem drut miedziany 1,5mm i dowiązałem do nich drut wirnika i zalutowałem to. Spróbuje mu sekcję zrobić, to wrzucę fotki jak to wygląda na tym łączeniu.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Dulan
    Level 26  
    To zrozumiałe, że odśrodkowa jest spora, ale raczej nie na tyle, żeby urwać drut, który jest kilka razy zawinięty na drucie 1,5mm. Jak za drugim razem padł, to zawinięty drut z wirnika pozostał na miejscu. Posprawdzam wszystkie Wasze uwagi, zrobię fotki i dam znać co mu jest.Na ten moment dzięki piękne!.
  • Helpful post
    kwantor
    Level 38  
    Różne są te koszyczki i różnie jest to wyprowadzane- w alternatorze Scania jest to akurat lutowane (przygrzewane) w okolicy wentylatora do tych wąsów które biegną wewnątrz tworzywa i jest to dość daleko od pierścieni i temperatur- koszyczki się wymienia, lutuje wyprowadzenia i to nawet trzyma. Są tam dwa punkty mocowania- jeden, który miałem na myśli to wyprowadzenie łączące się z 1 pierścieniem od strony wirnika, 2- ie połączenie 2-go pierścienia jest ukryte wewnątrz.
    Nie znam tego alternatora i może być że nie wiem, jednak prawa fizyki są te same wszędzie i zasady postępowania dość uniwersalne. Foto wiele by zmieniło.
    Jeśli jest luz koszyczka, to wiadomo.
  • Helpful post
    chomik106
    Level 17  
    Wirniki Valeo 120A to kicha,często tracą obwód.W zamienniku nie jest taki drogi.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Aleksander_01
    Level 42  
    W tych Valeo lecą tylko wirniki.
    Nie naprawiaj bo nigdy nie naprawisz.
    Nówka sztuka wirnik 120 zł - i zapominasz o problemie.
    Anonymous
    Anonymous  
    Aleksander_01
    Level 42  
    Do Motronic - mnie się przynajmniej jeszcze nie udało (tzn nie wytrzymał gwarancji 6-cio miesięcznej). Moi koledzy którzy prowadzą zakłady ho ho ho albo i dłużej też się poddali - jeżeli robisz to dla pieniędzy to się naprawiać nie opłaca.
    Jak dla siebie możesz próbować.

Robiłem różne cuda, poxipol + dratwa, lub jeszcze jakieś sztuczki i zawsze puszczało, jak nie w tym samym miejscu to obok.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Arianisp
    Level 11  
    Miałem podobne problemy z alternatorem- urywały się przewody.Pomogło owinięcie tych przewodów wraz z osią wirnika /wcześniej zaizolowanych koszulką/ mocną nicią i zalanie distalem. Niszczyły je drgania i siła odśrodkowa.
    Aleksander_01
    Level 42  
    Motronic wrote:
    Przecież pisałem-przewijać.

Masz na myśli rozpoławianie wirnika ?
    Jeżeli tak to mnie na to nie namówisz - wolę klientowi fundnąć nówkę (za jego kasę i jeszcze mój narzut) - a w tym czasie co będę przewijał zrobię ze dwie sztuki, jakby nie liczyć nie ma kalkulacji.
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    Aleksander_01
    Level 42  
    Tak to wszystko jasne.
    Dulan
    Level 26  
    No, koledzy mieli rację, faktycznie cała szpula się obraca i zrywa drut (nie upala go).
    Fotki zrobiłem, ale chyba bez sensu je wrzucać skoro wszystko jasne.
    Dzięki Panowie za konkretne odpowiedzi!.

Przy okazji, czym to zalać? (jaki tani środek), bo klient to straszny buc :)
  • Helpful post
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak luźna to będzie zrywać cały czas, klej się wykruszy. Trzeba by to w wiadrze zanurzyć, żeby dobrze naciągnęło. Nawet zwykłego lakieru elektroizolacyjnego. Wymień - w końcu albo zwarcia dostanie do masy, albo urwie drut w szpulce.
    automex
    Level 14  
    40 zł od wirnika (przewinięcie, nowe pierścienie, wyważenie) to wszystko co wymieniłeś za 40 zł to chyba tylko w CHRL
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Drut z odzysku. Pierścienie w detalu w okolicach dychy, to w hurcie będzie 25-30% taniej. Plus lakier, czyli w sumie ze 20 zł na materiał. Wyważanie, jeśli ma prostą, swoją maszynę za free. Dziennie kilkanaście sztuk bez problemu szło zrobić, tym bardziej z automatyczną nawijarką.
    Dulan
    Level 26  
    The end :)
    Problem jak wyżej.