Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

monitoring IP 12 kamer -dobór urządzeń

autorus 07 Sty 2013 21:09 5988 35
  • #1 07 Sty 2013 21:09
    autorus
    Poziom 9  

    Witam,

    jak w temacie kamerki IP 2MP, 6 zewnętrznych i 6 wewnętrznych kopułowych.
    Do tego odpowiedni rejestrator, oprócz zwykłego rejestrowania powinien wysyłać sygnał na tv.

    Do tej pory dostałem kilka wycen z rożnych sklepów ale wiadomo każda sroka swój ogonek chwali.

    1)vivotek fd8134
    vivotek fd8161
    vivotek fd8361
    vivotek ip 8335h
    i Qnap viostor 2012pro ok 26kzł

    2) BCS HDB3200C
    BCS HFW3200C
    BCS-NVR3816 ok 16kzł

    3) GV-CA120 Mpix
    GV-BL130D Mpix
    LINVRGV ok 20kzł

    A może jeszcze coś innego? Z uwagi na koszta system będzie budowany stopniowo.

    0 29
  • #2 08 Sty 2013 09:28
    jpl
    specjalista-kamery przemysłowe

    To są ceny brutto Czy netto?

    2 sprawa, co te kamery obserwują, czy obserwują miejsca gdzie jest dużo ruchu? Czy są trudne warunki oświetleniowe w nocy?

    Co do wycen, najsensowniejsze są pierwsza i druga, bo zawierają takie kamery co chcesz, czyli 2 megapikselowe.
    Mówisz że system będzie budowany stopniowo? ale Jaka maksymalna ilośc kamer będzie? 12max czy więcej?
    Bo jak chodzi o budowanie stopniowe to wg mnie 2 wycena jest lepsza. Rejestrator już jest pod 16 kamer, w 1 wycenie masz qnapa na 12 kamer, więc dodawanie następnych wiąże się z zakupem następnego qnapa...

    Wycena 3, ze względu na kamery GV-BL130D które są jedną wielką pomyłką, nie polecam.

    0
  • #3 08 Sty 2013 10:20
    autorus
    Poziom 9  

    Witam , to są ceny brutto.

    teraz co te kamery maja w ogóle robić, to dobre pytanie.
    Obiekt składa się z dwóch części , sklep i dom. Pierwsze na tapetę idzie sklepik.
    Składa się z jednej sali ok 50m2 , jest to połowa koła o średnicy ok 16m.
    Myślałem aby tam pod sufitem umieścić 2 kamery uzupełniające się , ale teraz sam nie jestem pewien czy nie lepiej dać jedną ale droższa.

    Dwie następne kamery miały by być na budynku aby objąć parking. Ale tez jak zacząłem śledzić forum i oglądać fotki z kamer czy nie wystarczyła by jedna porządna.

    I to w kwestii sklepu.

    Drugi etap to dom. Na zewnątrz zaplanowałem 4 kamery. I w domu 3szt.
    Ale w domu znów mam pomieszczenie 50m2 jako połowę koła o średnicy 16m.

    Połączenia powinny być po skrętce, rejestrator w rozdzielni (oddzielne pomieszczenie) i chodzi o możliwość oglądania okazjonalnego obrazu z kamer na tv.

    0
  • #4 08 Sty 2013 19:06
    autorus
    Poziom 9  

    Interesuje mnie tez switch 16 lub 24 portowy z POE, grunt aby był dobry.
    A może coś sensownego na 19" rack? Budżet do ok 2tys.

    0
  • #5 08 Sty 2013 20:33
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    autorus napisał:
    Interesuje mnie tez switch 16 lub 24 portowy z POE, grunt aby był dobry.

    Netgear albo HP ProCurve, musisz poszukać czegoś pod swoje wymagania w katalogu.

    0
  • #6 08 Sty 2013 21:03
    autorus
    Poziom 9  

    Znalazłem taki:

    Netgear GS724TP Switch 24 x 10/100/1000 Mbps PoE

    GS724TP-100EUS
    Liczba i standard portów 24 x 10/100/1000 Mbps
    2 x SFP
    Standardy IEEE 802.3i 10BASE-T
    IEEE 802.3u 100BASE-TX
    IEEE 802.3ab 1000BASE-T
    IEEE 802.3x full-duplex
    PoE Tak
    Liczba zasilanych portów: 24
    Budżet PoE: 192 W
    Stacking Nie
    Zarządzalność Tak
    GUI: Tak
    SNMP: v1, v2c, v3
    RMON Group: 1, 2, 3, 9
    DHCP: Client
    Port Mirroring: Many-to-One
    QoS Tak
    Kolejkowanie priorytetowe: 4
    Priorytety ruchu: obsługa standardu 802.1p
    Zarządzanie ruchem Tak
    Grupy Vlan: 64
    LACP
    Discovery Protocol LLDP 802.1ab
    Rate Limiting
    Broadcast Storm Control
    Rozmiar tablisy adresów MAC 8000 wpisów
    Przepustowość 128 Gbps
    Ochrona Tak
    IEEE 802.1x (RADIUS)
    Access Control List: IP, MAC
    Guest VLAN
    Wymiary (sz x g x w) 40 x 257 x 43 mm
    Zasilanie Zużycie energii: 260 W
    Możliwość montażu w szafie RACK Tak

    0
  • #7 08 Sty 2013 21:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jeżeli parametry i cena ci odpowiadają to możesz brać.

    0
  • #8 09 Sty 2013 08:50
    autorus
    Poziom 9  

    ok, a co zrobić z rejestratorem?

    Jaki sensowny tez na rack? Zaproponowano mi qnap ale nie rack.

    0
  • #9 09 Sty 2013 10:49
    Pulse555
    Poziom 9  

    Uzytkuje vivoteki 8134 jakosc srednia stablinosc wysoka, jak na dzisiejsze czasy cena nieco odstaje do parametorw. Acti ma obecnie dobra oferte za mniejsze pieniadze mozna miec kamere 3mpx lub 1mpx w duzo nizszej cenie (d52 i d51).
    Gdyby nie ten podglad na tv to do vivoteka polecalbym Ci NVR IPCorder, dziala bezproblemowo.

    0
  • #10 27 Sty 2013 13:05
    Jolaos
    Poziom 15  

    Również proszę o podpowiedz kolegów z branży gdyż właśnie robię wycenę sytemu monitoringu IP dla internatu szkolnego. Do tej pory budowałem tradycyjne monitoringi wizjne na kamerach z rozdzielczością ok 600 TVL. Tu trzeba lepszego sprzętu.

    Ma być osiem kamer IP z możliwością dokładnej identyfikacji twarzy na podstawie nagrania a więc kamer o rozdzielczości 2 megapikseli. Kamery będą zawieszone w korytarzach , dość słabo oświetlonych a w nocy to tylko lampki ledwo jarzące się.
    Zasilanie musi być PoE. Rejestrator/lub komputer/ z możliwością przechowywania nagrań ok 10 dni.
    Poniewaz jest to moje pierwsze podejście do monitoringu IP proszę kolegów o opisanie co dokładnie powinno wchodzić w skład takiej instalacji .
    Czy stosuje się w zasilaniu systemy podtrzymujące napięcie w razie zaniku tegoż w sieci 230V ? Do tej pory stosowałem zasilacze buforowe z akumulatorami.

    0
  • #11 27 Sty 2013 14:26
    adwlodar
    Poziom 14  

    Może ja wypowiem się z własnego doświadczenia, bo też obecnie planuje system IP. Jeżeli zasilanie musi być PoE to podstawą są dobrej klasy switche (ja wybrałem Netgear) 100 albo 1000. Pamiętaj o tych zasadniczych 100 metrach dla skrętki kat 5. Jeśli trasa jest dłuższa musisz dać też switcha pomiędzy. Używam skrętki Madex, Bitner z reguły UTP. Jeśli chodzi o kamery, to niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni koledzy. Możesz przejrzeć ofertę ACTi, Vivotek'a... Zapewne będą Cię pytać o budżet, więc przygotuj się na to. Ja jako rejestrator prawdopodobnie wybiorę komputer. Łatwa możliwość rozbudowy, ale trochę więcej pobiera prądu. Pytanie czy ma to być sam serwer do nagrywania czy też np. na portierni od razu do podglądu? W zależności od tego trzeba skonfigurować podzespoły PC. Jeżeli chodzi o zasilanie to też się zastanawiam... Prawdopodobnie UPS. Pamiętaj, że musisz zapewnić zasilanie całej infrastrukturze tj. komputer/rejestrator, switche.

    0
  • #12 27 Sty 2013 19:34
    Jolaos
    Poziom 15  

    Tak sobie myślę że zasilanie PoE wcale nie musi iść via swich.Zapewne można przed switchem zastosować adaptery zasilające a do szybkiego swicha podpiąć od razu wyjścia z tych adapterów.W tym przypadku swich może być tańszy od tego z PoE.

    0
  • #13 27 Sty 2013 23:05
    adwlodar
    Poziom 14  

    Można. Ja osobiście wolę rozwiązanie jednak na switchu.

    Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

    Z tą "taniością" to też bym uważał. Kupujesz coś takiego np.
    monitoring IP 12 kamer -dobór urządzeń

    x 8. Do tego zasilacze trzeba dokupić, chyba że kamery będą miały w zestawie. A w switch'u podpinasz tylko skrętkę, wtyczkę do 230V i masz. Nie wiem, zrobisz jak będziesz uważał, ale wydaje mi się, że bardziej nazwijmy to "elegancko" jest postawić dobry switch PoE.

    0
  • #14 28 Sty 2013 13:26
    didotom
    Poziom 16  

    adwlodar napisał:
    Może ja wypowiem się z własnego doświadczenia, bo też obecnie planuje system IP. Jeżeli zasilanie musi być PoE to podstawą są dobrej klasy switche (ja wybrałem Netgear) 100 albo 1000. Pamiętaj o tych zasadniczych 100 metrach dla skrętki kat 5. Jeśli trasa jest dłuższa musisz dać też switcha pomiędzy. Używam skrętki Madex, Bitner z reguły UTP. Jeśli chodzi o kamery, to niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni koledzy. Możesz przejrzeć ofertę ACTi, Vivotek'a... Zapewne będą Cię pytać o budżet, więc przygotuj się na to. Ja jako rejestrator prawdopodobnie wybiorę komputer. Łatwa możliwość rozbudowy, ale trochę więcej pobiera prądu. Pytanie czy ma to być sam serwer do nagrywania czy też np. na portierni od razu do podglądu? W zależności od tego trzeba skonfigurować podzespoły PC. Jeżeli chodzi o zasilanie to też się zastanawiam... Prawdopodobnie UPS. Pamiętaj, że musisz zapewnić zasilanie całej infrastrukturze tj. komputer/rejestrator, switche.


    Dlatego lepiej użyć inventer + akumulator żelowy,

    Dodano po 1 [minuty]:

    adwlodar napisał:
    Można. Ja osobiście wolę rozwiązanie jednak na switchu.

    Dodano po 2 [godziny] 27 [minuty]:

    Z tą "taniością" to też bym uważał. Kupujesz coś takiego np.
    monitoring IP 12 kamer -dobór urządzeń

    x 8. Do tego zasilacze trzeba dokupić, chyba że kamery będą miały w zestawie. A w switch'u podpinasz tylko skrętkę, wtyczkę do 230V i masz. Nie wiem, zrobisz jak będziesz uważał, ale wydaje mi się, że bardziej nazwijmy to "elegancko" jest postawić dobry switch PoE.


    Tylko switch poe to koszt od kilkuset złotych taki co ma powyżej 8xPOE, a koszt zasilacza ok 15zł koszt poe pasywnego ok 10zł

    0
  • #15 28 Sty 2013 15:46
    adwlodar
    Poziom 14  

    Switch PoE 8 Netgear to koszt ok. 550 zł. Bez poe około 300.

    15*8 = 120
    10*8 = 80

    Koszt dokładnie taki sam. Dlatego autor wybierze sam w zależności do czego przekona klienta. My podaliśmy możliwe rozwiązania. Ja zostaje przy swoim.

    Pozdrawiam!

    0
  • #16 28 Sty 2013 15:58
    didotom
    Poziom 16  

    adwlodar napisał:
    Switch PoE 8 Netgear to koszt ok. 550 zł. Bez poe około 300.

    15*8 = 120
    10*8 = 80

    Koszt dokładnie taki sam. Dlatego autor wybierze sam w zależności do czego przekona klienta. My podaliśmy możliwe rozwiązania. Ja zostaje przy swoim.

    Pozdrawiam!


    Zgadza się, autor niech jeszcze zobaczy rozwiązania firmy http://www.internec.pl/
    znacznie taniej a tę samą jakość może mieć, mają sprzętowy fajny rejestrator nvr z wyjściem hdmi w cenie ok 2k brutto. a dla instalatorów taniej do 40Mbps do 16kamer, wygone pl menu, ale szczeg., niech sam sobie doczyta, linki z zrzutami podawałem w innym wątku.

    0
  • #17 30 Sty 2013 21:54
    Jolaos
    Poziom 15  

    adwlodar napisał:
    Switch PoE 8 Netgear to koszt ok. 550 zł. Bez poe około 300.

    15*8 = 120
    10*8 = 80

    Koszt dokładnie taki sam. Dlatego autor wybierze sam w zależności do czego przekona klienta. My podaliśmy możliwe rozwiązania. Ja zostaje przy swoim.

    Pozdrawiam!


    Czy taki , w miarę tani switch mimo że PoE przeniesie stream z ośmiu kamer 2 mpiks ?
    Raczej watpię. Tu potrzeba gigabitowy , proszę o sprostowanie jeżeli się mylę.

    I jeszcze chce zapytać o jedno - proszę czy ktoś się ma wiedzę jak funkcjonuje PoE.
    A więc czy - skaro kamera IP ma na tabliczce napisane 12V 1,5 A to taki adapter zasilający PoE /zespolony z zasilaczem/ ma na wyjściu 12 V czy -jak głosi idea PoE
    powinno na nim być ponad 24 V , po kablu nastąpi spadek napięcia i kamera z funkcją PoE sobie dostosuje to co zostało na znamionowe swoje potrzeby czy też z adaptera wychodzi 12 V itd.
    Po drugie -jezeli w sieci jest 8 kamer IP to switch 8 wejściowy jest za mały bo do czego podlączyć rejestrator a potem puścić w net?
    Zapewne potrzebny będzie 16 portowy gigabit.

    pozdr
    Jolek

    0
  • #18 30 Sty 2013 22:16
    adwlodar
    Poziom 14  

    Link Switch gigabitowy + SFP. Oczywiście, moja wina... Przegapiłem rejestrator/komputer. Potrzebujesz min. 9 portowego switcha... Co do kamer, to nie spotkałem się, żeby jakaś miała port inny niż FastEthernet...

    0
  • #20 30 Sty 2013 22:29
    adwlodar
    Poziom 14  

    Ma PoE x 8. Tak, SFP to światłowód i raczej nie można ich wykorzystać jako normalne.

    0
  • #21 30 Sty 2013 22:31
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    adwlodar napisał:

    Ma PoE x 8. Tak, SFP to światłowód i raczej nie można ich wykorzystać jako normalne.

    To są gniazda SFP, trzeba dokupić GBIC-i żeby działało na "światełku" - to tak na marginesie.

    0
  • #22 30 Sty 2013 22:41
    Jolaos
    Poziom 15  

    jimasek napisał:
    adwlodar napisał:

    Ma PoE x 8. Tak, SFP to światłowód i raczej nie można ich wykorzystać jako normalne.

    To są gniazda SFP, trzeba dokupić GBIC-i żeby działało na "światełku" - to tak na marginesie.


    Zaraz ... jest jeszcze swiatełko w tunelu...
    A jak nie chcę na światełku , bo nie potrzebuję to co zrobić by je oba wykorzystać jako normalne wejście ?

    0
  • #23 30 Sty 2013 22:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    W tym switch-u masz 8 portów gigowych plus dwa gniazda SFP i nie zmienisz ich na LAN.

    0
  • #24 30 Sty 2013 22:47
    adwlodar
    Poziom 14  

    W takim razie do czego to służy: Link? Przypadkowo teraz trafiłem...

    0
  • #25 30 Sty 2013 22:50
    Jolaos
    Poziom 15  

    jimasek napisał:
    W tym switch-u masz 8 portów gigowych plus dwa gniazda SFP i nie zmienisz ich na LAN.


    Ok , zdechł pies jak mówił Pan Zagłoba.
    A moze kolega podpowiedzieć typ innego swicha podobnej klasy ale na 9-16 wejść ?
    Wujek google wypluwa chaos straszny , trudno odfiltrować.

    0
  • #26 30 Sty 2013 22:51
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Tak właśnie do tego ale zobacz sobie na cenę, lepiej kupić switch 16 portowy a druga sprawa kwestia kompatybilności Gbic <->Switch, dlatego nie polecam takich rozwiązań bo po co przepłacać.

    0
  • #28 30 Sty 2013 22:53
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Osobiście montuje Netgear, HP ProCurve, Cisco a w mieszkaniach/domach TP-link.

    0
  • #29 31 Sty 2013 15:56
    Reeltime
    Poziom 15  

    Szanowni Koledzy
    Wszystko co napisane w kwestii zasilania po ethernecie jest mniej lub bardziej słuszne - pamiętać jednak należy (i to jest sprawa kardynalna) o tak drobnej sprawie jak budżet mocy i obciążalność portów w switchu (standard PoE - af lub at), niektóre kamery (szczególnie z promiennikami IR) mogą wymagać ponad 15 W mocy i wówczas kolokwialnie mówiąc ... kicha !
    Ponadto zasadność stosowania switchy GE w sytuacji kiedy kamery (nawet te 15 MPix) mają interface FE ? 100 MBps na port wystarcza z zapasem zaś uplink 1GBps to naprawdę nadmiarowo gruba rura - pasmo NVR-ów to maksymalnie 30-40 MBps, dopiero macierze NAS wymagają pasma do 10 GBps - ale to przy tysiącach sesji lub setkach kamer IP. Ponadto na początku dyskusji której inicjator trochę się chyba wycofał mowa była o dość ciemnych miejscach w takich przypadkach aż się prosi o podczerwień bo inaczej obraz będzie fatalny.

    0
  • #30 31 Sty 2013 21:51
    Jolaos
    Poziom 15  

    Proszę jeszcze o sprecyzowanie - kto ma pewną wiedzę w teorii i praktyce.
    Z powyższego postu wynika że istnieje zasadność stosowania adapterów PoE niż switchy PoE w przypadku gdy już podjęliśmy decyzję o zasilaniu tego typu a kamery są z IR czyli prądożerne.
    Ale do rzeczy - załóżmy ze kamera IP 12 V/ 400 mA jest przygotowana do zasilania via PoE.
    Zatem jakie napięcie musi wysłać adapter z zasilaczem PoE ?
    Czy strawi napięcie wysłane np.24V - spadek po kablu ok 4V. To znaczy że na wejściu kamery będzie ok 20 V. Czy ona to sobie zredukuje czy jednak musimy zastosować zasilacz PoE o napięciu 12 V ?

    Jest w jednym sklepie internetowym zasilacz do kamer analogowych zasilacz ZTR-8AC PROTEC , ciekawy projekt. Do ośmiu kamer wysyła po skrętce 28V AC. Przy kamerze daje się urzadzono zawierające w jednej kostce tranformator wideo i stabilizator AC/DC o maksymalnym prądzie 600 mA.Można w ten sposób zasilić kamerę o prądzie 500 mA na odległość 260 metrów. Rozwiazuje to niejeden problem.

    0
  Szukaj w 5mln produktów